‘Dankzij de bootcamp Ethical Hacker kan ik naar Zweden emigreren’

Drie jaar lang was hij het aanspreekpunt voor alle NOVI-studenten, en nu is hij er zelf een. NOVI’s servicedeskmanager Mitchel van der Geest emigreert binnenkort naar Zweden en schoolt zich daarom om tot ethical hacker.

Emigreren voor de ruimte

Nu går vi! Na lang wikken en wegen hakten mijn vriendin en ik vorig jaar de knoop door: we gaan emigreren naar Zweden. Eerder reisden we al een paar maanden door Noord-Amerika en raakten we verknocht aan de ruimte; dat missen we in Nederland. Zweden is natuurlijk niet hetzelfde als Noord-Amerika, maar het wordt niet voor niets het Canada van Europa genoemd: ruimte hebben ze daar in overvloed.

Van medewerker naar student

Het enige wat onze droom nog in de weg stond, was mijn werk. Tot voor kort was ik manager van de servicedesk bij NOVI. Hoewel ik het in die rol enorm naar mijn zin had, is het een baan die je helaas niet 100 procent remote kunt uitvoeren. Daarom besloot ik om mijn baan op te zeggen en me om te scholen tot cyber-securityprofessional, een vakgebied waar ik altijd al interesse in heb gehad. En waar kon ik dat nou beter doen dan bij mijn eigen werkgever?

 

"Als student word je flink in het diepe gegooid, daar word je zelfredzaam van"

Hoge cijfers

Ik volg de leerlijn Software Security, de technische helft van de bootcamp Ethical Hacker. Ik had nooit gedacht dat ik daar de technische skills voor had, maar tot nu toe gaat het me behoorlijk goed af: ik haal alleen maar hoge cijfers. Als student word je flink in het diepe gegooid, maar dat is wat mij betreft alleen maar goed: daar word je zelfredzaam van. En dat is volgens mij een onmisbare vaardigheid voor ethical hackers.

Lessen achteraf terugkijken

Wat ik fijn vind aan de bootcamp, is dat alle lessen worden opgenomen. Daardoor kun je ze achteraf terugkijken, en dat is voor mij echt een uitkomst. Bij een emigratie komt aardig wat kijken – van Zweedse lessen tot de verkoop van ons huis. En dan is het heel chill als je niet per se op een vast tijdstip bij de les hoeft te zijn.

Studiegroepjes en Hack Fridays

Ik heb veel aan mijn medestudenten en de studiegroepjes die we samen gevormd hebben. We hebben bijvoorbeeld een appgroep waarin we elkaar niet alleen op weg helpen, maar af en toe ook lekker ons hart luchten. Heel geruststellend om te zien dat je niet de enige bent die moeite heeft met een opdracht. Al leer ik ook veel van de wekelijkse Hack Friday: met medestudenten een hack-challenge oplossen.

Spannende detective

Op dit moment leg ik de laatste hand aan mijn studie, en ondertussen ben ik druk bezig om een remote baan te vinden in digital forensics. Ik zie die richting een beetje als een spannende detective: er is iets gebeurd, en het is aan mij om te achterhalen wat precies. In dat soort vraagstukken kan ik me helemaal vastbijten. Want of het nou een security challenge is of emigreren, ik hou wel van een uitdaging.