Van straat naar master Chaadi Idrissi

Toen Chaadi (24) in 2017 uit zijn coma ontwaakte, wilde hij zijn leven positief veranderen. Een zorgeloos leven leiden, dat is wat hij voor ogen had. Maar om dat te bereiken had hij een diploma nodig. Zijn doel: een huis en een baan, dus knokte hij zijn weg naar boven. En met succes.

 

"Nadat ik uit mijn coma ontwaakte, heb ik een lastige tijd gehad. Ik wilde studeren, maar werd afgewezen op verschillende scholen. Ik kreeg destijds nog medicatie en belandde in een depressie. Het was niet makkelijk om mijn doel te bereiken.

Toch zette ik door en zocht naar andere mogelijkheden om te studeren. Ik heb mbo-niveau 2 afgerond. Om mijn niveau op te krikken, ben ik naar België gegaan waar ik op mijn 18de een soortgelijke 21+-instaptoets kon maken. Daarmee gaf ik aan dat ik een bepaald niveau beheerste. Daarna deed ik een toelatingsexamen bij NOVI. Helaas was dit niet voldoende voor een bachelor, maar een bootcamp volgen kon wel. Dus dat deed ik.

Full Stack Development

In september 2019 startte ik met de bootcamp Full Stack Development. Deze heb ik in een half jaar afgerond en in 2020 begon ik aan de hbo-opleiding Software Development. Gelukkig kon ik dit versneld doen. De kennis die ik tijdens de bootcamp opdeed, werd omgezet in vrijstellingen. Mijn doel was om zo snel mogelijk klaar te zijn. En dat lukte. Na twee jaar studeerde ik af. Nu wil ik me nog verder ontwikkelen door een master te volgen.

Leven op straat

Tijdens het volgen van de bootcamp had ik geen vaste woon- en verblijfplaats. Ik leefde op straat en sliep wanneer het kon bij vrienden. Ik had weinig zekerheid en vastigheid. Maar ik had een doel voor ogen: ik wilde een baan en een dak boven mijn hoofd. Dat motiveerde mij om door te zetten. Ik stelde korte doelen, dat hield mij op de been. Continu had ik voor ogen: nog even doorzetten, dan wordt alles beter.

Handvaten

NOVI gaf bruggetjes die ik kon bewandelen. Natuurlijk maak ik de keuze altijd zelf, maar de opleiding gaf mij handvaten om verder te komen. Je kunt het zien als een ladder. Ik beklom de ladder zelf, maar NOVI hield hem voor me vast. Ik ben snel naar boven geklommen, sneller dan de gemiddelde student doet.

 

"Continu had ik voor ogen: nog even doorzetten, dan wordt alles beter"

Ik ben heel blij met de positieve aanpak van NOVI’s docenten. Zij moedigden mij aan, dachten mee en gaven handvaten om me te ontwikkelen. Niet alleen binnen IT, maar ook persoonlijk.

Eigen initiatief

Bij NOVI studeer je online. Dat bekent dat je een-op-een-momenten met je docent zelf moet opzoeken. Je moet zelf naar de docenten toe durven stappen. Neem initiatief! Zo werkt het op de werkvloer immers ook. Je baas komt niet naar jou toe om te vragen of het allemaal lukt. Nee, je moet zelf aan de bel trekken. Docenten weten niet wat jij persoonlijk nodig hebt.

De begeleiding binnen NOVI en een externe coach hebben ertoe bijgedragen dat ik nu sta waar ik sta. Mijn coach had grote impact op mijn motivatie. Hij geloofde in mij in tijden dat ik niet in mijn eigen kunnen geloofde. NOVI en mijn coach gaven mij kracht en lieten mij inzien dat ik mag durven dromen en motiveerden mij om deze dromen na te jagen. Ik deed het zelf, maar met hun motivatie heb ik alles uit mezelf gehaald en het traject vliegensvlug en met succes doorlopen.

Rooskleurige toekomst

Inmiddels heb ik mijn leven op orde. Waar ik voorheen een bescheiden toekomstperspectief had, is deze inmiddels bijgesteld. Ik durf nu groter te denken. Ik kan zeggen dat ik nu happy ben met waar ik nu sta.

Nu heb ik mijn hbo-diploma op zak en heb ik een fijne baan als DevOps Engineer. Ik wil de wereld verbeteren door middel van mijn talenten. Mede door NOVI kan ik dat. Maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Ik wil nog een master volgen, maar ik durf niet te zeggen waar ik uiteindelijk terecht kom. Voor nu is mijn einddoel: jongeren coachen. Ik wil jongeren motiveren om te behalen wat zij willen bereiken. Als je zoekt, vind je altijd een weg.

 

"Ik ben happy"

Trots

Ik ben trots op mijn prestaties en waar ik nu sta als persoon. Ik zie mezelf iedere dag ontwikkelen. Niet alleen op IT-gebied, maar ook persoonlijk. Drie jaar geleden leefde ik op straat. Nu heb ik stabiliteit gevonden en ben ik succesvol. Ik heb de rust in mijzelf gevonden. Dat is de grootste winst die ik tot nu toe heb behaald. Ik heb rust in mijn hoofd. Ik kan zelf bepalen waar ik wil werken en hoe ik het wil doen. Ik heb mijn toekomst zelf in de hand.”