Van hobbykok tot developer

In coronatijd kookte hobbykok Aram Wondergem maaltijden voor vrienden en familie. Inmiddels heeft hij de ingrediënten omgeruild voor codes en volgt hij de bootcamp Full Stack Developer. Momenteel legt de jonge developer de laatste hand aan de applicatie die hij destijds als hobbykok goed kon gebruiken.

De Clique

Ik heb Biomedische Wetenschappen gestudeerd, waarna ik een master Science and Business Management volgde. Maar ligt mijn passie hier wel? Aan het einde van mijn master ging ik aan de slag bij De Clique als fietskoerier. Dit bedrijf hergebruikt koffiedik, schillen en etensresten als voedingsbodem voor nieuwe producten. Al vrij snel zou ik Hub Manager worden, maar helaas gooide de coronapandemie roet in het eten. Ik zat zonder werk.

Culinaire switch

Ik besloot eigengemaakte maaltijden rond te brengen naar vrienden en familie in de stad. Naast het aanbieden van de vegetarische – en later veganistische – gerechten, investeerde ik in recyclebare bakjes. Het duurzame aspect wilde ik ook in mijn ‘bedrijf’ integreren. Met mijn kookkunsten verdiende ik een leuk zakcentje. Op deze manier kon ik drie wensen vervullen: koken, mijn dierbaren opzoeken en tegelijkertijd een beetje geld verdienen.

 

"Achteraf besefte ik dat dit het moment was dat mijn interesse voor software development was geprikkeld"

Development

Na enkele maanden ging ik weer bij De Clique werken, dit keer als grondstoffen coördinator. Ik kwam in aanraking met een externe developer die een applicatie bouwde voor de duurzame onderneming. Deze applicatie zorgt ervoor dat De Clique de bakken waarin grondstoffen worden opgehaald, kan volgen. Door het scannen van barcodes is het bedrijf op de hoogte van het proces. Een relatief simpele tool, maar onwijs handig. Ik communiceerde onze wensen naar de developer, testte het systeem en kwam bugs op het spoor.

Achteraf besefte ik dat dit het moment was dat mijn interesse voor software development was geprikkeld. Het gegeven dat developers alles kunnen maken wat zij bedenken en dat alle mogelijkheden open liggen… daar had ik tot voorheen nooit over nagedacht.

Full Stack Developer

Na anderhalf jaar stopte ik bij De Clique en focuste ik me op welke vervolgstap ik wilde maken. Ik trok hier een half jaar voor uit. Intussen pakte ik mijn recyclebare bakjes weer uit de kast en stond ik opnieuw in de keuken om de lekkerste veganistische recepten uit te proberen.

Ik gaf mezelf de ruimte om na te denken over wat ik wilde, welke studierichting bij me past. Toen kwam ik bij NOVI uit. Ik startte de bootcamp Full Stack Developer in september 2022. Na een half jaar mag ik nu trots zeggen dat ik mijn hbo-functiecertificaat in ontvangst mag nemen.

 

"Deze herinnering inspireerde me om een applicatie te bouwen die ik destijds goed kon gebruiken"

Eigen applicatie

De laatste weken van mijn studie ontwikkelde ik een eindopdracht, een eigen applicatie. Als inspiratie voor de webapplicatie dacht ik terug aan de tijd dat ik als hobbykok eigengemaakte gerechten rondbracht. De bestellingen via Whatsapp en de administratie in Excel waren onhandig. Deze herinnering inspireerde me om een applicatie te bouwen die ik destijds goed kon gebruiken.

In deze app plaats je de bestelling en geef je dieetwensen aan. Allergieën worden automatisch ingevuld en ook je adresgegevens worden na de eerste bestelling opgeslagen. Vanzelf ontvangen de afnemers een tikkielink om 21.00 uur, zodat de betaling via deze weg plaatsvindt.

Carrière

Van A tot Z werk ik de webapplicatie uit, zowel frontend als backend. Nu mijn applicatie bijna is voltooid, ben ik aan het einde gekomen van mijn studietijd. En ben ik ontzettend trots dat ik deze app heb gecreëerd. NOVI heeft mij een onwijs leuke tijd bezorgd en hielp me bij het vinden van mijn allereerste job in de IT. Binnenkort ga ik als junior Java Developer aan de slag bij een kleine detacheerder.

Ik kijk uit de mogelijkheden die voor mij open liggen. Wie weet breng ik mijn webapplicatie op een dag uit. Maar voor nu focus ik me vol goede moed op mijn toekomst als developer.