Bedrijfskundige Informatica
Vind je het leuk om ICT-bedrijfsprocessen te verbeteren? En zou je daar het liefst over meepraten op managementniveau? Met de opleiding Bedrijfskundige Informatica leer je onder andere hoe je via een data-analyse nieuwe inzichten opdoet – en natuurlijk duik je ook in de cloud, blockchain en allerlei andere nieuwe technologieën. Handig: omdat je de opleiding in deeltijd volgt, kun je de lesstof koppelen aan je werk. Je past de theorie gelijk toe en kunt werkprojecten gebruiken als casestudy. Ideaal als je snel wilt doorgroeien.
In het kort
Hbo-ICT (croho nr. 34671)
Bedrijfskundige Informatica
4 jaar
€ 6.100 per jaar
4 keer per jaar
Utrecht, Maastricht
Voor wie?
De opleiding Bedrijfskundige Informatica is een hbo-ICT studierichting.
Deze mensen kozen voor deze opleiding.
Analytische denkers
Je bent analytisch aangelegd en kunt informatie goed ordenen. Hoofd- en bijzaken onderscheid je zó van elkaar.
Wandelende rekenmachines
Je bent niet bang voor cijfers en wilt graag leren hoe je met businessintelligence de beste bedrijfsbeslissingen maakt.
Teamplayers
Zelfstandig werken kun je prima, maar je beste werk maak je steevast als je samenwerkt. Met collega’s én met klanten.
Wil je meer weten?
Bel ons: 030-3073 230
Onze opleidingsadviseurs zijn telefonisch beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00.
Liever een gesprek op locatie? Maak dan nu een afspraak.

Wat kun je na de opleiding?
Na deze opleiding kun je organisaties door een IT-bril bekijken en advies geven met oog voor financiën, bedrijfsvoering, haalbaarheid en risico’s. Je kunt een informatiesysteem ontwerpen, implementeren en beheren en weet wat er op het vlak van IT nodig is voor succes in het bedrijfsleven.
1. Business analyst
Een business analyst is de spreekwoordelijke spin in het web – de brug tussen business en IT. Als er technische veranderingen of automatiseringen binnen een organisatie worden doorgevoerd, is de business analyst degene die ervoor zorgt dat daar in het hele bedrijf draagvlak voor is. Hij of zij moet dus veel weten van ICT, maar ook goed begrijpen hoe organisaties functioneren. Effectief communiceren is key voor een business analyst.
2. Functioneel beheerder
Een functioneel beheerder zorgt er niet alleen voor dat alle systemen binnen een organisatie doen wat ze moeten doen, maar vooral dat de gebruikers weten hoe die systemen werken. Dat is namelijk waar het zwaartepunt in deze functie ligt: bij de gebruiker en de gebruiksvriendelijkheid. Een functioneel beheerder biedt ondersteuning, onderhoudt contact met leveranciers, adviseert over kosten en veranderingen en houdt ondertussen in de gaten of het systeem nog wel in de bedrijfsbehoeften voorziet.
3. IT consultant
Ze zijn er met allerlei verschillende specialismen, maar in de kern evalueert en optimaliseert een IT-consultant IT-systemen binnen organisaties. Hij of zij onderzoekt bijvoorbeeld of processen efficiënter kunnen, en of er misschien moet worden gesleuteld aan de personeelsbezetting. De consultant moet dus snel kunnen doorgronden hoe een bedrijf in elkaar steekt en waar de gebruikers behoefte aan hebben, en hij of zij moet goed kunnen communiceren. IT-consultants werken vaak op freelancebasis of bij consultancybedrijven.
4. De baan van je baas
Met de studierichting Bedrijfskundige Informatica bereid je je als geen ander voor op de volgende stap in je carrière. Je leert op een brede manier naar bedrijfs-ICT te kijken, en dat is een sleuteleigenschap voor een management- of leidinggevende rol in de ICT.
Wat ga je leren?
Fase 1: Fundament
In de eerste fase van je opleiding leg je het fundament voor de rest van je studie. Vooral de leergang Professional & Academic Skills is echt een kickstart voor je studie, omdat we tijdens die leergang niet alleen aandacht besteden aan je academische vaardigheden, maar ook aan je soft skills, zoals communiceren. De tweede leergang, Foundation, bestaat uit drie basisvakken over informatiesystemen, infrastructuur en basis programmeren.
Fase 2: Verdieping
In de tweede fase van de opleiding ga je je verdiepen. Eerst maak je tijdens de leergang IT-proces & Projectmanagement kennis met organisatiestructuren. Je leert verschillende IT-managementtools gebruiken voor het automatiseren van IT-activiteiten, en je gaat experimenteren met artificial intelligence en chatbots.
Daarnaast volg je in deze fase de leergangen Data Science en Infrastructuur. Data Science maakt je een engineer van de toekomst; je leert hoe je wetenschappelijk onderzoek en innovaties baseert op data. Bij Infrastructuur leer je alles over IT-netwerken, transport en de opslag van data en cloud computing. Daarbij zijn termen als SaaS, PaaS, IaaS, private, public en hybride clouds, virtualisatie en SLA’s vanzelfsprekend dagelijkse kost.
Fase 3: Business
In de derde fase van je opleiding volg je de leergangen Business Research en Management van IT. Bij Business Research leer je hoe je binnen een organisatie handelt op basis van de juiste kennis en inzichten. Verder ga je aan de slag met een governancevraagstuk en schrijf je een adviesrapport.
Binnen de leergang Management van IT ga je je verdiepen in de relatie tussen business en IT. Je leert hoe je sturing kunt geven aan verschillende soorten verandering binnen een organisatie en hoe je risico’s in kaart kunt brengen.
Fase 4: Scriptie
In de laatste fase van je opleiding schrijf je je scriptie. Daarin presenteer je een werkbare oplossing voor een bestaand probleem binnen jouw organisatie, uiteraard met betrekking tot bedrijfskundige informatica. Je doorloopt de hele onderzoekscyclus en werkt grotendeels zelfstandig. Met je scriptie bewijs je dat je het bachelorniveau hebt behaald.
Hoe studeer jij het liefst?
NOVI is al meer dan 60 jaar een begrip in de ICT-sector. Bij ons werk je doelgericht aan je ambities: geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar alleen leren wat je nog nodig hebt om te groeien als professional.
Verkorte maatwerktrajecten
Gemiddeld doen onze studenten er 2,5 jaar over om hun hbo-bachelordiploma te behalen. Haal jij dat gemiddelde nog verder omlaag?
Persoonlijke begeleiding en coaching
Onderwijs valt of staat met begeleiding. Daarom zijn onze docenten optimaal bereikbaar en krijg je een persoonlijke studiecoach.
Flexibel onderwijs
Wil je switchen van studierichting? Sneller afstuderen? Of juist meer tijd voor je opleiding nemen? Jouw agenda is bij NOVI leidend.




Digitaal leren
met EdHub
In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.
Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.
Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.
Is Bedrijfskundige Informatica wat voor jou?
Bereken dan hoeveel vrijstellingen je kunt krijgen en wanneer je kunt afstuderen.
Kom ik in aanmerking voor subsidie?
De meeste studenten van NOVI komen in aanmerking voor subsidie. Soms betekent dit dat je een deel van de opleidingskosten via een subsidie kunt terug krijgen, soms beperkt zich dit tot een renteloze lening van DUO. Om te bepalen welke regeling specifiek op jou van toepassing zijn, is het belangrijk dat we wat meer over je te weten komen. Je kunt vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen met onze subsidieadviseur.
Voldoe ik aan de toelatingseisen voor deze opleiding?
Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.
Past deze opleiding wel bij mij?
Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.
Kan ik de lessen ook fysiek volgen?
De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.
Kan ik ook vrijstellingen krijgen binnen deze opleiding?
Voor de hbo-opleidingen kun je vrijstelling krijgen voor alle leerlijnen waarvan je al over de benodigde competenties beschikt. Dat kan zijn doordat elders al een opleiding hebt gevolgd met vergelijkbare leeruitkomsten, of doordat je in de praktijk ervaring hebt opgedaan die overeenkomt met hetgeen je leert tijdens de leerlijn. Je kunt de mogelijke vrijstellingen gemakkelijk in kaart brengen met onze configurator. Uiteindelijk verdien je de daadwerkelijke vrijstellingen met een interview dat je voert met een van onze assessoren. Voor de bootcamps kun je geen vrijstelling krijgen.