HBO ICT

Software Development

Heb jij oog voor design én voor detail? Dan bouw jij straks websites en applicaties die uitblinken in UI én UX. Handig: omdat je deze opleiding in deeltijd volgt, kun je de opleiding koppelen aan je werkJe past de theorie gelijk toe en kunt werkprojecten gebruiken als casestudy. Ideaal als je snel wilt doorgroeien. 

 

In het kort

Opleiding

Hbo-ICT (croho nr. 34671)

Studierichting

Software Development

Duur

4 jaar

Kosten

€ 6.100 per jaar

Financiering
Levenlanglerenkrediet, nu 0% rente
Start

4 keer per jaar

Locatie

Utrecht, Maastricht

Voor wie?

De opleiding Software Development is een hbo-ICT studierichting.
Deze mensen kozen voor deze opleiding.

 

Creatievelingen

Je bruist van de ideeën en staat te trappelen om die te vertalen in waanzinnige websites en applicaties.

Visuele denkers

Je weet je weg in de techniek goed te vinden en met je heldere ruimtelijke inzicht breng je ideeën snel tot leven.

Teamplayers

Je beste werk maak je steevast als je samenwerkt. Met collega’s, met vrienden én met klanten.

Contact NOVI

Wil je meer weten?

Bel ons: 030-3073 230

 

Onze opleidingsadviseurs zijn telefonisch beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00.

Liever een gesprek op locatie? Maak dan nu een afspraak.

Wat kun je na
de opleiding

Na deze opleiding kun je slimme (web)applicaties, mobiele apps en databases ontwikkelen op basis van de eisen en wensen van de klant. Je programmeert met gemak in talen als Java, React, HTML, CSS en Spring en werkt moeiteloos samen met andere programmeurs.

Direct inschrijven   

 

1. Full stack developer

Een full-stack developer is een allround-ontwikkelaar die zowel frontend als backend aan de slag kan. Zijn of haar kennis is weliswaar niet zo specialistisch als die van een front- of backender, maar een full-stacker ontwikkelt met gemak een complete applicatie – van design tot database. Bij samenwerkingen en projecten fungeert een full-stack developer vaak als de tussenpersoon tussen front- en backend.

2. Front-  of backend developer

Waar een full-stack developer een generieker profiel heeft, zijn de front- en backend developers echte specialisten binnen hun eigen vakgebied. Frontenders ontwikkelen de voorkant van een applicatie en werken dus aan de koppeling tussen design en techniek; backenders leggen zich toe op de onzichtbare achterkant van een applicatie en zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde programmeertaal.

3. Software tester

De rol van een softwaretester is cruciaal in het softwareontwikkelingsproces. Hij of zij coördineert tests, automatiseert ze, voert ze natuurlijk uit en denkt onderweg continu na over het testproces. Het resultaat: efficiënte en compleet geoptimaliseerde software – zodat het harde werk van de developers niet voor niks is geweest.

4. Devops engineer

‘DevOps’ is een samentrekking van ‘development’ en ‘operations’. Een DevOps engineer is dus iemand die zowel bij de ontwikkeling als bij de implementatie van nieuwe software betrokken is. Dat maakt de kans op fouten een stuk kleiner dan wanneer die twee trajecten door verschillende personen worden begeleid.

Wat ga je leren?

Fase 1: Fundament

In de eerste fase van je opleiding leg je het fundament voor de rest van je studie. Vooral de leergang Professional & Academic Skills is echt een kickstart voor je studie, omdat we tijdens die leergang niet alleen aandacht besteden aan je academische vaardigheden, maar ook aan je soft skills, zoals communiceren. De tweede leergang, Foundation, bestaat uit drie basisvakken over informatiesystemen, infrastructuur en programmeren.

Fase 2: Verdieping

In de tweede fase van de opleiding ga je je verdiepen. Eerst maak je tijdens de leergang IT-proces & Projectmanagement kennis met organisatiestructuren. Je leert verschillende IT-managementtools gebruiken voor het automatiseren van IT-activiteiten, en je gaat experimenteren met artificial intelligence en chatbots.

Daarnaast volg je de leergangen Frontend en Backend. Bij Frontend leer je hoe het is om poortwachter te zijn van de digitale wereld. Jij bepaalt wie op welke manier gebruik kan maken van digitale informatie en diensten. Tijdens de Backend-leergang leer je serverapplicaties op te zetten met Java en Spring.

Fase 3: Business

In de derde fase van je opleiding volg je de leergangen Business Research en Management van IT. Bij Business Research leer je hoe je binnen een organisatie handelt op basis van de juiste kennis en inzichten. Verder ga je aan de slag met een governancevraagstuk en schrijf je een adviesrapport.

Binnen de leergang Management van IT ga je je verdiepen in de relatie tussen business en IT. Je leert hoe je sturing kunt geven aan verschillende soorten verandering binnen een organisatie en hoe je risico’s in kaart kunt brengen.

Fase 4: Scriptie

In de laatste fase van je opleiding schrijf je je scriptie. Daarin presenteer je een werkbare oplossing voor een bestaand probleem binnen jouw organisatie, uiteraard met betrekking tot software-ontwikkeling. Je doorloopt de hele onderzoekscyclus en werkt grotendeels zelfstandig. Met je scriptie bewijs je dat je het bachelorniveau hebt behaald.

Hoe studeer jij het liefst?

NOVI is al meer dan 60 jaar een begrip in de ICT-sector. Bij ons werk je doelgericht aan je ambities: geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar alleen leren wat je nog nodig hebt om te groeien als professional.

Verkorte maatwerktrajecten
Gemiddeld doen onze studenten er 2,5 jaar over om hun hbo-bachelordiploma te behalen. Haal jij dat gemiddelde nog verder omlaag?

Persoonlijke begeleiding en coaching
Onderwijs valt of staat met begeleiding. Daarom zijn onze docenten optimaal bereikbaar en krijg je een persoonlijke studiecoach.

Flexibel onderwijs
Wil je switchen van studierichting? Sneller afstuderen? Of juist meer tijd voor je opleiding nemen? Jouw agenda is bij NOVI leidend.

Saskia Bousardt
‘Wat ik zo leuk vind aan de opleiding, is dat het een goede combinatie is van theorie en praktijk. De theorie is interessant en de praktijkopdrachten zijn superleuk. Bij de meeste vakken mag je zelf een onderwerp kiezen voor de opdrachten, waardoor ze ook toepasbaar worden voor je werk of privéleven. Zo heb ik voor Frontend een superleuke babynamen-app gemaakt die niet alleen mij en mijn man geholpen heeft, maar die ook werd gebruikt door collega’s die in verwachting waren.’
Software Development
Ashray Roktoe
‘Wat ik vooral leuk vind aan de opleiding, is dat de lessen niet alleen op de stof zijn gericht. Dat geeft ruimte voor interactie. Als de docent urenlang aan het woord zou zijn, zou ik mijn aandacht er maar moeilijk bij kunnen houden. In plaats daarvan houden we bijvoorbeeld brainstormsessies, waarbij iedereen aan het woord komt – heel anders dan wat ik van de middelbare school gewend ben.’
Software development
Sarah Goossens
‘Een bootcamp volgen bij NOVI is uitdagend, intensief, leerzaam en ontzettend leuk. Binnen enkele maanden kun je al van begin tot eind een eigen webapplicatie programmeren! De docenten waardeerde ik het meest: elk vak werd gegeven door iemand met praktijkervaring. Het was heel leerzaam om hun verhalen en praktische toepassingen te horen en te zien, en ze waren ook allemaal heel betrokken, hadden voor iedereen persoonlijke aandacht. De bootcamp heeft echt de basis gelegd voor mijn toekomstige ICT-carrière.’
Bootcamp Full stack development
mockupv3

Digitaal leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

 

Is Software Development wat voor jou?

Bereken dan hoeveel vrijstellingen je kunt krijgen en wanneer je kunt afstuderen. 

Check de wizard

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

De meeste studenten van NOVI komen in aanmerking voor subsidie. Soms betekent dit dat je een deel van de opleidingskosten via een subsidie kunt terug krijgen, soms beperkt zich dit tot een renteloze lening van DUO. Om te bepalen welke regeling specifiek op jou van toepassing zijn, is het belangrijk dat we wat meer over je te weten komen. Je kunt vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen met onze subsidieadviseur.

Voldoe ik aan de toelatingseisen voor deze opleiding?

Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

Past deze opleiding wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht. 

Kan ik ook vrijstellingen krijgen binnen deze opleiding?

Voor de hbo-opleidingen kun je vrijstelling krijgen voor alle leerlijnen waarvan je al over de benodigde competenties beschikt. Dat kan zijn doordat elders al een opleiding hebt gevolgd met vergelijkbare leeruitkomsten, of doordat je in de praktijk ervaring hebt opgedaan die overeenkomt met hetgeen je leert tijdens de leerlijn. Je kunt de mogelijke vrijstellingen gemakkelijk in kaart brengen met onze configurator. Uiteindelijk verdien je de daadwerkelijke vrijstellingen met een interview dat je voert met een van onze assessoren. Voor de bootcamps kun je geen vrijstelling krijgen.