BOOTCAMP

Data Engineer

Een data engineer of data-analist houdt zich bezig met het destilleren van waardevolle conclusies uit grote datasets. Data engineers organiseren en structureren data op zo'n manier, dat het ook daadwerkelijk bruikbaar wordt.

 

In het kort

Studierichting

Bootcamp: Data Engineer

Duur voltijd

20 weken

Duur deeltijd

40 weken

Kosten

Vanaf € 5.800

Financiering
Levenlanglerenkrediet
Start

4 keer per jaar

Locatie

Utrecht, Maastricht & remote

Voor wie?

De bootcamp Data Engineer leidt je op tot junior professional in de IT-wereld. 
Deze soorten mensen kiezen vaak voor de opleiding.

 

Frisse blikken

Je kleurt graag buiten de lijntjes, kijkt verder dan je neus lang is en denkt per definitie out of the box.

Analytische denkers

Je bent analytisch aangelegd en kunt informatie goed ordenen. Hoofd- en bijzaken onderscheid je zó van elkaar.

Probleemoplossers

Je denkt niet in problemen, maar in mogelijkheden – en vooral in oplossingen. Je staat bekend om je positieve houding.

 

verkort

Leren in je eigen tempo.

Of je nu een drukke baan hebt of je volledig wilt focussen op je omscholing. Het tempo van de NOVI bootcamps kun je aanpassen aan jouw voorkeuren en situatie. Je krijgt vanaf dag 1 toegang tot het lesmateriaal, kunt de colleges bijwonen en kunt gemakkelijk de doorlooptijd van je bootcamp verlengen. 

Voltijd
Je bent ongeveer 25 à 30 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Je bent met 2 leerlijnen tegelijkertijd bezig en levert na 6 maanden een eindopdracht in.  


Deeltijd
Je bent ongeveer 12 à 15 uur per week bezig met het volgen van colleges, het doen van de opdrachten en zelfstudie. Perfect te combineren met je werk. Je kiest zelf of je 2 leerlijnen tegelijkertijd doet, of ze na elkaar volgt. Na 12 maanden lever je de eindopdracht in.


Wat kun je na
de opleiding

Na deze bootcamp ben je een pro op het gebied van data science. Een wereld aan mogelijheden gaat voor je open, denk bijvoorbeeld aan een baan als data engineer, applicatiebeheerder of data steward.

Direct inschrijven 

 

1. Data engineer

De data engineer is de ingenieur van de toekomst; wetenschappelijk onderzoek en innovaties zullen steeds vaker gebaseerd zijn op data. Data engineers organiseren en structureren data op zo'n manier, dat het ook daadwerkelijk bruikbaar wordt.

2. Applicatiebeheerder

Een applicatiebeheerder zorgt ervoor dat alle software binnen een organisatie up-to-date is en ontwikkelt waar nodig nieuwe toepassingen. Ook de automatisering van systemen en het beheren van databases behoren tot het takenpakket van een applicatiebeheerder.

3. Data steward

Als data steward bepaal je welke data betrouwbaar is en hoe je die in kunt zetten om bedrijsprocessen te verbeteren. Je bent de verbindende factor tussen IT en business in een bedrijf.

Wat ga je leren?

Foundation

Je begint de bootcamp met een theoretisch stuk: Foundation. Deze leerlijn bestaat uit de onderdelen Basis Informatietechnologie en Levenscyclus Informatietechnologie en wordt afgesloten met twee tentamens. Je maakt kennis met de basis van Informatietechnologie (IT), wat zal bijdragen aan een solide basis voor je verdere studie en een functie in de IT-branche door een kennisondergrond te bieden die betrekking heeft op de volledige breedte van het beroepenveld. In deze leerlijn ga je aan de slag met de opbouw van informatiesystemen en IT-infrastructuur. Het gaat hierbij om kennis en inzicht in een beperkte reeks van basistheorieën, principes en concepten.

Data Science

De maatschappij digitaliseert steeds verder en elke dag creëren en gebruiken we meer en meer data. Bedrijven en organisaties ontwikkelen zich door data op een slimme manier te gebruiken. In de leerlijn Data Science ontwikkel je kennis van de methoden, processen en systemen om inzichten te kunnen onttrekken aan (zowel gestructureerde als ongestructureerde) data. Aan de hand hiervan kan je het management meenemen in de data-uitkomsten om op basis daarvan concurrentievoordeel te behalen en/of een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de efficiency van de organisatie. Data science wordt gezien als drijvende kracht achter vele innovaties. Het uiteindelijke doel is niet het verzamelen van nog meer data, maar om ze in waarde te kunnen omzetten.

Gratis workshops

Naast de twee leerlijnen kun je als bootcamper gratis aanhaken bij een handvol waardevolle workshops, zoals de workshops Git en Effectief Leren. In de Git-workshop leer je hoe je Git kunt gebruiken bij softwareontwikkeling en om samen te werken aan één project. Bij de workshop Effectief Leren leer je hoe je brein werkt en met welke trucjes je het kunt ‘bespelen’. Er komen ook verschillende leerstrategieën aan bod, met concrete tips over hoe je die handig kunt inzetten. Zo haal je alles uit de bootcamp wat erin zit. 

Hoe studeer jij het liefst?

NOVI is al meer dan 60 jaar een begrip in de ICT-sector. Bij ons werk je doelgericht aan je ambities: geen lange colleges over onderwerpen die je allang beheerst, maar alleen leren wat je nog nodig hebt om te groeien als professional.

Werken & leren
Binnen onze bootcamps proberen we de praktijk zo goed mogelijk na te bootsen. Je werkt met cases die uit de praktijk gegrepen zijn, zodat je na je bootcamp optimaal voorbereid bent op het echte werk.

Persoonlijke begeleiding en coaching
Onderwijs valt of staat met begeleiding. Daarom zijn onze docenten optimaal bereikbaar en krijg je een persoonlijke studiecoach.

Ontmoetingsplek
Onze locaties zijn een ontmoetingsplek: een centraal punt waar je met je docent, studiecoach of medestudenten kunt afspreken. Studeren en workshops volgen kan er ook.

Gert Brussen
‘Voor ik aan mijn studie begon, was ik projectmanager bij de Belastingdienst. Om door te groeien had ik een hbo-diploma nodig, dus ik schreef me in voor de verkorte incompany-opleiding hbo-ICT. Omdat mijn specialisatie wegens te weinig belangstelling niet klassikaal werd gegeven, heb ik ook een paar modules in Utrecht gevolgd. Daardoor ontmoette ik ook deelnemers uit andere bedrijven en kreeg ik allemaal nieuwe inzichten. Ik kijk er positief op terug, want een paar maanden na mijn afstuderen heb ik een stap in mijn carrière kunnen zetten. Ik ben nu teammanager binnen ons datacenter.’
Bedrijfskundige informatica
Rishgi Dewnariain
‘Bij de start van mijn opleiding merkte ik direct dat ik omringd was door professionals. De uitwisseling van ideeën binnen de verschillende betrokken bedrijven zorgde ervoor dat ik direct begreep wat er gedaan moest worden. Geen saaie lesstof, maar direct naar de kern van het verhaal door praktijkervaringen.’
Bedrijfskundige informatica
Ashray Roktoe
‘Wat ik vooral leuk vind aan de opleiding, is dat de lessen niet alleen op de stof zijn gericht. Dat geeft ruimte voor interactie. Als de docent urenlang aan het woord zou zijn, zou ik mijn aandacht er maar moeilijk bij kunnen houden. In plaats daarvan houden we bijvoorbeeld brainstormsessies, waarbij iedereen aan het woord komt – heel anders dan wat ik van de middelbare school gewend ben.’
Software Development
EdHub

Digitaal leren
met EdHub

In EdHub, ons eigen digitale leerplatform, vind je al het studiemateriaal dat je nodig hebt. Van studieboek tot syllabus en van praktijkopdracht tot sandboxes.

Voor theorie en praktijk
Leg makkelijk de verbinding tussen je colleges en de praktijk door te oefenen in speciale sandbox-omgevingen.

Gratis studieboeken
Via de ingebouwde BUKU-bibliotheek krijg je gratis toegang tot duizenden relevante studieboeken.

Is deze bootcamp wat voor jou?

Stel dan jouw studieoverzicht van de bootcamp samen, dan weet je gelijk wanneer je afstudeert.

Check de wizard

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

De meeste studenten van NOVI komen in aanmerking voor subsidie. Soms betekent dit dat je een deel van de opleidingskosten via een subsidie kunt terug krijgen, soms beperkt zich dit tot een renteloze lening van DUO. Om te bepalen welke regeling specifiek op jou van toepassing zijn, is het belangrijk dat we wat meer over je te weten komen. Je kunt vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen met onze subsidieadviseur.

Voldoe ik aan de toelatingseisen voor deze opleiding?

Om toegelaten te worden op onze opleidingen, moet je voldoen aan de hbo-startkwalificaties. Dit betekent dat je minimaal beschikt over een HAVO, VWO, MBO4 diploma. Heb je dit niet, dan moeten we een 21+ toets afnemen. Dit kan bij NOVI kosteloos. Als je een diploma in het buitenland hebt behaald, dan kun je bij ons checken of deze volstaat om te starten bij NOVI. Wel is het van belang dat je beschikt over de Nederlandse taal (niveau NT-2). Wil je een 21+ toets inplannen of je diploma laten checken, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

Past deze opleiding wel bij mij?

Als je twijfelt over welke studierichting het best bij jou past is het vaak goed in hierover in gesprek te gaan met een van onze opleidingsadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud van de opleidingen, maar ook over het perspectief op de arbeidsmarkt nadat je de opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk om te weten dat je keuze niet direct in beton gegoten is. Als je tijdens je opleiding toch liever de switch maakt naar een andere richting, dan kan dit kosteloos. Je betaalt uiteraard al wel voor hetgeen dat je hebt afgerond.

Kan ik de lessen ook fysiek volgen?

De colleges zijn allemaal digitaal. Maar wij stimuleren je wel om ook naar onze locatie te komen. Daar kunnen we je helpen bij je praktijkopdrachten, kun je samenkomen met je groepsgenoten, het bedrijfsleven of interessante sprekers tijdens aanvullende workshops, die je gratis kunt volgen. NOVI is meer dan alleen een school, het is een community. En die community ontmoet je vooral bij ons in Utrecht en Maastricht.

Kan ik ook vrijstellingen krijgen binnen deze opleiding?

Voor de hbo-opleidingen kun je vrijstelling krijgen voor alle leerlijnen waarvan je al over de benodigde competenties beschikt. Dat kan zijn doordat elders al een opleiding hebt gevolgd met vergelijkbare leeruitkomsten, of doordat je in de praktijk ervaring hebt opgedaan die overeenkomt met hetgeen je leert tijdens de leerlijn. Je kunt de mogelijke vrijstellingen gemakkelijk in kaart brengen met onze configurator. Uiteindelijk verdien je de daadwerkelijke vrijstellingen met een interview dat je voert met een van onze assessoren. Voor de bootcamps kun je geen vrijstelling krijgen.