BOOTCAMP

Full Stack Developer

Een Full Stack Developer is een allrounder die met gemak een hele app ontwikkelt – van design tot database. Binnen 20 weken heb je een hbo-functiecertificaat en kun je de arbeidsmarkt op als junior ontwikkelaar. Ideaal als je een carrièreswitch wilt maken of als je momenteel geen baan hebt.

 

In het kort

Duur 20 weken
Studiepunten 60 ECTS
Start 4x per jaar
Locatie Remote, Utrecht of Maastricht
Lesgeld in termijnen 6 termijnen van €1.044
Betaling in één keer

€5.800 8% korting

Duur 40 weken
Studiepunten 60 ECTS
Start 4x per jaar
Locatie Remote, Utrecht of Maastricht
Lesgeld in termijnen 12 termijnen van €576
Betaling in één keer

€6.400 8% korting

Wat kun je na
de opleiding Full Stack Developer

Na deze opleiding kun je slimme (web)applicaties, mobiele apps en databases ontwikkelen op basis van de eisen en wensen van de klant. Je programmeert met gemak in talen als Java, React, HTML, CSS en Spring en werkt moeiteloos samen met andere programmeurs. 

Wat kun je na
de opleiding

Na deze opleiding kun je slimme (web)applicaties, mobiele apps en databases ontwikkelen op basis van de eisen en wensen van de klant. Je programmeert met gemak in talen als Java, React, HTML, CSS en Spring en werkt moeiteloos samen met andere programmeurs. 

1. Full Stack Developer

Een full-stack developer is een allround-ontwikkelaar die zowel op het gebied van frontend als backend aan de slag kan. Je kunt er voor kiezen om als full-stack developer te werken, of je na de opleiding te specialiseren in één van de twee gebieden. Hij of zij ontwikkelt met gemak een complete applicatie, van design tot database. Binnen projecten is een full-stack developer een belangrijke collega, omdat je kennis hebt van de gehele stack.

2. React (frontend) Developer

Een React developer vertaalt schermontwerpen naar werkende systemen doormiddel van de JavaScript library React. Alles wat de gebruiker ziet en ervaart, wordt door een frontend developer gebouwd. Wát hij precies ontwikkelt, hangt af van het bedrijf waarvoor hij werkt, want de code is slechts het middel. Het kan een boekingssysteem zijn, een e-learning platform of een nieuwe feature voor Netflix – om maar wat te noemen.

3. Java (backend) Developer

De naam zegt het eigenlijk al: een Java developer ontwikkelt projecten in de programmeertaal Java. Hierin werkt hij specifiek aan het "brein" van de applicatie, het gedeelte waarin wordt geregeld hoe (en waar!) data wordt opgeslagen, maar ook hoe het makkelijk te bereiken is voor andere systemen. Wát hij precies ontwikkelt, hangt af van het bedrijf waarvoor hij werkt: het kan de database van Spotify zijn of het algoritme van Twitter – om maar wat te noemen. Als developer ben je ook verantwoordelijk voor het onderhouden en testen van die applicaties.

4. Softwaretester

De rol van een softwaretester is cruciaal in het softwareontwikkelingsproces. Hij of zij coördineert tests, automatiseert ze en kruipt in de huid van de gebruiker door belangrijke functionaliteiten zelf uit te proberen. Het resultaat: efficiënte en compleet geoptimaliseerde software – zodat het harde werk van de developers niet voor niks is geweest.

Wat ga je leren?

In de eerste leerlijn, Frontend, richt je je logischerwijs op de voorkant van de software – de interface waar de gebruiker de software mee bedient. In de tweede leerlijn, Backend, leer je een veilig online platform te maken met het Java Spring-framework. Verder ga je je verdiepen in de onderstaande onderwerpen.

 

Wat ga je leren?

In de eerste leerlijn, Frontend, richt je je logischerwijs op de voorkant van de software – de interface waar de gebruiker de software mee bedient. In de tweede leerlijn, Backend, leer je een veilig online platform te maken met het Java Spring-framework. Verder ga je je verdiepen in de onderstaande onderwerpen.

 

HTML & CSS

Hoeveel apps en websites bezoeken we wel niet per dag? We delen onze levens op social media, kijken tv op Netflix en YouTube, luisteren muziek opSpotify en werken samen via Google Drive of Microsoft Teams. Alles wat jij als gebruiker ziet en doet in deze apps heeft te maken met de voorkant: de interface waar de gebruiker mee interacteert. Hoewel online webpagina’s en webapplicaties zich razendsnel ontwikkelen en steeds complexerworden, vormen HTML en CSS nog steeds de basis voor de vormgeving op het web. Dat is waar je deze leerlijn mee begint: je leert ontwerpen om te zetten naar statische webpagina’s en je leert hoe je ze responsive maakt, zodat ze er goed uitzien op elk apparaat.

JavaScript

Na het volgen van HTML en CSS kun je al een aardige statische webpagina maken, maar hoe leuk is het om dynamische interactie mogelijk temaken? Hiervoor ga je aan de slag met JavaScript. We gaan functies maken en de ingebouwde methoden van JavaScript leren gebruiken, werken met arrays, objecten en beslissingsstructuren. Met deze technieken zorg je ervoor dat jouw webapplicatie interactief wordt. Denk bijvoorbeeld aan: een animatie wanneer de gebruiker een contactformulier verzendt, de validatie op invoervelden, het maken van berekeningen achter de schermen, het integreren van Google Maps of het communiceren met een externe databron, zoals YouTube of Spotify.

React

Alle kennis die je hebt opgedaan over HTML, CSS en JavaScript ga je gebruiken om een volwaardige webapplicatie te bouwen met behulp van React. Dit is een frontend library om gebruikersinterfaces mee te bouwen. Het is in 2011 ontwikkeld door Facebook om de code van hun grote webapplicaties beter beheersbaar te maken en sindsdien is het nog steeds één van de populairste frontend frameworks onder developers.

Java

In de leerlijn Backend leer je server applicaties opzetten, met Java als programmeertaal en Spring Boot als framework. Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen en methoden op het gebied van Object Georiënteerd programmeren (OOP). Met OOP -structuren leer je ook je code leesbaar, uitbreidbaar en overzichtelijk te houden. Applicaties ontwikkelen is meer dan alleen programmeren. Je dient rekening te houden met wat de applicatie moet kunnen of wat de wensen zijn van de klant (of van jou zelf natuurlijk). Je leert daarom om de acties die de eindgebruikers met jouw applicatie willen uitvoeren te vertalen naar requirements. Vervolgens maak je een technisch ontwerp waarin je de structuur van je server vastlegt, zodat jouw applicatie al deze functionaliteiten kan ondersteunen.

Databases

Het opslaan en verwerken van informatie is een groot onderdeel van backend programmeren, omdat een webapplicatie pas echt interactief wordt als je iets kunt doen met de data die je van de gebruiker krijgt. Je leert daarom een database ontwerp te maken en een database op te zetten met behulp van SQL-queries. Data die je later wilt uitlezen, aanpassen of hergebruiken slaan we op in dit soort databases. Daarmee kun jij straks de inloggegevens van de gebruikers van jouw applicatie opslaan en statistieken genereren over bijvoorbeeld het gedrag van de gebruikers.

Springboot

De kennis en vaardigheden die je opdoet over Java, databases en het technisch ontwerp ga je gebruiken om een applicatie te programmeren in het Spring Boot framework. Spring Boot vergemakkelijkt de ontwikkeling van Java-toepassingen zowel in offline- als in online-applicaties. Het grootste voordeel van het framework is de eenvoud waarmee aanpassingen gedaan kunnen worden. Ook ga je gebruikmaken van verschillende rollen voor gebruikers zodat alleen de juiste personen bij de juiste data kunnen. Ook zul je authenticatie inbouwen door verschillende gebruikersrollen te creëren, zodat alleen de juiste personen bij deze data kunnen.

Git & GitHub workflow

Git is een gratis en open source version control system dat ons helpt om versiebeheer in onze projecten te managen. Dit maakt niet alleen onze workflow een stuk gemakkelijker, het zorgt er ook voor dat we met meerdere ontwikkelaars tegelijkertijd aan één project kunnen werken. Het is dan ook niet gek dat meer dan 90% van alle software projecten in de wereld worden beheerd met Git.

Je leert hoe git precies werkt, welke commando's je nodig hebt om basale acties uit te voeren en wat ze precies betekenen. Ook leer je hoe branches in git in elkaar steken en hoe een standaard workflow eruit ziet.

Gratis workshops

Naast het reguliere programma biedt NOVI gratis workshops aan. Sommige workshops duiken dieper in op onderwerpen die in jouw studie aan bod komen, bij andere workshops kun je je breder gaan oriënteren. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals databases, Bitcoin en Agile & SCRUM. Maar we bieden niet alleen technische skills aan; we hebben ook een workshop over mentale gezondheid genaamd ‘Bugs in je Brein’. Daarnaast bieden we workshops aan over het starten van een eigen bedrijf en hoe je het beste kunt solliciteren binnen de IT-sector. De workshops leiden niet tot studiepunten, maar zijn bedoeld om dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan, onderwerpen meer context te geven of om jou, als beginnend professional een beter beeld te geven van jouw toekomstige praktijkomgeving.

Voor wie is deze bootcamp?

De bootcamp Full Stack Developer leidt je op tot junior professional in de Software Development.

Voor wie?

De bootcamp Full Stack Developer leidt je op tot junior professional in de Software Development. Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Sarah

Sarah heeft de bootcamp Full Stack Developer afgerond en kijkt terug op een fantastische tijd. 

Bekijk Simon's verhaal

Jordy

Jordy kwam tijdens de bootcamp Full Stack Developer mensen tegen met dezelfde passie als hem.

Bekijk Jordy's verhaal

Joris

Joris zag in de opleiding Software Development een kans om zich als game-designer verder te ontwikkelen.

Bekijk Joris' verhaal

Zo werkt het

Een bootcamp is opgebouwd uit twee specialistische leergangen van een hbo-ICT bachelor. In dit traject (voltijd of deeltijd) duik je gelijk in de theorie en maak je elke week uitdagende praktijkopdrachten.  We bereiden je zo goed mogelijk voor om na de bootcamp direct aan de slag te kunnen. Daarom krijg je veel autonomie en werk je elke week aan een idee voor je eindopdracht. Heb je alles gehaald? Dan ontvang je een hbo-functiecertificaat. Daarmee toon je aan dat je jouw kersverse skills op hbo denk- en werkniveau beheerst. Erg handig als je gaat solliciteren!

 

Waarom NOVI?

Reden nummer één om voor NOVI te kiezen? Ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je opleiding flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. Maar misschien kun jij het nog sneller?

Colleges

Tijdens de bijeenkomsten ga je samen met een docent en je medestudenten aan de slag met de vragen die jullie hebben en met het toepassen van de theorie door middel van praktijk-gerelateerde opdrachten.

Studiecoaching

De hoofddocent is voor jou het aanspreekpunt bij zaken die betrekking hebben tot de inhoud van de opleiding. Heb je extra hulp nodig, wil je het hebben over jouw persoonlijke ontwikkeling, of heb je andere vragen? Dan staat je studiecoach voor je klaar.

Talent Meetup

Bij NOVI organiseren we elk kwartaal een Talent-meetup, waarbij we onze studenten en IT-bedrijven met elkaar in contact brengen. 

Werken & leren

Al onze HBO-opleidingen zijn deeltijdopleidingen. Daardoor kun je de leerstof direct toepassen op de werkvloer en grotere werkprojecten in je studie gebruiken als casestudy.

Praktijkgericht

Lange hoorcolleges, daar doen we bij NOVI niet aan. Bij ons ga je actief met de stof aan de slag, zodat je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Dáár ga je immers werken.

On-demand colleges

Het enige wat je voor ons onderwijs nodig hebt, is internet. Al onze colleges zijn namelijk online. Daardoor heb je geen reistijd en kun je overal colleges volgen.

Leergierigheid

Als je in de ICT werkt, ben je nooit uitgeleerd. Daarom leren we je autodidactische vaardigheden aan – en een leergierigheid waarmee je altijd up-to-date blijft.

Ontmoetingsplek

Onze locaties zijn een ontmoetingsplek: een centraal punt waar je met je docent, studiecoach of medestudenten kunt afspreken. Studeren en workshops volgen kan er ook.

Persoonlijke begeleiding

Aan het begin van je studie koppelen we je aan een studiecoach bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Daarnaast zijn onze docenten ook buiten de lessen om bereikbaar.

 
EdHub

Online leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Digitaal leren met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

 

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

Eigen lesmateriaal
NOVI ontwikkelt het overgrote deel van het lesmateriaal in EdHub in eigen huis. Zo hebben wij een eigen studio waarin wij al ons video materiaal ontwikkelen.

 

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Live colleges of terugkijken wanneer je wilt

De lessen worden online gegeven volgens een vast rooster, maar ook opgenomen. Zo kun je deze makkelijk terugkijken als je bijvoorbeeld een les hebt gemist of iets op je gemak nog eens wilt herhalen. 

Begeleiding via Teams of op locatie

Je kunt any moment je vragen stellen via Teams, een 1-op-1 inplannen met een SME’ers (onderwijsassistent) of kun je op vaste dagen langs komen op locatie om begeleid te werken aan je opdrachten. 

Samenwerken op locatie

Je kunt, naast de remote colleges, ervoor kiezen om op locatie, samen met andere, te werken aan de opdrachten. Ook worden sommige workshops op locatie aangeboden. 

 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Kan ik subsidie krijgen bij het volgen van een opleiding bij NOVI?

De kans is groot dat je een aanzienlijk deel van je NOVI-opleiding niet zelf hoeft te betalen. Voor onze opleidingen zijn namelijk verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. Je vindt ze hier.

Wat is de studiebelasting (voltijd vs. deeltijd)?

Voltijd
Je bent ongeveer 25 à 30 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Je bent met 2 leerlijnen tegelijkertijd bezig en levert na 6 maanden een eindopdracht in.  

Deeltijd
Je bent ongeveer 12 à 15 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Perfect te combineren met je werk. Je kiest zelf of je 2 leerlijnen tegelijkertijd doet, of ze na elkaar volgt. Na 12 maanden lever je de eindopdracht in.

Past de bootcamp Full Stack Developer wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.

Is een bootcamp te combineren met mijn baan?

Bij NOVI krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om werk en studie succesvol te combineren. 

Hoe zijn de opleidingen van NOVI aangepast voor volwassenen?

Als volwassene terugkeren naar de schoolbanken is een uitdaging die veel planning en organisatie vereist, vooral als je deze moet combineren met werk en gezin. Bij NOVI begrijpen we dit en bieden we flexibele studieopties aan die zijn ontworpen om in het leven van een drukke volwassene te passen. Onze opleidingen zijn zowel voltijd als deeltijd beschikbaar, met veel lessen die 's avonds worden aangeboden. Online leermogelijkheden stellen je in staat om waar en wanneer het jou uitkomt te studeren, waardoor je je studie kunt aanpassen aan je privéverplichtingen zonder dat je iets hoeft op te geven.

Kan ik ook een bootcamp volgen als ik autisme heb?

Bij NOVI begrijpen we dat iedere student uniek is en specifieke behoeften heeft, vooral studenten die binnen het autismespectrum vallen. Ons onderwijs is ontworpen met het oog op inclusiviteit en toegankelijkheid, waardoor het goed aansluit bij studenten met autisme. Wij streven ernaar om een leeromgeving te bieden die niet alleen ondersteunend en begrijpelijk is, maar ook de sterke punten en talenten van deze studenten benut.

Kan ik een bootcamp online volgen?

Bij NOVI benutten we de voordelen van online optimaal, waardoor je kunt studeren waar en wanneer het jou uitkomt. Dit maakt het mogelijk om een opleiding te volgen naast je baan, gezinsleven of andere verplichtingen. Bovendien biedt online onderwijs de mogelijkheid om in je eigen tempo te leren, met toegang tot een breed scala aan bronnen en directe feedback van docenten en medestudenten.
Contact NOVI

Meer weten?

Meer weten?

Bel ons: 030-3073 230

Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 bereiken voor alle praktische vragen over onze opleidingen.

Boek een adviesgesprek

Wil jij erachter komen of een opleiding bij jouw ambities past en goed is in te passen met een gezin en drukke baan?

Boek dan een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze opleidingsadviseurs.