HBO ICT

Cyber Security

Hoe bescherm je een organisatie tegen cybercriminelen? Zodra je dat weet, kun je solliciteren op functies als securitytester en ethical hacker. En omdat je de opleiding in deeltijd volgt, kun je de opleiding koppelen aan je werk. Je past de theorie gelijk toe en kunt werkprojecten gebruiken als casestudy. Ideaal als je snel wilt doorgroeien.

 

In het kort

Opleiding

Hbo-ICT (croho nr. 34671)

Duur

4 jaar

Lesgeld in termijnen

48 termijnen van €603

Betaling in één keer

€26.800 8% korting

Financiering
Levenlanglerenkrediet
Start

4 keer per jaar

Locatie

Utrecht, Maastricht

Wat ga je leren?

In de opleiding hbo-IC Cyber Security wordt je in 4 jaar klaar gestoomd voor de Cyber Security arbeidsmarkt. Niet alleen ga je aan de slag met specifieke Cyber Security thema's. Ook wordt er een brede basis gelegd op het het gebied van IT- en professionele competenties. 

 

Wat ga je leren?

In de opleiding hbo-IC Cyber Security wordt je in 4 jaar klaar gestoomd voor de Cyber Security arbeidsmarkt. Niet alleen ga je aan de slag met specifieke Cyber Security thema's. Ook wordt er een brede basis gelegd op het het gebied van IT- en professionele competenties. 

Fundament

In de eerste fase van je opleiding leg je het fundament voor de rest van je studie. De vakken Professional Skills en Academic Skills zijn de kickstart van je studie. Hierbij ben je niet alleen bezig met academische vaardigheden, maar werk je ook aan je soft skills, zoals communicatie. Daarnaast krijg je in het vak Foundation IT een introductie tot het IT-werkveld en de infrastructuur. Tot slot volg je de leerlijn Basis Cyber Security. Deze bereidt jou voor op de leerlijn Software Security. Je leert de basis van pentesten en raakt vertrouwd met tools die je nodig gaat hebben voor het echte werk: EthicalHacking!

Kwetsbaarheden in webapplicaties

Alle apparaten die we gebruiken, van computer tot de slimme thermostaat en koelkast, bevatten software. Dit maakt het voor cyber criminelen uitermate aantrekkelijk om misbruik te maken van deze software. In deze leerlijn kijken we naar software vanuit een security oogpunt: hoe kan er misbruik van worden gemaakt om de moderne wereld te beïnvloeden?

We beginnen met het onderzoeken van kwetsbaarheden van webapplicaties. De onderliggende oorzaak van de kwetsbaarheden wordt uitgediept en de mogelijke tegenmaatregelen in kaart gebracht.

Exploits

Vervolgens leer je hoe de gevonden kwetsbaarheden kunnen worden uitgebuit door het maken van een zogeheten exploit. Van het ontwikkelen van een Binary exploit voor software systemen waar in het geheugen kwetsbaarheden aanwezig zijn, tot het uitbuiten van een SQL Injection.

Je leert een Proof of Concept (bewijs van werking) opstellen. Hiermee kan een cyber security onderzoeker de daadwerkelijke impact van een kwetsbaarheid aantonen.

Reverse Engineering

Een belangrijk onderdeel van de leerlijn Software Security is reverse engineering. Hierbij leer je een software object te analyseren om de interne werking en het ontwerp van het object zichtbaar te maken. Je leert systematisch en volgens geldende richtlijnen analyses uitvoeren op onbekende software en de werking hiervan in kaart brengen. Zo kan jij straks als reverse engineer bijdragen in verschillende vakgebieden aan het begrip over en de impact van mogelijk kwaadaardige software.

Mobile en IOT security

We duiken dieper in de wereld van mobiele applicaties en IoT software. Mobiele applicaties spelen een grote rol in ons dagelijks leven en apps krijgen steeds meer toegang tot onze data. Hoe verwerken deze apps de data en wat wordt er allemaal verzameld? Die vragen kunnen alleen beantwoord worden door naar de broncode van de applicaties te kijken en die is niet zomaar beschikbaar. Je gaat de reverse engineering technieken toepassen om de werking van deze apparaten in kaart te brengen en eventuele kwetsbaarheden zichtbaar te maken.

Malware

Tot slot kijken we naar de duistere kant van cyber: malware. Dit is kwaadaardige software die door cybercriminelen wordt ingezet om mensen en bedrijven te saboteren, chanteren en bestelen. De meeste bekende vorm van malware is ransomware, waar je vast veel nieuwsartikelen over hebt gezien. Je leert om op een veilige manier dit soort kwaadaardige software te analyseren. We gaan aan de slag met technieken die ingezet worden om malware aanvallen te voorkomen en de werking ervan dermate te analyseren zodat een “vaccin” gemaakt kan worden.

Beheren van risico’s en bedreigingen

Binnen deze leerlijn wordt ingegaan op het beheren van risico’s en bedreigingen van Information Security op organisatorisch niveau. Ten eerste leer je welke afdelingen een rol spelen binnen het proces van veiligheid en welke verantwoordelijkheden zij daar- voor dragen. Je gaat je verdiepen in de uiteenlopende maatregelen op het gebied van toegang, versleuteling, vulnerability management en security awareness binnen informatiebe- veiliging. Je doet kennis op over het veiligstellen van organisatorische belangen op netwerk, applicatie en data niveau. Het is van belang om beveiliging op meerdere lagen toe te passen zodat er geen single point of failure bestaat. Je gaat aan de slag met een beleidsplan en leert verschil- lende technieken die gebruikt kunnen worden bij het opzetten van een risico assessment. Daarnaast onderzoek je het belang van security awarenessonder individuen en medewerkers. Het streven voor bedrijven en individuen is om technisch alles op orde te hebben omtrent cyber security.

Maar pas als personen alert zijn op cyberrisico’s is je organisatie en eigen apparatuur echt weerbaar. Er hoeft bijvoorbeeld maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en je bedrijf kan zomaar stil liggen met financiële schade, imagoschade en zelfs gevaarlijke situaties tot gevolg.

OSINT

Naast al deze organisatorische aspecten, besteden we aandacht aan threat intelligence, OSINT en forensisch onderzoek. Het identificeren van dreigingsactoren met hun intenties en capaciteiten waarmee aanvallen opgezet kunnen worden, heet Threat Intelligence en het opsporen van signalen voor verdere attributie van de betrokkenen gebeurt via open-source intelligence (OSINT).

Incident respons

Wanneer er daadwerkelijk een aanval wordt uitgevoerd, wordt het incident respons proces geactiveerd en het forensisch onderzoek uitgevoerd. Tijdens deze leerlijn ontwikkel je competenties om bedreigingen te identificeren, op te spo- ren en te analyseren om tot sluitende en juridisch bindende conclusies te komen.

Business

In de derde fase van je opleiding leer je inzicht te krijgen in verschillende organisaties. Bij de vakken Corporate Governance, Teammanagement en Service Management leer je hoe bedrijven en organisaties effectief worden ingericht, effectief leiding geven, samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen en hoe je diensten correct kunt uitvoeren en aansturen. Tijdens Financiën voor de IT-professional, Innovatie met IT en Leveranciersmanagement leer je een brug te slaan tussen organisatie en IT, hoe IT voortdurend in ontwikkeling is en hoe je bedrijven kunt helpen bij het selecteren, beheren en verdelen van leveranciers voor hun serviceportfolio.

Scriptie

In de laatste fase van je opleiding studeer je af door middel van een Proeve van Bekwaamheid. Je levert een beroepsproduct op, op basis van jouw gekozen studierichting. Je beroepsproduct heeft geen vast vorm of indeling, je kunt hier zelf de keuzes in maken! Met het behalen van je Proeve van Bekwaamheid bewijs je dat je het bachelorniveau hebt behaald.

Wat kun je na
de opleiding

Aan het einde van deze studierichting kun je feilloos aantonen wat de gevolgen zijn van kwetsbaarheden in computersystemen. Verder kun je firmware en mobiele applicaties onderzoeken, en je weet precies welke maatregelen je kunt inzetten bij verschillende soorten veiligheidsdreigingen.

Wat kun je na
de opleiding

Aan het einde van deze studierichting kun je feilloos aantonen wat de gevolgen zijn van kwetsbaarheden in computersystemen. Verder kun je firmware en mobiele applicaties onderzoeken, en je weet precies welke maatregelen je kunt inzetten bij verschillende soorten veiligheidsdreigingen.

1. Pentester

Een pentester (ook wel security tester of ethical hacker genoemd) kruipt in de huid van cybercriminelen. Op die manier laat hij of zij bedrijven zien waar de zwakke plekken in hun systeem zitten – uiteraard gevolgd door een adviesrapport over de maatregelen die het bedrijf het beste kan nemen. Pentesters werken vaak op freelancebasis of bij IT-consultancybedrijven. 

2. Information security officer

Sinds de invoering van de AVG nemen steeds meer bedrijven – terecht – een Information Security Officer (ISO) in dienst. Zo’n ISO zorgt ervoor dat de informatiebeveiliging binnen een organisatie op orde is en weet wat er moet gebeuren bij een datalek of informatieveiligheidsdreiging. Daarnaast creëert hij of zij een bepaalde mate van veiligheidsbewustzijn bij de medewerkers van de organisatie.

3. Threat Analyst

Een threat analyst monitort en analyseert actieve en potentiele cyberveiligheidsdreigingen op basis van informatie uit allerlei verschillende bronnen. Hij of zij moet up-to-date zijn over de ontwikkelingen binnen de cyber security, weten welke veiligheidsdreigingen er in andere netwerken spelen en begrijpen waarom cybercriminelen interesse zouden kunnen hebben in het netwerk dat hij of zij beschermt. Een threat analyst houdt, met andere woorden, altijd een vinger aan de pols.

Voor wie?

Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Voor wie?

Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Job

Job is tijdens de bootcamp Ethical Hacker al in contact gekomen met het bedrijf waar hij vervolgens in dienst is getreden.

Bekijk Job's verhaal

Sanne

Sanne is bij NOVI gestart met de bootcamp Ethical Hacker, waarna ze verder is gegaan met de opleiding Cyber Security.

Bekijk Sanne's verhaal

Simon

Simon heeft onlangs de bootcamp Ethical Hacker afgerond en vertelt je over zijn ervaringen.

Bekijk Simon's verhaal

Hoe vraag je vrijstellingen aan?

Onze verkorte hbo-trajecten zijn gestoeld op ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je studie flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. En je krijgt dus geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar leert alleen dátgene waardoor je groeit als professional.

Hoe vraag je vrijstellingen aan?

Onze verkorte hbo-trajecten zijn gestoeld op ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je studie flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. En je krijgt dus geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar leert alleen dátgene waardoor je groeit als professional.

 

Unieke methode voor vrijstellingen
Zet je kennis en ervaring gemakkelijk om in studiepunten. Ook als het geen ICT-ervaring is.

Gemiddeld binnen 2 á 3 jaar je diploma
NOVI-studenten mét ervaring in het werkveld korten hun opleiding gemiddeld met maar liefst 1 á 2 jaar in.

vrijstellingen

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Live colleges of terugkijken wanneer je wilt

De lessen worden online gegeven volgens een vast rooster, maar ook opgenomen. Zo kun je deze makkelijk terugkijken als je bijvoorbeeld een les hebt gemist of iets op je gemak nog eens wilt herhalen. 

Begeleiding via Teams of op locatie

Je kunt any moment je vragen stellen via Teams, een 1-op-1 inplannen met een SME’ers (onderwijsassistent) of kun je op vaste dagen langs komen op locatie om begeleid te werken aan je opdrachten. 

Samenwerken op locatie

Je kunt, naast de remote colleges, ervoor kiezen om op locatie, samen met andere, te werken aan de opdrachten. Ook worden sommige workshops op locatie aangeboden. 

 

EdHub

Digitaal leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Digitaal leren met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

 

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

Eigen lesmateriaal
NOVI ontwikkelt het overgrote deel van het lesmateriaal in EdHub in eigen huis. Zo hebben wij een eigen studio waarin wij al ons video materiaal ontwikkelen.

 

  

Voldoe ik aan de toelatingseisen?

Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

 

Voldoe ik aan de toelatingseisen?

Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

 

Subsidies

De kans is groot dat er regelingen of subsidies zijn die jou kunnen helpen bij het financieren van je opleiding bij NOVI. 

Subsidies

De kans is groot dat er regelingen of subsidies zijn die jou kunnen helpen bij het financieren van je opleiding bij NOVI. 

Ik betaal mijn opleiding zelf

Levenlanglerenkrediet

Ben je niet ouder dan 55 jaar en heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dan kun je aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet. Via deze regeling kun je elk studiejaar (met een maximum van 5 jaar) je jaarlijkse college- of lesgeld lenen bij de overheid. In 2023 is het rentepercentage 0,46%, Je hebt 15 jaar om de lening terug te betalen. Al NOVI’s opleidingen komen in aanmerking voor het LLLK.

Wil je meer informatie? Kijk dan op onze subsidiepagina.

Mijn werkgever betaalt mijn opleiding

Subsidieregeling praktijkleren

Via de subsidieregeling praktijkleren krijgt je werkgever een subsidiebedrag van maximaal 2.700 euro per schooljaar voor elke werknemer die een geaccrediteerde duale of deeltijdopleiding volgt. Al onze hbo-ICT-opleidingen voldoen aan die eis.

Onze adviseurs helpen je werkgever graag bij het aanvraagproces van de subsidie praktijkleren. We ondersteunen bij de dossiervorming en zorgen ervoor dat je aanvraag zo goed en soepel mogelijk verloopt.

Ik ontvang een uitkering

UWV

Als je op dit moment werkzoekend bent en een uitkering krijgt van UWV, is er een mogelijkheid dat UWV je kan helpen bij de financiering van een opleiding. UWV betaalt alleen een opleiding als het noodzakelijk is om ander passend werk te kunnen vinden. Scholing of omscholing is belangrijk en helpt je bij het vinden van een baan die past bij jouw mogelijkheden. Je UWV adviseur adviseert je daarbij, overleg daarom altijd vooraf met hem of haar voordat je verdere stappen onderneemt.

Goed om te weten: NOVI is als opleidingsinstituut gecontracteerd door UWV in het kader van het Inkoopkader Scholingsdiensten 2021. Dat houdt in dat wij één van de opleidingsinstituten in Nederland zijn die opleidingen en trainingen mogen verzorgen om mensen te helpen bij hun terugkeer in het arbeidsproces.

RMT

Dreig jij je baan te verliezen of ben jij je baan verloren? Dan kun je terecht bij 1 van de 35 regionale mobiliteitsteams (RMT’s). Zij helpen je bij het vinden van een nieuwe, passende baan.

De oudste ICT-opleider van Nederland

NOVI is de oudste ICT-opleider van Nederland. Al hadden we bij onze oprichting in 1958 nog wel een andere naam: informaticus en schaakkampioen Max Euwe zette ons in de markt als AMBI, een afkorting is voor Automatisering en Mechanisering van de Bestuurlijke Informatievoorziening. In 1997 werd AMBI het NOVI van nu.

Ondanks onze leeftijd zitten we bepaald niet achter de geraniums. Integendeel: doordat we midden in de derde industriële revolutie stonden, hebben we bijgedragen aan de automatisering in Nederland en zijn we nu kennisexpert in de ICT. Ons jonge team zet zich elke dag in om jouw leerervaring en de inhoud van onze programma’s steeds een beetje beter te maken. Want leren vernieuwen, dat is onze missie.

De oudste ICT-opleider van Nederland

NOVI is de oudste ICT-opleider van Nederland. Al hadden we bij onze oprichting in 1958 nog wel een andere naam: informaticus en schaakkampioen Max Euwe zette ons in de markt als AMBI, een afkorting is voor Automatisering en Mechanisering van de Bestuurlijke Informatievoorziening. In 1997 werd AMBI het NOVI van nu.

Ondanks onze leeftijd zitten we bepaald niet achter de geraniums. Integendeel: doordat we midden in de derde industriële revolutie stonden, hebben we bijgedragen aan de automatisering in Nederland en zijn we nu kennisexpert in de ICT. Ons jonge team zet zich elke dag in om jouw leerervaring en de inhoud van onze programma’s steeds een beetje beter te maken. Want leren vernieuwen, dat is onze missie.

Waarom kies je voor NOVI?

Reden nummer één om voor NOVI te kiezen? Ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je opleiding flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. Maar misschien kun jij het nog sneller?

Waarom NOVI?

Reden nummer één om voor NOVI te kiezen? Ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je opleiding flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. Maar misschien kun jij het nog sneller?

Werken & leren

Al onze HBO-opleidingen zijn deeltijdopleidingen. Daardoor kun je de leerstof direct toepassen op de werkvloer en grotere werkprojecten in je studie gebruiken als casestudy.

Praktijkgericht

Lange hoorcolleges, daar doen we bij NOVI niet aan. Bij ons ga je actief met de stof aan de slag, zodat je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Dáár ga je immers werken.

On-demand colleges

Het enige wat je voor ons onderwijs nodig hebt, is internet. Al onze colleges zijn namelijk online. Daardoor heb je geen reistijd en kun je overal colleges volgen.

Werken & leren

Al onze HBO-opleidingen zijn deeltijdopleidingen. Daardoor kun je de leerstof direct toepassen op de werkvloer en grotere werkprojecten in je studie gebruiken als casestudy.

Praktijkgericht

Lange hoorcolleges, daar doen we bij NOVI niet aan. Bij ons ga je actief met de stof aan de slag, zodat je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Dáár ga je immers werken.

On-demand colleges

Het enige wat je voor ons onderwijs nodig hebt, is internet. Al onze colleges zijn namelijk online. Daardoor heb je geen reistijd en kun je overal colleges volgen.

Leergierigheid

Als je in de ICT werkt, ben je nooit uitgeleerd. Daarom leren we je autodidactische vaardigheden aan – en een leergierigheid waarmee je altijd up-to-date blijft.

Ontmoetingsplek

Onze locaties zijn een ontmoetingsplek: een centraal punt waar je met je docent, studiecoach of medestudenten kunt afspreken. Studeren en workshops volgen kan er ook.

Persoonlijke begeleiding

Aan het begin van je studie koppelen we je aan een studiecoach bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Daarnaast zijn onze docenten ook buiten de lessen om bereikbaar.

 
Leergierigheid

Als je in de ICT werkt, ben je nooit uitgeleerd. Daarom leren we je autodidactische vaardigheden aan – en een leergierigheid waarmee je altijd up-to-date blijft.

Ontmoetingsplek

Onze locaties zijn een ontmoetingsplek: een centraal punt waar je met je docent, studiecoach of medestudenten kunt afspreken. Studeren en workshops volgen kan er ook.

Persoonlijke begeleiding

Aan het begin van je studie koppelen we je aan een studiecoach bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Daarnaast zijn onze docenten ook buiten de lessen om bereikbaar.

 

Meer weten?

Wil jij erachter komen of deze opleiding bij jouw ambities past en goed is in te passen met een gezin en drukke baan? Onze opleidingsadviseurs helpen jou graag verder in je zoektocht.

Of heb je bijvoorbeeld vragen over subsidiemogelijkheden? Neem dan ook gerust contact met ons op. We zetten de financiële mogelijkheden voor jouw situatie graag samen met jou op een rijtje. Uiteraard geheel vrijblijvend en gratis. 

 

Meer weten?

Wil jij erachter komen of deze opleiding bij jouw ambities past en goed is in te passen met een gezin en drukke baan? Onze opleidingsadviseurs helpen jou graag verder in je zoektocht.

Of heb je bijvoorbeeld vragen over subsidiemogelijkheden? Neem dan ook gerust contact met ons op. We zetten de financiële mogelijkheden voor jouw situatie graag samen met jou op een rijtje. Uiteraard geheel vrijblijvend en gratis. 

 

meerweten

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is de studiebelasting (voltijd vs. deeltijd)?

Voltijd
Je bent ongeveer 25 à 30 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Je bent met 2 leerlijnen tegelijkertijd bezig en levert na 6 maanden een eindopdracht in.  

Deeltijd
Je bent ongeveer 12 à 15 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Perfect te combineren met je werk. Je kiest zelf of je 2 leerlijnen tegelijkertijd doet, of ze na elkaar volgt. Na 12 maanden lever je de eindopdracht in.

Past deze opleiding wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.