HBO ICT

Software Development

Heb jij oog voor design én voor detail? Dan bouw jij straks websites en applicaties die uitblinken in UI én UX. Omdat je deze opleiding in deeltijd volgt, kun je de opleiding koppelen aan je werk. Je past de theorie gelijk toe en kunt werkprojecten gebruiken als casestudy. Ideaal als je snel wilt doorgroeien.

 

In het kort

Opleiding

Hbo-ICT (croho nr. 34671)

Duur

4 jaar

Lesgeld in termijnen

48 termijnen van €603

Betaling in één keer

€26.800 8% korting

Financiering
Levenlanglerenkrediet
Start

4 keer per jaar

Locatie

Remote, Utrecht of Maastricht

Wat kun je na
de opleiding Software Development

Na deze opleiding kun je slimme (web)applicaties, mobiele apps en databases ontwikkelen op basis van de eisen en wensen van de klant. Je programmeert met gemak in talen als Java, React, HTML, CSS en Spring en werkt moeiteloos samen met andere programmeurs.

Wat kun je na
de opleiding

Na deze opleiding kun je slimme (web)applicaties, mobiele apps en databases ontwikkelen op basis van de eisen en wensen van de klant. Je programmeert met gemak in talen als Java, React, HTML, CSS en Spring en werkt moeiteloos samen met andere programmeurs.

1. Full stack developer

Een full-stack developer is een allround-ontwikkelaar die zowel frontend als backend aan de slag kan. Zijn of haar kennis is weliswaar niet zo specialistisch als die van een front- of backender, maar een full-stacker ontwikkelt met gemak een complete applicatie – van design tot database. Bij samenwerkingen en projecten fungeert een full-stack developer vaak als de tussenpersoon tussen front- en backend.

2. Front- of backend developer

Waar een full-stack developer een generieker profiel heeft, zijn de front- en backend developers echte specialisten binnen hun eigen vakgebied. Frontenders ontwikkelen de voorkant van een applicatie en werken dus aan de koppeling tussen design en techniek; backenders leggen zich toe op de onzichtbare achterkant van een applicatie en zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde programmeertaal.

3. Software tester

De rol van een softwaretester is cruciaal in het softwareontwikkelingsproces. Hij of zij coördineert tests, automatiseert ze, voert ze natuurlijk uit en denkt onderweg continu na over het testproces. Het resultaat: efficiënte en compleet geoptimaliseerde software – zodat het harde werk van de developers niet voor niks is geweest.

4. DevOps engineer

‘DevOps’ is een samentrekking van ‘development’ en ‘operations’. Een DevOps engineer is dus iemand die zowel bij de ontwikkeling als bij de implementatie van nieuwe software betrokken is. Dat maakt de kans op fouten een stuk kleiner dan wanneer die twee trajecten door verschillende personen worden begeleid.

Wat ga je leren?

Na deze opleiding kun je slimme (web)applicaties, mobiele apps en databases ontwikkelen op basis van de eisen en wensen van de klant.

 

Wat ga je leren?

Na deze opleiding kun je slimme (web)applicaties, mobiele apps en databases ontwikkelen op basis van de eisen en wensen van de klant.

 

Fundament

In de eerste fase van je opleiding leg je het fundament voor de rest van je studie. De vakken Professional Skills en Academic Skills zijn de kickstart van je studie. Hierbij ben je niet alleen bezig met academische vaardigheden, maar werk je ook aan je soft skills, zoals communicatie. Daarnaast krijg je in het vak Foundation IT een introductie tot het IT-werkveld en de infrastructuur. Tot slot volg je de leerlijn Python Fundamentals. Daarin leer je de basisbeginselen en principes van programmeren. Een mooie opzet voor als je later in de opleiding bijvoorbeeld de leerlijn Backend of Frontend kiest.

HTML & CSS

Hoeveel apps en websites bezoeken we wel niet per dag? We delen onze levens op social media, kijken tv op Netflix en YouTube, luisteren muziek opSpotify en werken samen via Google Drive of Microsoft Teams. Alles wat jij als gebruiker ziet en doet in deze apps heeft te maken met de voorkant: de interface waar de gebruiker mee interacteert. Hoewel online webpagina’s en webapplicaties zich razendsnel ontwikkelen en steeds complexerworden, vormen HTML en CSS nog steeds de basis voor de vormgeving op het web. Dat is waar je deze leerlijn mee begint: je leert ontwerpen om te zetten naar statische webpagina’s en je leert hoe je ze responsive maakt, zodat ze er goed uitzien op elk apparaat.

JavaScript

Na het volgen van HTML en CSS kun je al een aardige statische webpagina maken, maar hoe leuk is het om dynamische interactie mogelijk temaken? Hiervoor ga je aan de slag met JavaScript. We gaan functies maken en de ingebouwde methoden van JavaScript leren gebruiken, werken met arrays, objecten en beslissingsstructuren. Met deze technieken zorg je ervoor dat jouw webapplicatie interactief wordt. Denk bijvoorbeeld aan: een animatie wanneer de gebruiker een contactformulier verzendt, de validatie op invoervelden, het maken van berekeningen achter de schermen, het integreren van Google Maps of het communiceren met een externe databron, zoals YouTube of Spotify.

React

Alle kennis die je hebt opgedaan over HTML, CSS en JavaScript ga je gebruiken om een volwaardige webapplicatie te bouwen met behulp van React. Dit is een frontend library om gebruikersinterfaces mee te bouwen. Het is in 2011 ontwikkeld door Facebook om de code van hun grote webapplicaties beter beheersbaar te maken en sindsdien is het nog steeds één van de populairste frontend frameworks onder developers.

Java

In de leerlijn Backend leer je server applicaties opzetten, met Java als programmeertaal en Spring Boot als framework. Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen en methoden op het gebied van Object Georiënteerd programmeren (OOP). Met OOP -structuren leer je ook je code leesbaar, uitbreidbaar en overzichtelijk te houden. Applicaties ontwikkelen is meer dan alleen programmeren. Je dient rekening te houden met wat de applicatie moet kunnen of wat de wensen zijn van de klant (of van jou zelf natuurlijk). Je leert daarom om de acties die de eindgebruikers met jouw applicatie willen uitvoeren te vertalen naar requirements. Vervolgens maak je een technisch ontwerp waarin je de structuur van je server vastlegt, zodat jouw applicatie al deze functionaliteiten kan ondersteunen.

Databases

Het opslaan en verwerken van informatie is een groot onderdeel van backend programmeren, omdat een webapplicatie pas echt interactief wordt als je iets kunt doen met de data die je van de gebruiker krijgt. Je leert daarom een database ontwerp te maken en een database op te zetten met behulp van SQL-queries. Data die je later wilt uitlezen, aanpassen of hergebruiken slaan we op in dit soort databases. Daarmee kun jij straks de inloggegevens van de gebruikers van jouw applicatie opslaan en statistieken genereren over bijvoorbeeld het gedrag van de gebruikers.

Springboot

De kennis en vaardigheden die je opdoet over Java, databases en het technisch ontwerp ga je gebruiken om een applicatie te programmeren in het Spring Boot framework. Spring Boot vergemakkelijkt de ontwikkeling van Java-toepassingen zowel in offline- als in online-applicaties. Het grootste voordeel van het framework is de eenvoud waarmee aanpassingen gedaan kunnen worden. Ook ga je gebruikmaken van verschillende rollen voor gebruikers zodat alleen de juiste personen bij de juiste data kunnen. Ook zul je authenticatie inbouwen door verschillende gebruikersrollen te creëren, zodat alleen de juiste personen bij deze data kunnen.

Business

In de derde fase van je opleiding leer je inzicht te krijgen in verschillende organisaties. Bij de vakken Corporate Governance, Teammanagement en Service Management leer je hoe bedrijven en organisaties effectief worden ingericht, effectief leiding geven, samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen en hoe je diensten correct kunt uitvoeren en aansturen. Tijdens Financiën voor de IT-professional, Innovatie met IT en Leveranciersmanagement leer je een brug te slaan tussen organisatie en IT, hoe IT voortdurend in ontwikkeling is en hoe je bedrijven kunt helpen bij het selecteren, beheren en verdelen van leveranciers voor hun serviceportfolio.

Scriptie

In de laatste fase van je opleiding studeer je af door middel van een Proeve van Bekwaamheid. Je levert een beroepsproduct op, op basis van jouw gekozen studierichting. Je beroepsproduct heeft geen vast vorm of indeling, je kunt hier zelf de keuzes in maken! Met het behalen van je Proeve van Bekwaamheid bewijs je dat je het bachelorniveau hebt behaald.

Voor wie is deze opleiding?

Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Voor wie?

Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Joris

Joris zag in de opleiding Software Development een kans om zich als game-designer verder te ontwikkelen.

Bekijk Joris' verhaal

Sarah

Sarah heeft de bootcamp Full Stack Developer afgerond en kijkt terug op een fantastische tijd. 

Bekijk Simon's verhaal

Tim

Tim volgde de opleiding Bedrijfskundige Informatica en kan zijn kennis toepassen bij zijn nieuwe baan in de crypto.

Bekijk Tim's verhaal

Waarom kies je voor NOVI?

Reden nummer één om voor NOVI te kiezen? Ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je opleiding flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. Maar misschien kun jij het nog sneller?

Waarom NOVI?

Reden nummer één om voor NOVI te kiezen? Ons unieke vrijstellingensysteem. Als je al werkervaring hebt, is de kans groot dat je bij ons een stuk van je studie kunt afsnijden – zelfs als het geen ICT-ervaring is. Op die manier kun je je opleiding flink inkorten: gemiddeld hebben onze studenten binnen 2,5 jaar hun bachelordiploma op zak. Maar misschien kun jij het nog sneller?

Deeltijd
studeren

Al onze HBO-opleidingen zijn deeltijdopleidingen. Daardoor kun je de leerstof direct toepassen op de werkvloer en grotere werkprojecten in je studie gebruiken als casestudy.

Praktijkgerichte opleidingen

Lange hoorcolleges, daar doen we bij NOVI niet aan. Bij ons ga je actief met de stof aan de slag, zodat je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Dáár ga je immers werken.

Persoonlijke begeleiding

Aan het begin van je studie koppelen we je aan een studiecoach bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Daarnaast zijn onze docenten ook buiten de lessen om bereikbaar.

Werken & leren

Al onze HBO-opleidingen zijn deeltijdopleidingen. Daardoor kun je de leerstof direct toepassen op de werkvloer en grotere werkprojecten in je studie gebruiken als casestudy.

Praktijkgericht

Lange hoorcolleges, daar doen we bij NOVI niet aan. Bij ons ga je actief met de stof aan de slag, zodat je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Dáár ga je immers werken.

On-demand colleges

Het enige wat je voor ons onderwijs nodig hebt, is internet. Al onze colleges zijn namelijk online. Daardoor heb je geen reistijd en kun je overal colleges volgen.

Leergierigheid

Als je in de ICT werkt, ben je nooit uitgeleerd. Daarom leren we je autodidactische vaardigheden aan – en een leergierigheid waarmee je altijd up-to-date blijft.

Ontmoetingsplek

Onze locaties zijn een ontmoetingsplek: een centraal punt waar je met je docent, studiecoach of medestudenten kunt afspreken. Studeren en workshops volgen kan er ook.

Persoonlijke begeleiding

Aan het begin van je studie koppelen we je aan een studiecoach bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Daarnaast zijn onze docenten ook buiten de lessen om bereikbaar.

 
EdHub

Online leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Digitaal leren met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

 

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

Eigen lesmateriaal
NOVI ontwikkelt het overgrote deel van het lesmateriaal in EdHub in eigen huis. Zo hebben wij een eigen studio waarin wij al ons video materiaal ontwikkelen.

 

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van een NOVI opleiding kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Leren op een manier die bij jou past

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. 

 

Live colleges of terugkijken wanneer je wilt

De lessen worden online gegeven volgens een vast rooster, maar ook opgenomen. Zo kun je deze makkelijk terugkijken als je bijvoorbeeld een les hebt gemist of iets op je gemak nog eens wilt herhalen. 

Begeleiding via Teams of op locatie

Je kunt any moment je vragen stellen via Teams, een 1-op-1 inplannen met een SME’ers (onderwijsassistent) of kun je op vaste dagen langs komen op locatie om begeleid te werken aan je opdrachten. 

Samenwerken op locatie

Je kunt, naast de remote colleges, ervoor kiezen om op locatie, samen met andere, te werken aan de opdrachten. Ook worden sommige workshops op locatie aangeboden. 

 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Kan ik subsidie krijgen bij het volgen van een opleiding bij NOVI?

De kans is groot dat je een aanzienlijk deel van je NOVI-opleiding niet zelf hoeft te betalen. Voor onze opleidingen zijn namelijk verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. Je vindt ze hier.

Past de opleiding tot Software Developer wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.

Voldoe ik aan de toelatingseisen?

Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.
Contact NOVI

Meer weten?

Meer weten?

Bel ons: 030-3073 230

Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 bereiken voor alle praktische vragen over onze opleidingen.

Boek een adviesgesprek

Wil jij erachter komen of een opleiding bij jouw ambities past en goed is in te passen met een gezin en drukke baan?

Boek dan een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze opleidingsadviseurs.