HBO ICT

Geo Business Intelligence 

Steeds meer bedrijven en overheidsorganisaties werken datagedreven én combineren daarbij geografische componentenMet deze studierichting breng je de wereld om je heen letterlijk in kaart – en omdat je de opleiding in deeltijd volgt, kun je de opleiding koppelen aan je werk. Je past de theorie gelijk toe en kunt werkprojecten gebruiken als casestudy. Ideaal als je snel wilt doorgroeien. 

In het kort

Opleiding

Hbo-ICT (croho nr. 34671)

Studierichting

Geo Business Intelligence 

Duur

4 jaar

Kosten

€ 6.700 per jaar

Financiering
Levenlanglerenkrediet
Start

2 keer per jaar

Locatie

Utrecht, Maastricht

Voor wie?

De opleiding Geo Business Intelligence is een hbo-ICT studierichting.
Deze mensen kozen voor deze opleiding.

 

Oplossingsgericht

Je bent niet voor één gat te vangen en gaat door tot je een bevredigend antwoord hebt op jouw vragen en geografische vraagstukken.  

Nieuwsgierig

Je bent een fact checker en altijd op zoek naar meer informatie en bewijs. Google is jouw beste vriend, ook in je werk. 

Pragmatisch

Je wilt graag snel aan de slag in de praktijk en blijft niet hangen in de theorie of het eindeloos uitdenken van de juiste aanpak. 

Contact NOVI

Wil je meer weten?

Bel ons: 030-3073 230

 

Onze opleidingsadviseurs zijn telefonisch beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00.

Liever een gesprek op locatie? Maak dan nu een afspraak.

Wat kun je na
de opleiding?

Na je opleiding kun je zelfstandig geografische data-onderzoeken uitvoeren en de resultaten visueel inzichtelijk maken voor je opdrachtgevers. Jouw kennis en vaardigheden komen van pas in allerlei sectoren, zoals de bouw, gezondheidszorg, logistiek en (semi-) overheden. 

Direct inschrijven    

 

1. GIS-specialist

Een GIS-specialist (GIS staat voor geografisch informatiesysteem) is iemand die geografische data inzichtelijk maakt. Hij of zij maakt bijvoorbeeld kaarten van Nederland waarop je kunt zien welke politieke partij in welke provincie gewonnen heeft, een gemeentelijke website waarop inwoners meldingen kunnen maken over de openbare ruimte, of een database met informatie over klantpostcodes voor een winkelketen die een nieuwe vestiging wil openen. GIS-specialisten werken vaak bij de overheid, maar ook commerciële bedrijven hebben veel baat bij hun expertise. 

2. Geo BI Consultant

Een Geo BI Consultant analyseert geo-vraagstukken en adviseert aan de hand daarvan bedrijven en (semi-)overheden. Hij of zij werkt bijvoorbeeld aan vraagstukken over klimaatverandering en de te verwachten effecten van bepaalde maatregelen, of onderzoekt mogelijke samenhang tussen verschillende factoren die op dezelfde locatie veel voorkomen. Geo BI Consultants werken vaak op freelancebasis of bij consultancybedrijven.

3. Geo-Analist

Tachtig procent van alle data heeft een ruimtelijke component en dat betekent dat je er ook analyses op kunt uitvoeren. Zo kom je tot nieuwe inzichten en vind je verbanden en relaties die verborgen zouden blijven, als je het ruimtelijke aspect buiten beschouwing zou laten. Als Geo-Analist kun je terecht bij alle organisaties die analyses uitvoeren op hun data, bijna overal dus!

Wat ga je leren?

Fase 1: Fundament

In de eerste fase van je opleiding leg je het fundament voor de rest van je studie. De vakken Professional Skills en Academic Skills zijn de kickstart van je studie. Hierbij ben je niet alleen bezig met academische vaardigheden, maar werk je ook aan je soft skills, zoals communicatie. Daarnaast krijg je in het vak Foundation IT een introductie tot het IT-werkveld en de infrastructuur. Ook heb je een vrije keuzevak, waarbij je kunt kiezen voor Basis Bedrijfskundige Informatica, Basis Cyber Security of Python Fundamentals.

Fase 2: Verdieping

In de tweede fase van de opleiding ga je je verdiepen. Eerst maak je tijdens de leerlijn IT-Proces & Projectmanagement kennis met organisatiestructuren. Daarnaast vul je deze fase met twee leerlijnen op het gebied van Geo Business Intelligence.  

In de leerlijn Geo-data & Visualisatie maak je kennis met geografische onderzoeksvragen en geo-datasoorten. Vervolgens ga je deze geografische data transformeren en modelleren, om antwoord te krijgen op je onderzoeksvraag. In de laatste cursus ga je aan de slag met het visualiseren en in kaart brengen van deze onderzoeksresultaten.  

In de leerlijn Geo-analyse & Dashboarding start je met de cursus Geo BI Roadmap. Want hoe pak je zo’n geo-onderzoek nu eigenlijk aan? Daarna volgt een cursus over tal van technieken voor geo-analyses, waaronder vectoranalyses, remote sensing en machine learning. Vervolgens ga je aan de slag met het automatiseren van verschillende werkzaamheden, zoals het binnenhalen van data en het uitvoeren van analyses. Hiervoor maak je gebruik van Python. In de laatste cursus staat dashboarding centraal, waarmee je de onderzoeksresultaten continu in beeld brengt voor jouw opdrachtgever.   

Fase 3: Business

In de derde fase van je opleiding leer je inzicht te krijgen in verschillende organisaties. Bij de vakken Corporate Governance, Teammanagement en Service Management leer je hoe bedrijven en organisaties effectief worden ingericht, effectief leiding geven, samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen en hoe je diensten correct kunt uitvoeren en aansturen. Tijdens Financiën voor de IT-professional, Innovatie met IT en Leveranciersmanagement leer je een brug te slaan tussen organisatie en IT, hoe IT voortdurend in ontwikkeling is en hoe je bedrijven kunt helpen bij het selecteren, beheren en verdelen van leveranciers voor hun serviceportfolio.

Fase 4: Scriptie

In de laatste fase van je opleiding studeer je af door middel van een Proeve van Bekwaamheid. Je levert een beroepsproduct op, op basis van jouw gekozen studierichting. Je beroepsproduct heeft geen vast vorm of indeling, je kunt hier zelf de keuzes in maken! Met het behalen van je Proeve van Bekwaamheid bewijs je dat je het bachelorniveau hebt behaald.

Hoe studeer jij het liefst?

NOVI is al meer dan 60 jaar een begrip in de ICT-sector. Bij ons werk je doelgericht aan je ambities: geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar alleen leren wat je nog nodig hebt om te groeien als professional.

Verkorte maatwerktrajecten
Gemiddeld doen onze studenten er 2,5 jaar over om hun hbo-bachelordiploma te behalen. Haal jij dat gemiddelde nog verder omlaag?

Persoonlijke begeleiding en coaching
Onderwijs valt of staat met begeleiding. Daarom zijn onze docenten optimaal bereikbaar en krijg je een persoonlijke studiecoach.

Flexibel onderwijs
Wil je switchen van studierichting? Sneller afstuderen? Of juist meer tijd voor je opleiding nemen? Jouw agenda is bij NOVI leidend.

Marcel Volle
‘Door mijn hbo-opleiding ben ik in zakelijk opzicht gegroeid van teamleider naar manager operations, en als mens van zwijgzame volger naar iemand met een gefundeerde mening. NOVI springt er wat mij betreft uit door de kwaliteit van de colleges; docenten hebben niet alleen veel praktijkervaring, maar weten het ook zó te brengen dat leren feestje wordt. Maar... uiteindelijk moet je het wel zelf doen. Wil je naast je werk een hbo-opleiding doen, dan is dit echt een aanrader.’
Bedrijfskundige informatica
Ashray Roktoe
‘Wat ik vooral leuk vind aan de opleiding, is dat de lessen niet alleen op de stof zijn gericht. Dat geeft ruimte voor interactie. Als de docent urenlang aan het woord zou zijn, zou ik mijn aandacht er maar moeilijk bij kunnen houden. In plaats daarvan houden we bijvoorbeeld brainstormsessies, waarbij iedereen aan het woord komt – heel anders dan wat ik van de middelbare school gewend ben.’
Software development
Sarah Goossens
‘Een bootcamp volgen bij NOVI is uitdagend, intensief, leerzaam en ontzettend leuk. Binnen enkele maanden kun je al van begin tot eind een eigen webapplicatie programmeren! De docenten waardeerde ik het meest: elk vak werd gegeven door iemand met praktijkervaring. Het was heel leerzaam om hun verhalen en praktische toepassingen te horen en te zien, en ze waren ook allemaal heel betrokken, hadden voor iedereen persoonlijke aandacht. De bootcamp heeft echt de basis gelegd voor mijn toekomstige ICT-carrière.’
Bootcamp Full stack development
mockupv3

Digitaal leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

 

Is Geo Business Intelligence  wat voor jou?

Bereken dan hoeveel vrijstellingen je kunt krijgen en wanneer je kunt afstuderen. 

Check de wizard

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

De meeste studenten van NOVI komen in aanmerking voor subsidie. Soms betekent dit dat je een deel van de opleidingskosten via een subsidie kunt terug krijgen, soms beperkt zich dit tot een renteloze lening van DUO. Om te bepalen welke regeling specifiek op jou van toepassing zijn, is het belangrijk dat we wat meer over je te weten komen. Je kunt vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen met onze subsidieadviseur.

Voldoe ik aan de toelatingseisen voor deze opleiding?

Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

Past deze opleiding wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.  

Kan ik ook vrijstellingen krijgen binnen deze opleiding?

Voor de hbo-opleidingen kun je vrijstelling krijgen voor alle leerlijnen waarvan je al over de benodigde competenties beschikt. Dat kan zijn doordat elders al een opleiding hebt gevolgd met vergelijkbare leeruitkomsten, of doordat je in de praktijk ervaring hebt opgedaan die overeenkomt met hetgeen je leert tijdens de leerlijn. Je kunt de mogelijke vrijstellingen gemakkelijk in kaart brengen met onze configurator. Uiteindelijk verdien je de daadwerkelijke vrijstellingen met een interview dat je voert met een van onze assessoren. Voor de bootcamps kun je geen vrijstelling krijgen.