Met het LLLK stimuleert de overheid volwassenen om te blijven studeren

Het levenlanglerenkrediet (LLLK) is een regeling waarmee mensen zich tot op latere leeftijd kunnen blijven ontwikkelen. Met ingang van studiejaar 2017 – 2018 kan iedereen tot 55 jaar die geen recht meer heeft op studiefinanciering geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Het wordt vanaf 1 augustus 2017 in het mbo ingevoerd en vanaf 1 september 2017 in het hoger onderwijs. Zo wordt een carriereswitch, bijvoorbeeld naar een beroep waar veel vraag naar is, een stuk eenvoudiger.

Door de snel veranderende arbeidsmarkt is het voortdurend bij- en omscholing belangrijker dan ooit. Door middel van beleid wil de overheid volwassenen stimuleren om te blijven studeren. Minister Bussemaker vindt het belangrijk dat deze mogelijkheden niet stoppen na de studietijd:

 

“Het is van groot belang dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen om zo de veranderingen in hun eigen baan bij te houden of om makkelijker van de ene baan naar de andere baan te kunnen overstappen. Met het levenlanglerenkrediet is dit voor iedereen mogelijk.”

Voor mensen tot 55 jaar die zich op hbo niveau willen blijven ontwikkelen, maar geen recht meer hebben op studiefinanciering is er vanaf 1 september 2017 het levenlanglerenkrediet.

Een student kan met het levenlanglerenkrediet maximaal 5 keer het bedrag aan wettelijk collegegeld of lesgeld bij de overheid tegen gunstige condities lenen. Dit kan voor de duur van een studie, meestal 4 jaar. Voor de lening geldt dezelfde rente die studenten met recht op studiefinanciering hebben en deze rente wordt telkens voor 5 jaar vastgezet. Binnen 15 jaar moet de student de lening terugbetalen en de hoogte van de aflossing is afhankelijk van de inkomen.

De NOVI hbo en master opleidingen voldoen aan de voorwaarden en de regeling kan vanaf juni 2017 aangevraagd worden bij de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO).

 

Zo werkt het

  • Iedereen die een wettelijk erkende voltijd-, deeltijd- of duale hbo- of universitaire opleiding doet in Nederland kan tot 55 jaar een levenlanglerenkrediet aanvragen. Voor mbo is het alleen mogelijk om een lening te krijgen bij een wettelijk erkende voltijdopleiding in Nederland.
  • Het collegegeld mag niet betaald worden door een instantie of door anderen, bijvoorbeeld ouders.
  • Het is mogelijk om een levenlanglerenkrediet te krijgen voor de duur van de opleiding, meestal vier jaar. Wie in deeltijd studeert, krijgt een jaar extra.
  • Het bedrag dat is verschuldigd voor collegegeld of lesgeld kan geleend worden. Hieraan is een maximum gesteld van € 10.030,20 (hbo en universiteit) en € 5685,- (mbo). Wie per jaar meer wil lenen dan € 2006,- (hbo en universiteit) of € 1137,- (mbo) moet een verklaring van de onderwijsinstelling meesturen waaruit blijkt dat het college- of lesgeld hoger is.
  • Na het beëindigen van de studie moet de lening binnen vijftien jaar worden afbetaald, inclusief rente. Het maandbedrag is afhankelijk van het inkomen. op dit moment is de rente van DUO nul procent. Deze wordt eens in de vijf jaar aangepast.
  • Naast de studie mag onbeperkt worden bijverdiend. Het inkomen van de partner is niet van invloed.
  • Het levenlanglerenkrediet kan vanaf juni 2017 worden aangevraagd. De regeling gaat in op 1 augustus 2017 (voor mbo) en op 1 september 2017 voor (hbo en universiteit) 

Heb je hier een specifieke vraag, of wil je meer weten over deze en andere subsidie- en financiersmogelijkheden? Stel dan hieronder je vraag, onze opleidingsadviseurs zullen spoedig contact met je opnemen.

Blijf op de hoogte van het
laatste nieuws en evenementen