NOVI's eerste online afstudeerder

In deze roerige tijden zijn er gelukkig ook lichtpuntjes. Zoals Eric van der Koog, de eerste NOVI-student die online afstudeerde. 

Als de werkgever van Eric van der Koog, Unica, hem een paar jaar geleden vraagt om een groot onderhoudsproject voor Defensie te leiden, wil hij die kans niet laten schieten. Maar zijn leidinggevende stelt als eis dat hij dan wel tegelijkertijd een hbo-studie Bedrijfskunde moet volgen. Eric besluit zich in te schrijven bij NOVI en start direct met de deeltijdopleiding Bedrijfskundige Informatica. ‘En daar ben ik nu, tweeënhalf jaar later, ontzettend blij mee,’ vertelt hij ons, afgestudeerd en wel. 

Presenteren voor de camera 

Toen Eric begon met zijn opleiding was het nog geen optie om volledig online te werken, zoals dat inmiddels wel kan. Maar zijn afstudeertraject doorliep hij wél van begin tot eind digitaal. Daar was ik extra blij mee toen het coronavirus hier arriveerde, want ik kon gewoon door met afstuderen. Het was weliswaar even wennen om voor een camera te presenteren in plaats van voor een kamer vol mensen, maar dat werd heel snel normaal. En het contact met mijn studiecoach verliep supersoepel, via Teams. 

Rust en efficiëntie 

Het grote voordeel van online afstuderen was voor Eric de efficiëntie. ‘Ik hoefde natuurlijk niet in de auto te stappen om mijn afstudeercoach te ontmoeten, en stond dus ook niet meer in de file.’ Bovendien werd presenteren stukken comfortabeler. ‘In je eigen omgeving voel je je toch meer op je gemak, en omdat je niet naar de presentatielocatie toe hoeft te reizen, heb je ook wat meer tijd om je voor te bereiden. Dat geeft rust.’  

Ontwikkelen dankzij de crisis 

Eric is nu afgestudeerd, maar dat betekent niet dat hij stilstaat. Integendeel: bij Unica, waar hij momenteel trots leidinggeeft aan een team van dertig man, kan én wil hij zich blijven ontwikkelen. Gek genoeg helpt de coronacrisis daarbij. ‘Ik merk nu dat sommige werkzaamheden prima vanuit huis kunnen. Stel dat ik acht van mijn tien afspraken voortaan via een video-call doe, dan hou ik ontzettend veel tijd over voor werk waar we verder mee komen. We leren dus veel efficiënter werken, en merken vooral hoe cruciaal de rol is die ICT daarin speelt.