STAP-budget:

€ 1.000,- per jaar

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor scholing en staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Met dit budget kun je jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Je kunt een vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om te gebruiken voor scholing. Deze vergoeding vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting.

Stap-budget-uwv-subsidie-1

Doel van de subsidie

Met het STAP-budget wil de overheid personen die een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt de kans geven om hun arbeidsmarktpositie te versterken door een financiële bijdrage te leveren aan de kosten voor scholing en ontwikkeling. Deze regeling komt ter vervanging van de fiscale aftrekpost van de studiekosten. De kosten voor scholing komen dus per 2022 niet meer in aftrek bij de aangifte inkomstenbelasting.

De eerste jaren is er een budget beschikbaar van ruim €200 miljoen. Vanaf 2025 is er structureel €218 miljoen per jaar beschikbaar. Naar verwachting kunnen hiermee 200.000 tot 300.000 mensen een scholing volgen met inzet van het STAP-budget.

Wanneer aanvragen?

Door de overheid zijn er een aantal tijdvakken bepaald waarin een aanvraag gedaan kan worden. Voor elk kalenderjaar geldt er een subsidieplafond en wordt het totale budget verdeeld over een aantal tijdvakken. Zodra het budget op is, kun je geen subsidie meer ontvangen in dat tijdvak.

Tijdvak 1
1 mrt t/m 30 apr.
Tijdvak 2
1 mei t/m 30 jun.
Tijdvak 3
1 jul. t/m 31 aug.
Tijdvak 4
1 sep. t/m 31 okt.
Tijdvak 5
1 nov. t/m 30 dec.LET OP: Op 1 maart start de eerste aanvraagtermijn voor het STAP-budget. Wanneer een tijdvak op een bepaald moment is uitgeput, dient de aanvrager opnieuw aan te vragen in een nieuw tijdvak. Met andere woorden: op = op!

Het is dus belangrijk dat je niet te lang wacht met aanvragen.

De voorwaarden

Er gelden een aantal voorwaarden als je het STAP-budget wilt aanvragen.

18 jaar of ouder
Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.

In loondiennst, ondernemer of werkloos
Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.

Andere subsidies
Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt STAP wel combineren met LLLK.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Vraag de subsidie op tijd aan. Op 1 maart start de eerste aanvraagtermijn voor het STAP-budget. Zodra het budget op is, kun je geen subsidie meer ontvangen. Het is dus belangrijk dat je niet te lang wacht.

Middel 2  Kies je opleiding

Maak een keuze uit onze opleidingen en/of neem contact op met NOVI. Alle opleidingen van NOVI komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Middel 2  Offerte opsturen

Stuur de getekende offerte terug naar ons en wij schrijven je in. Als je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs, dit heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV.

Middel 2 Het STAP-portaal

Het STAP-budget vraag je aan op het STAP-portaal van UWV. Dien deze aanvraag meteen in na de start van het aanvraagtijdvak. Je ontvangt bericht van UWV als het budget aan je is toegekend.

Middel 2  Verrekening

NOVI regelt de rest. Wij ontvangen het STAP-budget van UWV en zullen dit bedrag met je opleidingskosten verrekenen.

NOVI student

Studieadviesgesprek

Meer weten over de subsidies en carrièremogelijkheden?

Spreek een opleidingsadviseur

 

 

Over NOVI   Middel 2

Ontdek waarom NOVI al meer dan 60 jaar dé opleider is in ICT.

 

Financiering  Middel 2

Maak slim gebruik van de beschikbare subsidieregelingen.

 

F.A.Q.   Middel 2

Heb je nog een vraag? Grote kans dat je hier het antwoord vindt.