Grote behoefte aan goed opgeleide mensen in de Geo-sector

In februari is NOVI Hogeschool weer met de deeltijd- opleiding hbo-ICT studierichting Geo-ICT gestart. Om de vacatures in de geosector op te lossen, zijn werkgevers meer en meer bereid om trainees aan te nemen die opgeleid worden in de Geo-ICT. Dit kan met één dag studeren en vier dagen per week in te zetten in projecten. De overheid subsidieert deze opleiding waardoor een groot deel van de kosten wegvallen. Anton Schutte, directeur van Geo-ICT Training Center Nederland, vertelt wat meer over de opleiding en dit opkomend vakgebied.

Geo-informatie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen ontdekken hoe waardevol locatiedata kunnen zijn. Geo-ICT maakt het mogelijk om die data adequaat te verwerken en te gebruiken. In Nederland worden geodata ondergebracht in basisregistraties als het Kadaster, Adressen en Gebouwen, Leidingen en Topografie. De data worden ook aangeleverd aan de Landelijke Voorziening. Die organisatie stelt alle geo-informatie vervolgens beschikbaar via het loket Publiek Dienstverlening op Kaart (PDOK). Zo is in Nederland een geodata-infrastructuur ontstaan die ons een plek in de top drie ter wereld heeft opgeleverd.

Kwaliteitsonderwijs

Net als in de ICT is de toestroom van jonge mensen cruciaal voor de geosector. NOVI Hogeschool heeft jarenlang ervaring met hbo-opleidingen op het gebied van de ict. De studierichting Geo-ICT zorgt voor geo-onderwijs van hoge kwaliteit met docenten die expertise hebben op het gebied van CAD- en GIS-systemen en alles weten van landmeetkunde en het stelsel van de geo-basisregistraties. De opleiding is ontwikkeld mede op basis van het e-Competence Framework, een Europees referentiekader dat breed gedragen wordt in de ICT. De hbo-opleiding ICT van NOVI is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie en krijgt nu al enkele jaren het predicaat Topopleiding.

Praktijkervaring

Tijdens de opleiding maken studenten ook kennis met de praktijk. Naast één dag per week in de schoolbanken gaan ze namelijk vier dagen per week als trainee aan de slag bij een geowerkgever. Daar kunnen ze diverse geofuncties vervullen, van GIS-specialist tot medewerker landmeetkunde. Dat doen ze voor opdrachtgevers als gemeenten, waterschappen, leidingbeheerders, provincies, landmeetbedrijven en aannemers. Zo kunnen ze de theorie gelijk toepassen in hun dagelijkse werkomgeving, en ontstaat er een optimale balans tussen werken en leren. Op die manier kunnen we krachtige hbo’ers aan de sector toevoegen. Want dat is broodnodig.

Wil je meer weten over onze opleiding hbo-ICT studierichting Geo-ICT? Download dan de studiegids of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons in. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte van het
laatste nieuws en evenementen