Hbo-ICT: Software Development De toekomst ligt in techniek – en met de studierichting Software Development van NOVI Hogeschool ben jij daar helemaal klaar voor. Combineer ’m met je werk om de volgende stap in je carrière te maken, of stroom gelijk na je examen in en begin met een frisse blik. Waar je ook vandaan komt, bij ons zit je goed. Samen verwezenlijken we jouw doel.

Download brochure Advies gesprek aanvragen
 • Klaar voor de arbeidsmarkt

  Natuurlijk leren we je tijdens de studierichting Software Development, als onderdeel van de hbo-ICT, alles wat je nodig hebt om een goede software developer te worden, van Java tot React en van informatiebeveiliging tot applicatieontwikkeling. Maar software development is meer dan kennis alleen – we willen ook dat je binnen een organisatie je weg weet te vinden. Daarom staan er naast de meer techniek vakken ook thema’s als communicatievaardigheden, planning en projectmanagement op het programma. Daarmee kun je al tijdens je opleiding direct aan de slag.

 • Leren op je eigen manier

  Flexibiliteit en zelfstandigheid zijn de pijlers van deze opleiding: we verwachten van jou veel eigen initiatief. In ruil daarvoor geven we je alle vrijheid om de leerweg te kiezen die het beste bij jou past. Of je nu het beste leert in groepsverband of meer opsteekt van een video, bij ons kun je je opleiding precies zo inrichten als jij wilt.

 • Kennis en ervaring zijn studiepunten waard

  NOVI houdt niet van dubbel werk. Daarom zetten we jouw kennis en ervaring om in studiepunten. Werk je al in de ICT of heb je al een ICT-opleiding gevolgd? Dan kun je een verkort traject volgen dat aansluit op jouw niveau. Uiteraard met hetzelfde resultaat: een bachelordiploma hbo-ICT variant Software Development.

 • Toelatingseisen

  Om tot de opleiding te worden toegelaten, beschik je minimaal over een van de volgende diploma’s:
  Mbo(niveau 4), Havo of Vwo

  Ook toelaatbaar zijn houders van een, al dan niet in Nederland afgegeven, diploma dat bij ministeriële regeling is aangemerkt als tenminste gelijkwaardig aan een van deze drie diploma’s.

  21 plus toets
  Ben je 21 jaar of ouder en beschik je niet over het vereiste diploma, dan kun je de zogenaamde 21 plus toets afleggen. Deze toets stelt vast of je het voor de opleiding benodigde instroomniveau beheerst en bestaat uit onderdelen als rekenen, logica en Nederlands tekstbegrip. De toets duurt ongeveer 3 uur en wordt op afspraak bij NOVI afgelegd. Een voldoende resultaat voor deze toets leidt tot vrijstelling van de diploma eis. Ook de succesvolle afronding van een 21 plus toets aan een andere geaccrediteerde opleiding leidt tot deze vrijstelling.

Kenmerken

 • Duur
  4 jaar
 • Punten
  240 ECTS
 • Collegegeld
  € 5.500,- per jaar
 • Betaling
  Vooraf, per jaar of per maand
 • Financiering
  Levenlanglerenkrediet tegen 0% rente
 • Lesmateriaal
  €600,- per jaar
 • Start
  6 keer per jaar
 • Locatie
  Utrecht, Maastricht

Geinteresseerd?

Neem contact op Download studiegids

Wat onze studenten op Springest zeggen

"De praktische lessen en inspirerende docenten zorgen dat je echt verder komt in jouw carrière. NOVI daagt uit waardoor je de stof niet alleen leert maar ook daadwerkelijk inzet in het bedrijfsleven."
Vincent Demmink Senior Business Consultant
"Ik ben zeer tevreden over Novi. De lesstof sluit uitstekend aan op de praktijk met een prima begeleiding van docenten. Tevens een prachtige nieuwe locatie. Deze opleiding zou ik een ieder aanraden."
Stefan Vermeer Functioneel Beheerder
"De opleiding sluit super goed aan op de praktijk. Door de docenten die uit het werkveld komen met veel praktijk ervaring. Hierdoor wordt de kwaliteit van de vakken en de stof naar een hoger niveau getild. Ik heb de gehele opleiding als zeer positief ervaren."
Bram Grob Projectleider ICT
"De gehele opleiding heb ik als zeer prettig ervaren. Voornamelijk de docenten uit de praktijk en de wijze waarop vakken afgesloten worden. De opleiding heeft me veel handvatten gegeven die direct inzetbaar zijn in de praktijk. Meerdere collega's heb ik ondertussen al naar tevredenheid richting NOVI gestuurd!"
Peter Barendregt Mission Critical Engineer

Dit ga je leren Hieronder een kleine greep uit het curriculum.

Python

In de leerlijn Python maak je kennis met de belangrijkste begrippen en methoden op gebied van Object georiënteerd programmeren in de moderne programmeertaal Python. Je leert de belangrijke basisprincipes van Python toe te passen in een Python-applicatie. Ook leer je Objectoriëntatie te kunnen toepassen in een Python-applicatie, waarbij je werkt met klassen en objecten. Je leert overerving (inclusief overriding en encapsulation) en multiple inheritance toe te passen en leert commentaar te geven op de code met doc- strings. Tevens leer je Pickles toe te passen.
Je gaat als opdracht een multi-threaded netwerkapplicatie ontwikkelen in Python.

Java

Je leert aan de hand van passende analysetechnieken in een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) meerdere klassen aan te maken welke een associatieve relatie met elkaar hebben.
De concepten klasse en object worden uitgediept en de relaties tussen klassen
worden verduidelijkt. Na het volgen van deze leerlijn ben je in staat om het principe
van encapsulation en static uit te leggen en dit toe te passen in een Java-applicatie. Je leert abstracte lagen toe te voegen aan een applicatie, waardoor het gebruik van code- onderdelen door derden gereguleerd worden. In de loop van de leerlijn ga je een applicatie bouwen met een grafische user interface, volgens het Model View Controller-patroon, waardoor de applicatie een duidelijke scheiding heeft in data, ontwerp en functionaliteit.

React

React is een JavaScript framework dat voor veel software developers bekend terrein moet zijn. Dit framework is ooit gestart om de grootste verschillen tussen de verschillende browsers voor de meeste programmeurs onder de motorkap te verbergen en is langzamerhand uitgegroeid tot een van de meest gebruikte frameworks voor het ondersteunen van scherm- gebruikersinteractie in HTML. Dit kan zijn voor browsers op telefoons, desktop computers en tablets. Het framework levert een standaard interface voor het afhandelen van grafische gebeurtenissen op het scherm. Dit kan zijn het verversen van data die reeds op het scherm zijn getoond of het reageren op input. Ook is het mogelijk om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en samen te voegen in functies die HTML als uitvoer hebben. Dat is dan ook een van de meest krachtige concepten binnen React: dat HTML en code samen één zijn. In deze cursus krijg je inzicht in de functionaliteiten van React, en begrijp je hoe JSX gebruikt wordt binnen het framework.

Database ontwikkeling

De full-stack developer richt zich niet op één, maar alle lagen van softwareontwikkeling. Ook het bouwen van databases behoort tot het takenpakket. In deze cursus ga je aan de hand van de normalisatieprincipes een relationele database ontwerpen en ontwikkelen voor kleine, middelgrote en zelfs grote ondernemingen. Daarnaast ga je de principes van SQL toepassen, waarmee je databases kunt creëren, uitvragen en beheertechnisch kunt reguleren. Naar aanleiding van een UML-klassendiagram leer je te komen tot een datamodel voor het persisteren van de data in een relationele database. Je leert onderscheid te maken tussen type databasesystemen(SQL en NoSQL) en toepassingsgebieden. Tevens leer je entiteiten, attributen en relaties te herkennen die voorzien zijn van de juiste cardinaliteit, bij een relationeel databasesysteem waarin primaire identifiers zijn opgenomen. Aan het eind van deze cursus kan je een klassendiagram, conform de geldende regels, omzetten naar een Relationeel Representatie Model (RRM).

Meer weten? Download gerust onze brochure en lees het nog eens rustig na. Bij vragen zijn we tijdens kantoortijden telefonische bereikbaar op (030) 711 5615.

Download brochure Download studiegids