Ethical Hacker
Een Ethical Hacker adviseert organisaties over de zwakke plekken in hun netwerk – en is dus goud waard. In 20 weken stomen we je klaar voor deze spannende functie, en daarna kun je bij vrijwel elk bedrijf als junior aan de slag. Ideaal als je een carrièreswitch wilt maken of als je momenteel geen baan hebt.
In het kort
Ethical Hacker
20 weken
40 weken
Vanaf € 5.800
4 keer per jaar
Utrecht, Maastricht & remote
Voor wie?
De bootcamp Ethical Hacker leidt je op tot junior professional in de IT security.
Deze mensen kozen voor deze opleiding.
Simon
Simon heeft onlangs de bootcamp Ethical Hacker afgerond en vertelt je over zijn ervaringen.
Sanne
Sanne is bij NOVI gestart met de bootcamp Ethical Hacker, waarna ze verder is gegaan met de opleiding Cyber Security.
Job
Job is tijdens de bootcamp Ethical Hacker al in contact gekomen met het bedrijf waar hij vervolgens in dienst is getreden.

Leren in je eigen tempo.
Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. Je krijgt vanaf dag 1 toegang tot het lesmateriaal, kunt de colleges bijwonen en kunt gemakkelijk de doorlooptijd van je bootcamp verlengen.
Voltijd
Je bent ongeveer 25 à 30 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Je bent met 2 leerlijnen tegelijkertijd bezig en levert na 6 maanden een eindopdracht in.
Deeltijd
Je bent ongeveer 12 à 15 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Perfect te combineren met je werk. Je kiest zelf of je 2 leerlijnen tegelijkertijd doet, of ze na elkaar volgt. Na 12 maanden lever je de eindopdracht in.
Wil je meer weten?
Bel ons: 030-3073 230
Onze opleidingsadviseurs zijn telefonisch beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00.
Liever een gesprek op locatie? Maak dan nu een afspraak.

Wat kun je na
de opleiding
Na deze bootcamp ben je een pro op het gebied van informatieveiligheid. Je kunt feilloos aantonen wat de gevolgen zijn van kwetsbaarheden in computersystemen, en je weet hoe je firmware en mobiele applicaties onderzoekt en welke maatregelen je kunt inzetten bij verschillende soorten veiligheidsdreigingen.
1. Pentester
Een pentester (ook wel security tester of ethical hacker genoemd) kruipt in de huid van cybercriminelen. Op die manier laat hij of zij bedrijven zien waar de zwakke plekken in hun systeem zitten – uiteraard gevolgd door een adviesrapport over de maatregelen die het bedrijf het beste kan nemen. Pentesters werken vaak op freelancebasis of bij IT-consultancybedrijven.
2. Information Security Officer
Sinds de invoering van de AVG nemen steeds meer bedrijven – terecht – een Information Security Officer (ISO) in dienst. Zo’n ISO zorgt ervoor dat de informatiebeveiliging binnen een organisatie op orde is en weet wat er moet gebeuren bij een datalek of informatieveiligheidsdreiging. Daarnaast creëert hij of zij een bepaalde mate van veiligheidsbewustzijn bij de medewerkers van de organisatie.
2. Threat Analyst
Een threat analyst monitort en analyseert actieve en potentiele cyberveiligheidsdreigingen op basis van informatie uit allerlei verschillende bronnen. Hij of zij moet up-to-date zijn over de ontwikkelingen binnen de cyber security, weten welke veiligheidsdreigingen er in andere netwerken spelen en begrijpen waarom cybercriminelen interesse zouden kunnen hebben in het netwerk dat hij of zij beschermt. Een threat analyst houdt, met andere woorden, altijd een vinger aan de pols.
Wat ga je leren?
Security Orkestratie
De eerste leerlijn van deze bootcamp, Security Orkestratie, gaat over het beheer van risico’s en bedreigingen op organisatorisch niveau. Je leert welke afdelingen een rol spelen binnen dat proces en welke verantwoordelijkheden ze dragen. Verder verdiep je je in de maatregelen op het gebied van toegang, versleuteling, vulnerability management en security awareness en leer je de koppeling te maken tussen kwetsbaarheden en dreigingen. Onderweg ontwikkel je competenties om bedreigingen te identificeren, op te sporen en te analyseren, zodat je uiteindelijk tot een sluitende en juridisch bindende conclusie kunt komen.
Software Security
Alle apparaten die we gebruiken – van onze computer tot de slimme thermostaat en de koelkast – draaien op software. En daar doen cybercriminelen maar wat graag hun voordeel mee. In de tweede leerlijn, Software Security, leer je daarom om vanuit een security-oogpunt naar die software te kijken. Je ontdekt hoe er misbruik van kan worden gemaakt, op welke aspecten applicaties beveiligd moeten worden en ook op welke vlakken dat fout kan gaan. Verder leer je hoe je data veilig opslaat en hoe je software kunt onderzoeken die gemaakt is door cybercriminelen, zoals ransomware.
Gratis workshops
Naast de twee leerlijnen kun je als bootcamper gratis aanhaken bij een handvol waardevolle workshops, zoals de workshops Git en Effectief Leren. In de Git-workshop leer je hoe je Git kunt gebruiken bij softwareontwikkeling en om samen te werken aan één project. Bij de workshop Effectief Leren leer je hoe je brein werkt en met welke trucjes je het kunt ‘bespelen’. Er komen ook verschillende leerstrategieën aan bod, met concrete tips over hoe je die handig kunt inzetten. Zo haal je alles uit de bootcamp wat erin zit.
Hoe studeer jij het liefst?
NOVI is al meer dan 60 jaar een begrip in de ICT-sector. Bij ons werk je doelgericht aan je ambities: geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar alleen leren wat je nog nodig hebt om te groeien als professional.
Werken & leren
Binnen onze bootcamps proberen we de praktijk zo goed mogelijk na te bootsen. Je werkt met cases die uit de praktijk gegrepen zijn, zodat je na je bootcamp optimaal voorbereid bent op het echte werk.
Persoonlijke begeleiding en coaching
Onderwijs valt of staat met begeleiding. Daarom zijn onze docenten optimaal bereikbaar en krijg je een persoonlijke studiecoach.
Ontmoetingsplek
Onze locaties zijn een ontmoetingsplek: een centraal punt waar je met je docent, studiecoach of medestudenten kunt afspreken. Studeren en workshops volgen kan er ook.




Digitaal leren
met EdHub
In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.
Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.
Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.
Is deze bootcamp wat voor jou?
Stel dan jouw studieoverzicht van de bootcamp samen, dan weet je gelijk wanneer je afstudeert.
Kom ik in aanmerking voor subsidie?
De meeste studenten van NOVI komen in aanmerking voor subsidie. Soms betekent dit dat je een deel van de opleidingskosten via een subsidie kunt terug krijgen, soms beperkt zich dit tot een renteloze lening van DUO. Om te bepalen welke regeling specifiek op jou van toepassing zijn, is het belangrijk dat we wat meer over je te weten komen. Je kunt vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen met onze subsidieadviseur.
Voldoe ik aan de toelatingseisen voor deze opleiding?
Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.
Past deze opleiding wel bij mij?
Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.
Kan ik de lessen ook fysiek volgen?
De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.
Kan ik ook vrijstellingen krijgen binnen deze opleiding?
Voor de hbo-opleidingen kun je vrijstelling krijgen voor alle leerlijnen waarvan je al over de benodigde competenties beschikt. Dat kan zijn doordat elders al een opleiding hebt gevolgd met vergelijkbare leeruitkomsten, of doordat je in de praktijk ervaring hebt opgedaan die overeenkomt met hetgeen je leert tijdens de leerlijn. Je kunt de mogelijke vrijstellingen gemakkelijk in kaart brengen met onze configurator. Uiteindelijk verdien je de daadwerkelijke vrijstellingen met een interview dat je voert met een van onze assessoren. Voor de bootcamps kun je geen vrijstelling krijgen.