Subsidies en financiering

De kans is groot dat je een aanzienlijk deel van je NOVI-opleiding niet zelf hoeft te betalen. Voor onze opleidingen zijn namelijk verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. Wij zetten ze voor je op een rij.

Ik betaal mijn opleiding zelf

Levenlanglerenkrediet

Ben je niet ouder dan 55 jaar en heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dan kun je aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet. Via deze regeling kun je elk studiejaar (met een maximum van 5 jaar) je jaarlijkse college- of lesgeld lenen bij de overheid. In 2023 is het rentepercentage 0,46%, Je hebt 15 jaar om de lening terug te betalen.

Nadat je je hebt ingeschreven bij NOVI, krijg je van ons een ‘Verklaring Collegegeld’. Deze kun je gebruiken om het LLLK aan te vragen bij DUO. Binnen een aantal weken (meestal max. 6-8 weken) kun je een goedkeuring en de eerste betaling binnen hebben. Het LLLK wordt in maandelijke termijnen uitbetaald. 

Al NOVI’s opleidingen komen in aanmerking voor het LLLK. Zelf moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Op de site van DUO worden de volgende genoemd: 

 • U bent Nederlander of u hebt een verblijfsvergunning type II, III, IV, V of Article 50. Ook EU/EER-burgers, Zwitsers, hun partners en hun kinderen kunnen levenlanglerenkrediet krijgen.
  Heeft u een verblijfsvergunning type I? Vul dan de voorwaardenhulp in om te bepalen of u recht hebt.
 • U hebt geen recht (meer) op reguliere studiefinanciering.
 • U bent 30 of ouder, maar jonger dan 56. Bent u nog geen 30? Dan kunt u het krediet alleen in 1 van de volgende 2 situaties krijgen:
  • U hebt een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master en gaat nu een 2e opleiding doen aan hbo of universiteit.
  • U gaat een deeltijdopleiding doen aan hbo of universiteit.
 • Vanaf uw 56e kunt u uw krediet niet meer opnieuw krijgen. Houd daar rekening mee als u het voor uw 56e stopzet.
 • Uw collegegeld of lesgeld wordt niet volledig vergoed door een andere instantie of persoon, bijvoorbeeld uw werkgever of ouders. Wordt het collegegeld of lesgeld gedeeltelijk voor u betaald? Dan kunt u levenlanglerenkrediet aanvragen voor het resterende deel.

Twijfel je, of je wel in aanmerking komt voor het LLLK, neem dan gerust even contact op met onze opleidingsadviseurs via 030-3073230.

Mijn werkgever betaalt mijn opleiding

Subsidieregeling praktijkleren

Via de subsidieregeling praktijkleren krijgt je werkgever een subsidiebedrag van maximaal 2.700 euro per schooljaar voor elke werknemer die een geaccrediteerde duale of deeltijdopleiding volgt. Al onze hbo-ICT-opleidingen voldoen aan die eis.

Onze adviseurs helpen je werkgever graag bij het aanvraagproces van de subsidie praktijkleren. We ondersteunen bij de dossiervorming en zorgen ervoor dat je aanvraag zo goed en soepel mogelijk verloopt.

Ik ontvang een uitkering

UWV

Als je op dit moment werkzoekend bent en een uitkering krijgt van UWV, is er een mogelijkheid dat UWV je kan helpen bij de financiering van een opleiding. UWV betaalt alleen een opleiding als het noodzakelijk is om ander passend werk te kunnen vinden. Scholing of omscholing is belangrijk en helpt je bij het vinden van een baan die past bij jouw mogelijkheden. Je UWV adviseur adviseert je daarbij, overleg daarom altijd vooraf met hem of haar voordat je verdere stappen onderneemt.

Goed om te weten: NOVI is als opleidingsinstituut gecontracteerd door UWV in het kader van het Inkoopkader Scholingsdiensten 2021. Dat houdt in dat wij één van de opleidingsinstituten in Nederland zijn die opleidingen en trainingen mogen verzorgen om mensen te helpen bij hun terugkeer in het arbeidsproces.

RMT

Dreig jij je baan te verliezen of ben jij je baan verloren? Dan kun je terecht bij 1 van de 35 regionale mobiliteitsteams (RMT’s). Zij helpen je bij het vinden van een nieuwe, passende baan.

Subsidievragen?

Zie je door alle subsidiebomen het spreekwoordelijke bos niet meer? Neem dan gerust contact met ons op. We zetten de financiële mogelijkheden voor jouw situatie graag samen met jou op een rijtje. Uiteraard geheel vrijblijvend en gratis. 

of bel naar 030 307 32 00