CURSUS

Introductie Hacking

Ben jij benieuwd hoe je inbreekt in een computersysteem en feilloos kwetsbaarheden herkent? De cursus Introductie Hacking leert je de basis over de cybersecuritywereld. Wat zijn de risico’s en bedreigingen en hoe kan je veiligheidssystemen omzeilen? Leer hoe je zelfstandig computers met kwetsbare software uitbuit.


 

In het kort

Studierichting

Cursus: Introductie Hacking

Duur

Eigen tempo

Kosten

1375,-

Financiering LevenLangLerenKrediet
Start

Kickoff 24 mei 2024

Voor wie?

Voor het volgen van deze cursus is geen specifieke IT-ervaring vereist. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met computersystemen en gemotiveerd bent om tijd te investeren in het ontwikkelen van deze vaardigheid. Deze mensen kozen voor deze opleiding.

 

Beginners

Als je weinig of geen ervaring hebt met hacking, maar wel graag wilt begrijpen hoe computersystemen werken en welke beveiligingsrisico's er bestaan, dan is deze cursus perfect voor jou.

IT-professionals op zoek naar cybersecurity-vaardigheden

Als je al werkzaam bent in de IT-sector en geïnteresseerd bent in het begrijpen van hackersmethoden en -technieken, dan is deze cursus iets voor jou.

Ethical Hackers

Deze cursus biedt je de mogelijkheid om je vaardigheden aan te scherpen en praktische ervaring op te doen, wat essentieel is voor het begrijpen van de denkwijze van hackers en het ontwikkelen van effectieve verdedigingsstrategieën. 

 

Wat ga je leren?

Je volgt vijf learning chunks. Een chunk bestaat uit voorbereidend materiaal, een verdiepende les en ten slotte een opdracht om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Op deze manier leer jij stapsgewijs de basis van het hacken van systemen, het vergaren van informatie en op basis daarvan weer verder te bouwen. Daarnaast neem je deel aan praktijkdagen, waarbij je onder begeleiding werkt aan een groter project.

 

Chunk 1: Linux en het lab

Kali Linux is een distributie van het Linux besturingssysteem en bevat een uitgebreide verzameling tools en programma's die worden gebruikt voor het uitvoeren van beveiligingstests, penetratietesten en kwetsbaarheidsonderzoek.

Chunk 2: Reconnaissance

Het in kaart brengen en onderzoeken van mogelijk kwetsbare systemen staat centraal voor de Ethical Hacker. In deze learning chunk reconnaissance  leer je systemen uit te vragen en gebruik je technieken om te bepalen welke diensten en software op een omgeving draaien. 

Chunk 3: Vulnerability Assessment

Het uitvoeren van een grondige vulnerability assessment stelt je in staat om potentiële beveiligingslekken te ontdekken voordat kwaadwillende hackers dit doen. In deze learning chunk zul je de vaardigheden ontwikkelen om systemen te analyseren, kwetsbaarheden te identificeren en waardevolle rapportages te genereren die helpen bij het verbeteren van de beveiliging van computersystemen.

Chunk 4: Exploitation

Weten dan een systeem kwetsbaar kan zijn is een ding, maar het daadwerkelijk bewijzen door de kwetsbaarheid uit te buiten maakt het werk van een Ethical Hacker echt compleet. Naast kwetsbaarheden uit te buiten gaan we het werk van de Ethical Hacker automatiseren door herbruikbare exploits te schrijven in Python.

Chunk 5: Post-exploitation

Tijdens deze learning chunk leer je verschillende technieken en methoden om de verkregen toegang verder te onderzoeken en uit te breiden. Je leert hoe je verkenningstools kunt gebruiken om te achterhalen welke informatie beschikbaar is, zoals gebruikersaccounts, bestanden, databases en andere interessante gegevens.

Cursus op hbo-niveau

Deze cursus is onderdeel van onze hbo ICT, studierichting Software Development. Daardoor ben je verzekerd van hoogwaardige kwaliteit. Zowel in het lesmateriaal, als in de persoonlijke begeleiding.

 

Van theorie naar praktijk
Hbo onderwijs kenmerkt zich door een sterke theoretische basis, maar juist ook de directe vertaling naar de praktijk. Je kunt direct met de materie aan de slag. 

Verdien studiepunten
Als je de cursus succesvol afrond krijg je een hbo-deelcertificaat met studiepunten.
Goed voor op je CV!


 

Kom bij ons langs!

We hebben een prachtige locatie in Utrecht, vlak bij het Science Park, dus goed bereikbaar met het OV. Op die locatie kun je gewoon lekker studeren wanneer het jou uitkomt. We hebben werkplekken, een relaxt muziekje en een volle koelkast voor je klaar staan. Ook organiseren we meetups, kun je afspreken met de docenten en natuurlijk met je klasgenoten. Dat hoeft natuurlijk allemaal niet, want alle programma’s zijn online te volgen, maar het maakt het studeren wel een stuk leuker. 

 

Hacken met NOVI

In de serie Hacken met NOVI laat cybersecuritydocent Arjen Wiersma zien hoe je machines kraakt. Deze keer is machine Blue aan de beurt. Stapsgewijs legt Arjen uit wat de kwetsbaarheden van Blue zijn, hoe je exploits uitvoert en uiteindelijk inlogt op de machine.

Leen het lesgeld bij DUO

Ben je niet ouder dan 55 jaar, dan kun je aanspraak maken op het Levenlanglerenkrediet om de cursus te bekostigen. Je hebt 15 jaar om de lening terug te betalen tegen een lage rente.

Hoeveel kan ik lenen?

Je kunt het volledige lesgeld lenen en krijgt dit ook in één termijn van DUO overgemaakt.

Wanneer moet ik de lening terugbetalen?

Vanaf 1 januari van het jaar volgend op de voltooiing of beëindiging van de opleiding, wordt de terugbetaling gestart. Je hebt een periode van 15 jaar om de lening (inclusief rente) af te lossen. Het maandelijkse aflossingsbedrag wordt bepaald op basis van je inkomen. In 2023 is de rente vastgesteld op 0,46%, in 2024 is dit 2,56%.

Wat zijn de voorwaarden?

Hier zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • Je leeftijd op het moment van aanvraag is onder de 56 jaar.
  • Je collegegeld wordt niet gedekt of vergoed door een andere entiteit, zoals je werkgever.
  • Je voldoet aan de hbo startkwalificatie (mbo4, havo, vwo of geslaagd voor de 21+ toets).

Check duo.nl voor alle voorwaarden.

Wat onze studenten zeggen

Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Simon

Simon heeft onlangs de bootcamp Ethical Hacker afgerond en vertelt je over zijn ervaringen.

Bekijk Simon's verhaal

Sanne

Sanne is bij NOVI gestart met de bootcamp Ethical Hacker, waarna ze verder is gegaan met de opleiding Cyber Security.

Bekijk Sanne's verhaal

Job

Job is tijdens de bootcamp Ethical Hacker al in contact gekomen met het bedrijf waar hij vervolgens in dienst is getreden.

Bekijk Job's verhaal

Over deze cursus

Wat ga ik leren?

Na het volgen van de vijf chunks weet jij de basis over de cybersecurity wereld. Je leert onder andere wat de ins en outs zijn van:

  • Windows en Linux
  • CVSS score systeem
  • Het herkennen van diensten in netwerken
  • Identificeren van zwakheden
  • Veilig exploits gebruiken
  • Tools om risico’s/kwetsbaarheden te vinden

Bepaal jouw eigen tempo

Je kunt de learning chunks online volgen, geheel in je eigen tijd. We gaan ervan uit dat je aan elke learning chunk ongeveer 12 uur besteedt. Gemiddeld ronden studenten de chunks af in vijf weken, maar jij bepaalt jouw eigen tempo.

Wanneer je je inschrijft voor de cursus krijg je toegang tot ons online leerplatform EdHub. Door middel van uitleg, voorbeelden, video’s en opdrachten leer je hoe de afzonderlijke concepten werken. Zo bereid je je voor op de les, waarin deze concepten samen komen. Ten slotte test je jouw kennis met een verwerkingsopdracht. Daarna volg je de volgende chunk.

Loop je vast of wil je sparren met een docent? Dat kan! Tijdens de cursus zijn er online docenten beschikbaar aan wie jij je vragen kan stellen. Er zijn ook praktijkdagen waarin wij studenten uitnodigen om op onze locatie langs te komen, zodat jullie samen machines kunnen hacken. Kom bijvoorbeeld langs bij een van onze Hack The Box-meetings.

Als je alle opdrachten hebt doorlopen, krijg je van NOVI een certificaat. Hiermee toon jij aan dat jij de cursus hebt gevolgd en de basisprincipes van de cybersecuritywereld beheerst.

Belangrijke data

Bij NOVI houden we van persoonlijke begeleiding. Hoewel je de cursus volledig online en in je eigen tijd kunt volgen, is het wel zo fijn om met je docent of medestudenten te sparren. Daarom trappen we gezamenlijk de cursus af met een kick-off op onze locatie in Utrecht.

De eerstvolgende cursus start per 24 mei 2024 met een kick-off tussen 13:00 en 15:00 uur op locatie in Utrecht (Newtonlaan 247). 

Verder organiseren wij nog 2 praktijkdagen:

Praktijkdag 1: 31 mei 2024 (13:00 tot 15:00 uur)

Praktijkdag 2: 14 juni 2024 (13:00 tot 15:00 uur)

Meer weten?


Onze opleidingsadviseurs zijn telefonisch beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00. Of mail ons!