Ethisch hacken is mijn toekomst

Matys Welle (27) jaar is applicatiebeheerder op het mediapark in Hilversum. Hoewel hij nog altijd met plezier naar zijn werk gaat, maakt Matys de overstap naar een heel andere tak binnen de IT. Hij schoolt zich om naar Ethical Hacker doordat zijn interesse in het zogeheten white hat hacken is gewekt.

IT past bij mij

Als kleine jongen prutste ik al aan mobiele telefoons en laptops, later hielp ik anderen met het installeren van IT-apparatuur. Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in techniek. Het was dan ook geen verrassende keuze dat ik Business IT & Management ging studeren. Toen ik startte met de hbo-opleiding merkte ik dat ik een persoonlijke verandering doormaakte. Waar ik voorheen nooit gemotiveerd was om te leren, werd studeren ineens leuk en mijn motivatie om de studie succesvol af te ronden was groot.

Cyber Security

In mijn werk als applicatiebeheerder kwam security ondertussen steeds hoger in het vaandel te staan. Vraagstukken als: ‘hoe gaan wij om met de digitale beveiliging van onze corporate applicaties’ werd alsmaar belangrijker. Interessant! Maar mijn interesse voor cyber security was inmiddels gewekt. Ik wist het: hier ligt mijn toekomst.

Het online platform Hack The Box bracht mij in aanraking met de cybersecuritywereld. Deze website liet mij het fenomeen zien waar ik nog niet eerder mee had kennisgemaakt: hacken. Ik leerde de beginselen van het vak en kwam in aanraking met NOVI Hogeschool die het online platform naar een fysieke bijeenkomst ombouwt.

Steeds vaker bezocht ik wekelijkse hack-bijeenkomsten. Ik vond het reuze-interessant om te leren over het beveiligen van informatiesystemen, maar blijkbaar vind ik het nog boeiender de beveiliging een stapje voor te zijn. Hoe kom ik achter de zwakheden in een systeem en hoe breek ik daarop in?

Hack The Box

Ik zie Hack The Box als een game, waarin ik uiterst fanatiek ben. Voordat je een box kraakt, moet je twee vlaggen behalen. Elke vlag die ik behaal, geeft mij voldoening. Ik zie het als een game, en ik wil ‘m uitspelen. Het doel van een kraak is elke keer verschillend. De ene keer vind ik een bestand waarin een wachtwoord is opgeslagen. En de volgende keer kraak ik het wachtwoord. Ik ben hier heel gedreven in. Zelfs na een lange werkdag pak ik soms mijn laptop erbij om een machine te kraken. Het is een hobby!

Ethical Hacker

Het leren hacken is mijn passie, ik wil hierin doorgroeien en succesvol in worden. Daarom schreef ik me in voor de bootcamp Ethical Hacker bij NOVI Hogeschool. Tijdens dit leertraject leer ik in sneltreinvaart wat de kwetsbaarheden zijn binnen een organisatie. Maar ook: hoe maak ik het bedrijf weerbaar tegen deze zwakheden?

 

"Ik zie Hack The Box als een game, waarin ik uiterst fanatiek ben"

Ik weet dat dit is wat ik wil, waar ik gelukkig van word. Maar het is hard werken, want mijn werk als applicatiebeheerder gaat gewoon door. De dinsdagmiddag houd ik vrij om aan mijn studie te zitten. Ik kijk er nog wel eens gek vanop dat ik deze discipline heb. Als kind vond ik leren niet leuk, school boeide me weinig. Mijn motivatie is inmiddels 180 graden gedraaid. Zelfs in mijn vrije tijd ‘studeer’ ik door een Hack The Box-game uit te spelen.

Pentester

De baan als applicatiebeheerder past bij mij, maar ik werk nu toe aan het uitoefenen van een beroep waar ik gelukkig van word. Ik ben gelukkiger dan ik had durven dromen. Maar het was spannende keuze om me om te scholen. Ethisch hacken kwam op mijn pad. Gelukkig heb ik de stap durven zetten om opnieuw de schoolbanken in te gaan en kon ik de motivatie bij elkaar te rapen om een succes van te maken van mijn omscholingskeuze. Ik volg mijn gevoel en ga volledig mijn droom achterna.

Hopelijk behaal ik mijn certificaat in februari 2023. Daarna wil ik me als pentester, de persoon die kwetsbaarheden opzoekt in computersystemen, ontwikkelen binnen een bedrijf waar ik nog veel meer mag leren. Ik wil de persoon zijn die organisaties gezonder maakt, beter maakt, veiliger maakt.

Over een paar jaar werk ik misschien wel in het buitenland als freelance pentester. Dat lijkt me geweldig, maar eerst wil ik succesvol worden, een hacker met een white hat.