info

Hoe vraag ik STAP-budget aan?

Vraag de subsidie op tijd aan. Zodra het budget op is, kun je geen subsidie meer ontvangen. Het is dus belangrijk dat je niet te lang wacht. Het eerstvolgende aanvraagmoment is op 4 september (in afwachting) vanaf 10.00 uur.

Middel 2  Kies je opleiding

Maak een keuze uit onze opleidingen en/of neem contact op met NOVI. Alle opleidingen van NOVI komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Middel 2  Direct inschrijven

Vul het “Directe Inschrijven” formulier in en wij schrijven je in. Als je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV.

Middel 2 Het STAP-portaal

Het STAP-budget vraag je aan op het STAP-portaal van UWV. Dien deze aanvraag meteen in na de start van het aanvraagmoment. De ervaring leert dat het budget (zeer) snel op raakt. Je ontvangt bericht van UWV als het budget aan je is toegekend.

Middel 2  Start je studie

NOVI regelt de rest. Wij ontvangen het STAP-budget van UWV en zullen dit bedrag met je opleidingskosten verrekenen.

student

Hulp nodig bij de aanvraag van het STAP-budget?

Financier tot wel 100% van jouw opleiding met het STAP-budget!

Spreek een opleidingsadviseur

Deze cursussen komen in aanmerking voor het STAP-budget

voorwaarden

De voorwaarden

Er geldt een aantal voorwaarden als je het STAP-budget wilt aanvragen.

18 jaar of ouder
Je bent minimaal 18 jaar en hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt.

In loondienst, ondernemer of werkloos
Je bent in loondienst, ondernemer of werkloos.

Haal een diploma of certificaat
Als je geen diploma of certificaat haalt, moet je kunnen aantonen dat je minimaal 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Kun je dat niet? Dan kán je voor twee jaar uitgesloten worden van het aanvragen van een STAP-budget.

Dien je aanvraag op tijd in
Je kunt vanaf 4 weken na de goedkeuring van je aanvraag en uiterlijk binnen 3 maanden na sluiting van het desbetreffende aanvraagperiode starten met je opleiding of cursus. 

Voor wie?

Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

Sarah

Sarah heeft de bootcamp Full Stack Developer afgerond en kijkt terug op een fantastische tijd. 

Bekijk Sarah's verhaal

Job

Job is tijdens de bootcamp Ethical Hacker al in contact gekomen met het bedrijf waar hij vervolgens in dienst is getreden.

Bekijk Job's verhaal

Joris

Joris zag in de opleiding Software Development een kans om zich als game-designer verder te ontwikkelen.

Bekijk Joris' verhaal

Sanne

Sanne is bij NOVI gestart met de bootcamp Ethical Hacker, waarna ze verder is gegaan met de opleiding Cyber Security.

Bekijk Sanne's verhaal

Simon

Simon heeft onlangs de bootcamp Ethical Hacker afgerond en vertelt je over zijn ervaringen.

Bekijk Simon's verhaal

Tim

Tim volgde de opleiding Bedrijfskundige Informatica en kan zijn kennis toepassen bij zijn nieuwe baan in de crypto.

Bekijk Tim's verhaal

Veelgestelde vragen

Wat is het STAP-budget?

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het STAP-budget is een vergoeding voor scholing en staat voor stimulering van de arbeidsmarktpositie. Met dit budget kun je jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren. 

De overheid wil jou als werkende of werkzoekende stimuleren om jezelf te blijven ontwikkelen. Daarom kun je maximaal €1.000,- tegemoetkoming ontvangen. Grijp je net mis? Niet getreurd. Je kunt het STAP-budget meerdere keren per jaar aanvragen. 

Op welke momenten kan ik het STAP-budget aanvragen?

Vanaf 4 september 2023 (in afwachting) om 10.00 uur kun je weer  het STAP-budget aanvragen. Wees er snel bij, want er is beperkt budget. Kom je wel in aanmerking, maar val je net buiten de boot? Geen paniek! Er zijn verschillende momenten waarop je je opnieuw kunt aanmelden om het STAP-budget te ontvangen.

Door de overheid zijn er 5 tijdvakken bepaald waarin een aanvraag gedaan kan worden. Voor elk kalenderjaar geldt er een subsidieplafond en wordt het totale budget verdeeld over de tijdvakken. Zodra het budget op is, kun je geen subsidie meer ontvangen in dat tijdvak.

Wat is het doel van de subsidie?

Met het STAP-budget wil de overheid personen die een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt de kans geven om hun arbeidsmarktpositie te versterken door een financiële bijdrage te leveren aan de kosten voor scholing en ontwikkeling. Deze regeling komt ter vervanging van de fiscale aftrekpost van de studiekosten. De kosten voor scholing komen dus per 2022 niet meer in aftrek bij de aangifte inkomstenbelasting. De eerste jaren is er een budget beschikbaar van ruim €200 miljoen. Vanaf 2025 is er structureel €218 miljoen per jaar beschikbaar. Naar verwachting kunnen hiermee 200.000 tot 300.000 mensen een scholing volgen met inzet van het STAP-budget.

Wat gebeurt er als ik het STAP-budget niet toegekend krijg?

Heb je het STAP-budget aangevraagd, maar wordt de subsidie je niet toegekend? Je kunt de cursus kosteloos bij NOVI annuleren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de cursus zelf te bekostigen.

Ik volg een hbo-opleiding of een bootcamp, kan ik ook gebruik maken van het STAP-budget?

Je kan bij NOVI voor jouw hbo opleiding (jaarlijks), bootcamp én cursus een STAP-budget aanvragen. Lees hier hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Over NOVI   Middel 2

Ontdek waarom NOVI al meer dan 60 jaar dé opleider is in ICT.

 

Financiering  Middel 2

Maak slim gebruik van de beschikbare subsidieregelingen.

 

F.A.Q.   Middel 2

Heb je nog een vraag? Grote kans dat je hier het antwoord vindt.