NOVI en UWV bieden werkzoekenden ICT-opleiding aan

NOVI Hogeschool en het UWV slaan samen met arbeidsbemiddelaar NOVA-RATIO en het MKB Sectorplan Limburg de handen ineen om het tekort aan ICT-professionals in Limburg aan te pakken. Vanaf december kunnen werkzoekenden – ongeacht hun achtergrond – via het UWV kosteloos een hbo-opleiding Software Development bij NOVI starten.

In de ICT-sector is al jaren sprake van een tekort aan hoogopgeleide professionals. Onderzoek van het UWV toont aan dat vooral webdevelopers en programmeurs voor specifieke programmeertalen lastig te vinden zijn. Tegelijkertijd zijn er alleen al in Limburg ruim 24.000 werkzoekenden. Vanuit hun beider expertise brengen NOVI en het UWV deze kwesties bij elkaar in een unieke samenwerking die werkzoekenden de kans geeft om zich via een hbo-opleiding te ontwikkelen richting de arbeidsmarkt.

Pilot Software Development

In december gaat de eerste pilot van dit project van start in de vorm van een opleiding Software Development. Voor die lichting, bestaande uit 40 opleidingsplaatsen, werft het UWV op dit moment kandidaten met minimaal een mbo-diploma die werkloos zijn of hun baan dreigen te verliezen omdat hun kennis niet meer aansluit op de vraag vanuit de markt. De interesse is aanzienlijk – er zijn al meer dan 90 inschrijvingen voor de voorlichtingsbijeenkomst.

Financiële steun

De kandidaten die meedoen aan het project kunnen dankzij tussenkomst van NOVA-RATIO HR Service & Support en het MKB Sectorplan Limburg al tijdens hun opleiding bij een bedrijf in dienst treden. Daar kunnen ze de opleiding kosteloos afronden met financiële steun van de provincie en overheid. Zo kunnen ze zo snel mogelijk productief worden ingezet in het bedrijfsleven.

Gepersonaliseerde opleiding

Een goede ICT-opleiding wordt steeds belangrijker; werkloosheid heeft vaak een directe relatie tot het gebrek aan een diploma. Om die reden willen het UWV, NOVI en NOVA-RATIO de arbeidsmobiliteit vergroten en dreigend ontslag bij ICT-professionals tegengaan. Dat doen ze onder andere door gepersonaliseerde opleidingsprogramma’s aan te bieden die volledig aansluiten op de achtergrond van de student.