Baan, studie, gezin

Saskia Bousardt (35) studeerde Software Development aan NOVI Hogeschool en werd tijdens haar studie zwanger van haar eerste kind. Haar zwangerschap stond haar studietijd en carrière bij de Belastingdienst niet in de weg.

Flexibel studeren

De combinatie van een baan, een studie en de zwangerschap - en daarna de opvoeding - was niet altijd makkelijk. Maar ik weet: waar een wil is, is een weg. Ik had een kinderwens, maar ook de wens om Software Development te studeren. “Gaat dat wel samen?”, vroegen anderen mij. Ja, ik heb een kinderwens. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten, toch?!

In 2019 besloot ik om bij NOVI te studeren. Toen ik contact opnam met de hogeschool, sprak ik uit dat ik een kinderwens heb. Kan een baan, een studie en de opvoeding van een kind wel samen gaan? Mijn studiecoach gaf me het vertrouwen dat het goed zou komen.

 

Ik ben een bikkel, ik zet door

En het kwam ook goed. Colleges werden door de coronamaatregelen online gegeven. Dit bleek dit een uitkomst voor mij. Ik hoefde niet meer naar school, dus toen ik zwanger was, scheelde dit een hoop energie. Ik keek colleges terug als ik er niet live bij aanwezig kon zijn. En soms speelde ik de lessen versneld af wanneer het vak me wel lag. Thuiswerken kwam eigenlijk op een perfect moment voor mij.

Hoogzwanger studeren

Halverwege mijn studietijd, in februari 2021, beviel ik van mijn dochtertje. Mijn deadline voor mijn frontend-eindopdracht lag op 28 februari, een week na mijn uitgerekende datum. Pittig. Ik besprak mijn situatie met mijn studiecoach. Zij gaf me de mogelijkheid om de deadline te verschuiven, maar ik koos er zelf voor om vooruit te werken.

Ik ben een bikkel, ik zet door. Het lukte me om de eindopdracht nog voor mijn bevalling in te leveren, en ik kreeg er een goed cijfer voor. Een week later beviel ik van mijn dochtertje. Toen nam ik rust en zette ik mijn studie op pauze. Het was tijd om samen met mijn man te genieten van onze dochter. Eind mei 2021 ging ik weer vol goede moed naar de colleges. Ik had er zin in, kom maar op!

Studeren naast een baan

Business Research was het eerste vak dat ik oppakte na mijn bevalling. Gelukkig ging dit mij goed af. Mijn studie sloot nagenoeg perfect aan op mijn werkzaamheden bij de Belastingdienst.

Een aantal maanden later volgde ik de backend-leerlijn. Dat was een pittige periode. Eerst leerde ik de beginselen van Java, maar pas na het laatste college had ik alle handvaten om mijn eindproduct te ontwikkelen. In de avonduren, na mijn werkdagen, studeerde ik vier weken lang elke dag tot 23.00 uur om het eindproduct af te krijgen. Het was een pittige periode, maar mijn harde werk werd beloond. Ook deze leerlijn sloot ik ruim voldoende af. Gelukkig sliep mijn dochter in deze periode in de nacht door, want mijn slaap had ik hard nodig.

 

Ik heb alle ballen hoog kunnen houden, ook al was het niet altijd makkelijk

Afstuderen

Op 15 december 2022 was het dan zover: ik zetten mijn handtekening onder m'n diploma. Ik ben supertrots op mezelf! De webapplicatie die ik heb ontwikkeld als afstudeerproduct wordt nu gebruikt door mijn werkgever. Zelfs andere afdelingen willen gebruikmaken van de tool die ik heb ontwikkeld. Ik heb de formatieplaats geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Daardoor is dit onderdeel van ons interne proces veel minder foutgevoelig dan het voorheen was. En daar krijg ik veel waardering voor.

Sterker nog, zoveel waardering dat ik promotie kreeg. Mede door mijn afstudeerproduct heb laten zien wat ik kan en wat mijn capaciteiten zijn. Vanaf januari 2023 start ik als Lead Developer en sta ik aan het hoofd van een eigen team. Deze waardering voelt heel goed, wauw!

Alle ballen hooghouden

Ik ben trots op mezelf. Ik heb alle ballen hoog kunnen houden, ook al was het niet altijd makkelijk. Twijfel jij om te studeren? Laat je niet afschrikken door de lengte van een opleiding. Mijn tip: zie je studietijd als losse cursussen die je volgt. Zo maakte ik het voor mezelf behapbaar. Er waren zware periodes, ja. Maar ik heb nooit spijt gehad dat ik opnieuw de schoolbanken ben ingegaan, ondanks mijn kinderwens. Wat anderen ook zeiden, het is me gewoon gelukt!