HBO ICT

Cyber Security

Hoe bescherm je een organisatie tegen cybercriminelen? Zodra je dat weet, kun je solliciteren op functies als securitytester en ethical hacker. En omdat je de opleiding in deeltijd volgt, kun je de opleiding koppelen aan je werk. Je past de theorie gelijk toe en kunt werkprojecten gebruiken als casestudy. Ideaal als je snel wilt doorgroeien.

 

In het kort

Opleiding

Hbo-ICT (croho nr. 34671)

Studierichting

Cyber Security

Duur

4 jaar

Kosten

€ 6.700 per jaar

Financiering
Levenlanglerenkrediet
Start

4 keer per jaar

Locatie

Utrecht, Maastricht

Voor wie?

De opleiding Cyber Security is een hbo-ICT studierichting.
Deze mensen kozen voor deze opleiding.

 

Frisse blikken

Je kleurt graag buiten de lijntjes, kijkt verder dan je neus lang is en denkt per definitie out of the box.

Analytische denkers

Je bent analytisch aangelegd en kunt informatie goed ordenen. Hoofd- en bijzaken onderscheid je zó van elkaar.

Probleemoplossers

Je denkt niet in problemen, maar in mogelijkheden – en vooral in oplossingen. Je staat bekend om je positieve houding.

Contact NOVI

Wil je meer weten?

Bel ons: 030-3073 230

 

Onze opleidingsadviseurs zijn telefonisch beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00.

Liever een gesprek op locatie? Maak dan nu een afspraak.

Wat kun je na
de opleiding

Aan het einde van deze studierichting kun je feilloos aantonen wat de gevolgen zijn van kwetsbaarheden in computersystemen. Verder kun je firmware en mobiele applicaties onderzoeken, en je weet precies welke maatregelen je kunt inzetten bij verschillende soorten veiligheidsdreigingen.

Direct inschrijven   

 

1. Pentester

Een pentester (ook wel security tester of ethical hacker genoemd) kruipt in de huid van cybercriminelen. Op die manier laat hij of zij bedrijven zien waar de zwakke plekken in hun systeem zitten – uiteraard gevolgd door een adviesrapport over de maatregelen die het bedrijf het beste kan nemen. Pentesters werken vaak op freelancebasis of bij IT-consultancybedrijven. 

2. Information security officer

Sinds de invoering van de AVG nemen steeds meer bedrijven – terecht – een Information Security Officer (ISO) in dienst. Zo’n ISO zorgt ervoor dat de informatiebeveiliging binnen een organisatie op orde is en weet wat er moet gebeuren bij een datalek of informatieveiligheidsdreiging. Daarnaast creëert hij of zij een bepaalde mate van veiligheidsbewustzijn bij de medewerkers van de organisatie.

3. Threat Analyst

Een threat analyst monitort en analyseert actieve en potentiele cyberveiligheidsdreigingen op basis van informatie uit allerlei verschillende bronnen. Hij of zij moet up-to-date zijn over de ontwikkelingen binnen de cyber security, weten welke veiligheidsdreigingen er in andere netwerken spelen en begrijpen waarom cybercriminelen interesse zouden kunnen hebben in het netwerk dat hij of zij beschermt. Een threat analyst houdt, met andere woorden, altijd een vinger aan de pols.

Wat ga je leren?

Fase 1: Fundament

In de eerste fase van je opleiding leg je het fundament voor de rest van je studie. De vakken Professional Skills en Academic Skills zijn de kickstart van je studie. Hierbij ben je niet alleen bezig met academische vaardigheden, maar werk je ook aan je soft skills, zoals communicatie. Daarnaast krijg je in het vak Foundation IT een introductie tot het IT-werkveld en de infrastructuur. Ook heb je een vrije keuzevak, waarbij je kunt kiezen voor Basis Bedrijfskundige Informatica, Basis Cyber Security of Python Fundamentals.

Fase 2: Verdieping

In de tweede fase van de opleiding ga je je verdiepen. Eerst maak je tijdens de leergang IT-proces & Projectmanagement kennis met organisatiestructuren. Je leert verschillende IT-managementtools gebruiken voor het automatiseren van IT-activiteiten, en je gaat experimenteren met artificial intelligence en chatbots.

Daarnaast volg je de leergangen Software Security en Security Orkestratie. Bij Software Security leer je onder andere hoe je data op een veilige manier opslaat en doe je onderzoek naar software die cybercriminelen gebruiken om losgeld te eisen. In de leergang Security Orkestratie zet je beleid, processen en onderzoeken op die de betrouwbaarheid van de beveiliging in organisaties verhogen.

Fase 3: Business

In de derde fase van je opleiding leer je inzicht te krijgen in verschillende organisaties. Bij de vakken Corporate Governance, Teammanagement en Service Management leer je hoe bedrijven en organisaties effectief worden ingericht, effectief leiding geven, samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen en hoe je diensten correct kunt uitvoeren en aansturen. Tijdens Financiën voor de IT-professional, Innovatie met IT en Leveranciersmanagement leer je een brug te slaan tussen organisatie en IT, hoe IT voortdurend in ontwikkeling is en hoe je bedrijven kunt helpen bij het selecteren, beheren en verdelen van leveranciers voor hun serviceportfolio.

Fase 4: Scriptie

In de laatste fase van je opleiding studeer je af door middel van een Proeve van Bekwaamheid. Je levert een beroepsproduct op, op basis van jouw gekozen studierichting. Je beroepsproduct heeft geen vast vorm of indeling, je kunt hier zelf de keuzes in maken! Met het behalen van je Proeve van Bekwaamheid bewijs je dat je het bachelorniveau hebt behaald.

Hoe studeer jij het liefst?

NOVI is al meer dan 60 jaar een begrip in de ICT-sector. Bij ons werk je doelgericht aan je ambities: geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar alleen leren wat je nog nodig hebt om te groeien als professional.

Verkorte maatwerktrajecten
Gemiddeld doen onze studenten er 2,5 jaar over om hun hbo-bachelordiploma te behalen. Haal jij dat gemiddelde nog verder omlaag?

Persoonlijke begeleiding en coaching
Onderwijs valt of staat met begeleiding. Daarom zijn onze docenten optimaal bereikbaar en krijg je een persoonlijke studiecoach.

Flexibel onderwijs
Wil je switchen van studierichting? Sneller afstuderen? Of juist meer tijd voor je opleiding nemen? Jouw agenda is bij NOVI leidend.

Saskia Bousardt
‘Wat ik zo leuk vind aan de opleiding, is dat het een goede combinatie is van theorie en praktijk. De theorie is interessant en de praktijkopdrachten zijn superleuk. Bij de meeste vakken mag je zelf een onderwerp kiezen voor de opdrachten, waardoor ze ook toepasbaar worden voor je werk of privéleven. Zo heb ik voor Frontend een superleuke babynamen-app gemaakt die niet alleen mij en mijn man geholpen heeft, maar die ook werd gebruikt door collega’s die in verwachting waren.’
Software Development
Ashray Roktoe
‘Wat ik vooral leuk vind aan de opleiding, is dat de lessen niet alleen op de stof zijn gericht. Dat geeft ruimte voor interactie. Als de docent urenlang aan het woord zou zijn, zou ik mijn aandacht er maar moeilijk bij kunnen houden. In plaats daarvan houden we bijvoorbeeld brainstormsessies, waarbij iedereen aan het woord komt – heel anders dan wat ik van de middelbare school gewend ben.’
Software development
Sarah Goossens
‘Een bootcamp volgen bij NOVI is uitdagend, intensief, leerzaam en ontzettend leuk. Binnen enkele maanden kun je al van begin tot eind een eigen webapplicatie programmeren! De docenten waardeerde ik het meest: elk vak werd gegeven door iemand met praktijkervaring. Het was heel leerzaam om hun verhalen en praktische toepassingen te horen en te zien, en ze waren ook allemaal heel betrokken, hadden voor iedereen persoonlijke aandacht. De bootcamp heeft echt de basis gelegd voor mijn toekomstige ICT-carrière.’
Bootcamp Full stack development
mockupv3

Digitaal leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

 

Is Cyber Security wat voor jou?

Bereken dan hoeveel vrijstellingen je kunt krijgen en wanneer je kunt afstuderen. 

Check de wizard

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

De meeste studenten van NOVI komen in aanmerking voor subsidie. Soms betekent dit dat je een deel van de opleidingskosten via een subsidie kunt terug krijgen, soms beperkt zich dit tot een renteloze lening van DUO. Om te bepalen welke regeling specifiek op jou van toepassing zijn, is het belangrijk dat we wat meer over je te weten komen. Je kunt vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen met onze subsidieadviseur.

Voldoe ik aan de toelatingseisen voor deze opleiding?

Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

Past deze opleiding wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.  

Kan ik ook vrijstellingen krijgen binnen deze opleiding?

Voor de hbo-opleidingen kun je vrijstelling krijgen voor alle leerlijnen waarvan je al over de benodigde competenties beschikt. Dat kan zijn doordat elders al een opleiding hebt gevolgd met vergelijkbare leeruitkomsten, of doordat je in de praktijk ervaring hebt opgedaan die overeenkomt met hetgeen je leert tijdens de leerlijn. Je kunt de mogelijke vrijstellingen gemakkelijk in kaart brengen met onze configurator. Uiteindelijk verdien je de daadwerkelijke vrijstellingen met een interview dat je voert met een van onze assessoren. Voor de bootcamps kun je geen vrijstelling krijgen.