BOOTCAMP

Data Engineer

Een data engineer of data-analist houdt zich bezig met het destilleren van waardevolle conclusies uit grote datasets. Data engineers organiseren en structureren data op zo'n manier, dat het ook daadwerkelijk bruikbaar wordt.

 

In het kort

Duur 20 weken
Studiepunten 60 ECTS
Start 4x per jaar
Locatie Remote, Utrecht of Maastricht
Lesgeld in termijnen 6 termijnen van €1.044
Betaling in één keer €5.800 8% korting
Duur 40 weken
Studiepunten 60 ECTS
Start 4x per jaar
Locatie Remote, Utrecht of Maastricht
Lesgeld in termijnen 12 termijnen van €576
Betaling in één keer €6.400 8% korting

Wat kun je na
de opleiding
Data Engineer

Na deze bootcamp ben je een pro op het gebied van data engineering. Een wereld aan mogelijkheden gaat voor je open, denk bijvoorbeeld aan een baan als data engineer, applicatiebeheerder of data steward.

Wat kun je na
de opleiding

Na deze bootcamp ben je een pro op het gebied van data engineering. Een wereld aan mogelijkheden gaat voor je open, denk bijvoorbeeld aan een baan als data engineer, applicatiebeheerder of data steward.

1. Data Engineer

De data engineer is de ingenieur van de toekomst; wetenschappelijk onderzoek en innovaties zullen steeds vaker gebaseerd zijn op data. Data engineers organiseren en structureren data op zo'n manier, dat het ook daadwerkelijk bruikbaar wordt.

2. Applicatie Beheerder

Een applicatiebeheerder zorgt ervoor dat alle software binnen een organisatie up-to-date is en ontwikkelt waar nodig nieuwe toepassingen. Ook de automatisering van systemen en het beheren van databases behoren tot het takenpakket van een applicatiebeheerder.

3. Data Steward

Als data steward bepaal je welke data betrouwbaar is en hoe je die in kunt zetten om bedrijsprocessen te verbeteren. Je bent de verbindende factor tussen IT en business in een bedrijf.

Wat ga je leren?

De bootcamp is een intensief traject van 20 weken waarin je in sneltreinvaart wordt opgeleid tot Data Engineer. Je volgt twee leerlijnen die synchroon lopen: Foundation IT en Data Science. In de 18 lesweken doe je niet alleen nieuwe kennis op, maar ga je de theorie direct toepassen in de wekelijkse les- en huiswerkopdrachten en een eindopdracht. 

 

Wat ga je leren?

De bootcamp is een intensief traject van 20 weken waarin je in sneltreinvaart wordt opgeleid tot Data Engineer. Je volgt twee leerlijnen die synchroon lopen: Foundation IT en Data Science. In de 18 lesweken doe je niet alleen nieuwe kennis op, maar ga je de theorie direct toepassen in de wekelijkse les- en huiswerkopdrachten en een eindopdracht. 

 

Data Science

De maatschappij digitaliseert steeds verder en elke dag creëren en gebruiken we meer en meer data. Bedrijven en organisaties ontwikkelen zich door data op een slimme manier te gebruiken. In de leerlijn Data Science ontwikkel je kennis van de methoden, processen en systemen om inzichten te kunnen onttrekken aan (zowel gestructureerde als ongestructureerde) data. Aan de hand hiervan kan je het management meenemen in de data-uitkomsten om op basis daarvan concurrentievoordeel te behalen en/of een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de efficiency van de organisatie. Data science wordt gezien als drijvende kracht achter vele innovaties. Het uiteindelijke doel is niet het verzamelen van nog meer data, maar om ze in waarde te kunnen omzetten.

Power BI

Binnen Power BI worden alle stappen doorgelopen; van het importeren van gegevens en deze bewerken tot het maken van visualisaties en uiteindelijk een dashboard. Daarnaast wordt er nog specifiek gekeken naar de verschillende DAX functies die binnen Power BI mogelijk zijn.

Data Visualisatie

Deze onderdeel richt zich op het ontwerpen en redeneren van datavisualisatieopties. In het eerste deel leer je belangrijke ontwerpbeslissingen te nemen voor effectieve datavisualisaties. Vervolgens verkennen we een breed scala aan datavisualisatiemethoden om je te helpen begrijpen welke keuzes beschikbaar zijn. Ten slotte gaan we actief aan de slag met de visualisatie van data. Het doel is om je uit te rusten met effectieve tactieken en strategieën om datavisualisatie succesvol te realiseren.

Informatievoorziening

Informatiesystemen zijn heel handig en informatietechnologie dealt in informatie. Je gaat daarom ook in op de informatievoorziening in een organisatie en hoe je data kan analyseren om deze vervolgens in te zetten voor jouw bedrijfsdoelen.

Je kan binnen een organisatie heel veel informatie verzamelen. Maar hoe zorg jij dat je precies de juiste informatie gebruikt. Als we weer terugkeren naar het voorbeeld van de HR-afdeling. Zij hebben bijvoorbeeld vaak een systeem wat het verzuim van de medewerkers bijhoudt. Hiervoor zijn verschillende oorzaken mogelijk. Hoe kom jij er vervolgens met behulp van de informatie en data achter waar het verzuim vandaan komt.

Basis IT

Een succesvolle carrière als IT’er begint bij een stevige fundering van kennis. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe de IT zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en hoe breed het IT-domein eigenlijk is. Denk aan beveiliging, certificering of het uitvoeren van IT-projecten. Om hier een goed overzicht van te creëren, krijg je in de leerlijn Foundation IT inzicht in alle onderdelen van de IT en raak je vertrouwd met de belangrijkste theorieën en principes. Je leert hoe software in elkaar zit en je gaat kennismaken met de levenscyclus van informatie- systemen: het stappenplan om een programma te ontwikkelen en te onderhouden. Essentieel als je straks bijvoorbeeld zelf gaat programmeren.

Voor wie?

De bootcamp Data Engineer leidt je op tot junior professional in de Data Science.
Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Voor wie?

De bootcamp Data Engineer leidt je op tot junior professional in de Data Science. Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Sarah

Sarah heeft de bootcamp Full Stack Developer afgerond en kijkt terug op een fantastische tijd. 

Bekijk Simon's verhaal

Tim

Tim volgde de opleiding Bedrijfskundige Informatica en kan zijn kennis toepassen bij zijn nieuwe baan in de crypto.

Bekijk Tim's verhaal

Joris

Joris zag in de opleiding Software Development een kans om zich als game-designer verder te ontwikkelen.

Bekijk Joris' verhaal

Zo werkt het

Een bootcamp is opgebouwd uit twee specialistische leergangen van een hbo-ICT bachelor. In dit traject (voltijd of deeltijd) duik je gelijk in de theorie en maak je elke week uitdagende praktijkopdrachten.  We bereiden je zo goed mogelijk voor om na de bootcamp direct aan de slag te kunnen. Daarom krijg je veel autonomie en werk je elke week aan een idee voor je eindopdracht. Heb je alles gehaald? Dan ontvang je een hbo-functiecertificaat. Daarmee toon je aan dat je jouw kersverse skills op hbo denk- en werkniveau beheerst. Erg handig als je gaat solliciteren!

 

Waarom NOVI?

Reden nummer één om voor NOVI te kiezen? Ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je opleiding flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. Maar misschien kun jij het nog sneller?

Colleges

Tijdens de bijeenkomsten ga je samen met een docent en je medestudenten aan de slag met de vragen die jullie hebben en met het toepassen van de theorie door middel van praktijk-gerelateerde opdrachten.

Studiecoaching

De hoofddocent is voor jou het aanspreekpunt bij zaken die betrekking hebben tot de inhoud van de opleiding. Heb je extra hulp nodig, wil je het hebben over jouw persoonlijke ontwikkeling, of heb je andere vragen? Dan staat je studiecoach voor je klaar.

Talent Meetup

Bij NOVI organiseren we elk kwartaal een Talent-meetup, waarbij we onze studenten en IT-bedrijven met elkaar in contact brengen. 

Werken & leren

Al onze HBO-opleidingen zijn deeltijdopleidingen. Daardoor kun je de leerstof direct toepassen op de werkvloer en grotere werkprojecten in je studie gebruiken als casestudy.

Praktijkgericht

Lange hoorcolleges, daar doen we bij NOVI niet aan. Bij ons ga je actief met de stof aan de slag, zodat je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Dáár ga je immers werken.

On-demand colleges

Het enige wat je voor ons onderwijs nodig hebt, is internet. Al onze colleges zijn namelijk online. Daardoor heb je geen reistijd en kun je overal colleges volgen.

Leergierigheid

Als je in de ICT werkt, ben je nooit uitgeleerd. Daarom leren we je autodidactische vaardigheden aan – en een leergierigheid waarmee je altijd up-to-date blijft.

Ontmoetingsplek

Onze locaties zijn een ontmoetingsplek: een centraal punt waar je met je docent, studiecoach of medestudenten kunt afspreken. Studeren en workshops volgen kan er ook.

Persoonlijke begeleiding

Aan het begin van je studie koppelen we je aan een studiecoach bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Daarnaast zijn onze docenten ook buiten de lessen om bereikbaar.

 
EdHub

Online leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Digitaal leren met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

 

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

Eigen lesmateriaal
NOVI ontwikkelt het overgrote deel van het lesmateriaal in EdHub in eigen huis. Zo hebben wij een eigen studio waarin wij al ons video materiaal ontwikkelen.

 

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Live colleges of terugkijken wanneer je wilt

De lessen worden online gegeven volgens een vast rooster, maar ook opgenomen. Zo kun je deze makkelijk terugkijken als je bijvoorbeeld een les hebt gemist of iets op je gemak nog eens wilt herhalen. 

Begeleiding via Teams of op locatie

Je kunt any moment je vragen stellen via Teams, een 1-op-1 inplannen met een SME’ers (onderwijsassistent) of kun je op vaste dagen langs komen op locatie om begeleid te werken aan je opdrachten. 

Samenwerken op locatie

Je kunt, naast de remote colleges, ervoor kiezen om op locatie, samen met andere, te werken aan de opdrachten. Ook worden sommige workshops op locatie aangeboden. 

 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Kan ik subsidie krijgen bij het volgen van een opleiding bij NOVI?

De kans is groot dat je een aanzienlijk deel van je NOVI-opleiding niet zelf hoeft te betalen. Voor onze opleidingen zijn namelijk verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. Je vindt ze hier.

Wat is de studiebelasting (voltijd vs. deeltijd)?

Voltijd
Je bent ongeveer 25 à 30 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Je bent met 2 leerlijnen tegelijkertijd bezig en levert na 6 maanden een eindopdracht in.  

Deeltijd
Je bent ongeveer 12 à 15 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Perfect te combineren met je werk. Je kiest zelf of je 2 leerlijnen tegelijkertijd doet, of ze na elkaar volgt. Na 12 maanden lever je de eindopdracht in.

Past de bootcamp Data Engineer wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.

Is een bootcamp te combineren met mijn baan?

Bij NOVI krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om werk en studie succesvol te combineren. 

Hoe zijn de opleidingen van NOVI aangepast voor volwassenen?

Als volwassene terugkeren naar de schoolbanken is een uitdaging die veel planning en organisatie vereist, vooral als je deze moet combineren met werk en gezin. Bij NOVI begrijpen we dit en bieden we flexibele studieopties aan die zijn ontworpen om in het leven van een drukke volwassene te passen. Onze opleidingen zijn zowel voltijd als deeltijd beschikbaar, met veel lessen die 's avonds worden aangeboden. Online leermogelijkheden stellen je in staat om waar en wanneer het jou uitkomt te studeren, waardoor je je studie kunt aanpassen aan je privéverplichtingen zonder dat je iets hoeft op te geven.

Kan ik ook een bootcamp volgen als ik autisme heb?

Bij NOVI begrijpen we dat iedere student uniek is en specifieke behoeften heeft, vooral studenten die binnen het autismespectrum vallen. Ons onderwijs is ontworpen met het oog op inclusiviteit en toegankelijkheid, waardoor het goed aansluit bij studenten met autisme. Wij streven ernaar om een leeromgeving te bieden die niet alleen ondersteunend en begrijpelijk is, maar ook de sterke punten en talenten van deze studenten benut.

Kan ik een bootcamp online volgen?

Bij NOVI benutten we de voordelen van online optimaal, waardoor je kunt studeren waar en wanneer het jou uitkomt. Dit maakt het mogelijk om een opleiding te volgen naast je baan, gezinsleven of andere verplichtingen. Bovendien biedt online onderwijs de mogelijkheid om in je eigen tempo te leren, met toegang tot een breed scala aan bronnen en directe feedback van docenten en medestudenten.
Contact NOVI

Meer weten?

Meer weten?

Bel ons: 030-3073 230

Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 bereiken voor alle praktische vragen over onze opleidingen.

Boek een adviesgesprek

Wil jij erachter komen of een opleiding bij jouw ambities past en goed is in te passen met een gezin en drukke baan?

Boek dan een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze opleidingsadviseurs.