Heb jij jouw €1000,- al geclaimd?

Elke Nederlander heeft vanaf het jaar 2022 jaarlijks recht op €1.000,- subsidie in de vorm van het STAP-budget. Deze subsidie kan worden ingezet voor scholing en ontwikkeling.  Met andere woorden. Jij kan op jouw studiekosten bij NOVI elk kalenderjaar €1.000.- euro korting krijgen. Hier lees je hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Ook als je een volledige hbo-opleiding volgt kom je hiervoor in aanmerking. Bij NOVI kun je jaarlijks subsidie aanvragen omdat je bij ons pér leerlijn een STAP-budget aanvraagt.

 

LET OP: Het eerstvolgende aanmeldingsronde is op 3 juli. Hiervoor heb je een aanmeldingsbewijs voor augustus nodig.

info

Hoe vraag ik STAP-budget aan?

Vraag de subsidie op tijd aan. Het budget per tijdvak is beperkt en zodra het op is, kun je geen subsidie meer ontvangen. Het is dus belangrijk dat je direct aanvraagt. Het eerstvolgende aanvraagmoment is op 3 juli 2023 vanaf 10.00 uur. Start je in augstus 2023 met een nieuwe leerlijn, doe dan op 3 juli je aanvraag!

Middel 2  Aanmeldingsbewijs

Stel je aanmeldingsbewijs op. Om een STAP-budget aan te vragen heb je een aanmeldingsbewijs nodig. Vul je gegevens aan en kies de opleiding die je volgt. Volg je bijvoorbeeld de ‘Bootcamp Full Stack developer’, dan kies je voor deze opleiding.  Per mail ontvang je jouw aanmeldbewijs. 

Middel 2  Het STAP-portaal

Het STAP-budget vraag je aan op het STAP-portaal van UWV. Je kiest hier wederom voor de opleiding die je volgt. Je vraagt nu STAP aan voor een leerlijn vanuit deze opleiding. 

Middel 2 Hervat je studie

NOVI regelt de rest. Wij ontvangen het STAP-budget van UWV en zullen dit bedrag met je opleidingskosten verrekenen. 

Middel 2  Na 6 maanden

Na omstreeks 6 maanden is het de bedoeling dat je klaar bent met de specifieke leerlijn. Binnen 13 weken na afronding van de leerlijn voert NOVI het resultaat door naar het UWV. Heb je de leerlijn nog niet afgerond dan kan de subsidie op basis van aanwezigheid vastgesteld worden. We gaan ervan uit dat dit het geval is ten tijde van een actieve inschrijving bij ons.

student
voorwaarden

De voorwaarden

Er geldt een aantal voorwaarden als je het STAP-budget wilt aanvragen.

18 jaar of ouder
Je bent minimaal 18 jaar en hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt.

In loondienst, ondernemer of werkloos
Je bent in loondienst, ondernemer of werkloos.

Haal een diploma of certificaat
Als je geen diploma of certificaat haalt, moet je kunnen aantonen dat je minimaal 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Kun je dat niet? Dan moet je het STAP-bedrag terugbetalen.

Dien je aanvraag op tijd in
Je kunt vanaf 4 weken na de goedkeuring van je aanvraag en uiterlijk binnen 3 maanden na sluiting van het desbetreffende aanvraagperiode starten met je opleiding of cursus. 

Veelgestelde vragen

Wat is het STAP-budget?

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het STAP-budget is een vergoeding voor scholing en staat voor stimulering van de arbeidsmarktpositie. Met dit budget kun je jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren. 

De overheid wil jou als werkende of werkzoekende stimuleren om jezelf te blijven ontwikkelen. Daarom kun je maximaal €1.000,- tegemoetkoming ontvangen. Grijp je net mis? Niet getreurd. Je kunt het STAP-budget meerdere keren per jaar aanvragen. 

Op welke momenten kan ik het STAP-budget aanvragen?

Door de overheid zijn er 6 tijdvakken bepaald waarin een aanvraag gedaan kan worden. Voor elk kalenderjaar geldt er een subsidieplafond en wordt het totale budget verdeeld over de tijdvakken. Zodra het budget op is, kun je geen subsidie meer ontvangen in dat tijdvak.

De STAP-aanvraagtijdvakken in 2023 die nog volgen:

  • 1 mei - 2 juli
  • 3 juli - 3 september
  • 4 september - 31 oktober
  • 1 november - 31 december

Wat is het doel van de subsidie?

Met het STAP-budget wil de overheid personen die een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt de kans geven om hun arbeidsmarktpositie te versterken door een financiële bijdrage te leveren aan de kosten voor scholing en ontwikkeling. Deze regeling komt ter vervanging van de fiscale aftrekpost van de studiekosten. De kosten voor scholing komen dus per 2022 niet meer in aftrek bij de aangifte inkomstenbelasting. De eerste jaren is er een budget beschikbaar van ruim €200 miljoen. Vanaf 2025 is er structureel €218 miljoen per jaar beschikbaar. Naar verwachting kunnen hiermee 200.000 tot 300.000 mensen een scholing volgen met inzet van het STAP-budget.

Wat gebeurt er als ik het STAP-budget niet toegekend krijg?

Heb je het STAP-budget aangevraagd, maar wordt de subsidie je niet toegekend? Je kunt dan nogmaals het STAP-budget aanvragen bij de volgende aanvraag ronde voor je volgende leerlijn.

Over NOVI   Middel 2

Ontdek waarom NOVI al meer dan 60 jaar dé opleider is in ICT.

 

Financiering  Middel 2

Maak slim gebruik van de beschikbare subsidieregelingen.

 

F.A.Q.   Middel 2

Heb je nog een vraag? Grote kans dat je hier het antwoord vindt.