12 Mei 2020

Tips en techs voor een productiviteit-boost

Bij NOVI kun je je ICT-opleiding precies inrichten zoals jij dat wilt – en dus volledig online studeren. Maar hoe pak je dat nou het beste aan, studeren vanuit huis? En welke tech-snufjes kun je wat ons betreft het beste implementeren in je studieroutine?

#1. Vervang het forenzen. 

Normaal gesproken stap je ’s ochtends waarschijnlijk in de auto of trein, maar als je online studeert, moet je je hersenen op een andere manier laten weten dat je aan de slag gaat. Sta dus elke dag vroeg op, trek iets anders aan dan je joggingbroek, poets je tanden en doe alle andere dingen die je normaal gesproken ook doet. Na een paar dagen weet je brein dan vanzelf: ah, we kleden ons aan. We gaan studeren! 

#2. Creëer een fijne werkplek. 

Zorg dat je werkplek je motiveert. Ruim op, zodat je niet afgeleid raakt door de troep om je heen. Zorg dat het stil is, zet een playlist op waardoor je lekker productief wordt, of zorg voor achtergrondgeroezemoes als je van jezelf weet dat je het productiefst bent in openbare ruimtes. Tap een grote fles water of zet een flinke kan koffie, zodat je niet om de haverklap naar de keuken hoeft. En zorg dat alles wat je de komende paar uur nodig hebt binnen handbereik ligt.  

#3. Maak een concrete en realistische to-dolijst. 

Noteer aan het begin van de dag (of beter nog: de avond van tevoren) wat je allemaal gaat doen. Dat geeft rust en creëert overzicht – mits je je taken zo concreet mogelijk formuleert. Schrijf dus niet op: eindopdracht. Maar maak het specifiek, liefst met een werkwoord erinplan van aanpak maken voor eindopdracht Inleiding Programmeren.  

Tip: geef jezelf niet meer dan drie grote taken per dag. Veel meer krijg je waarschijnlijk toch niet gedaan, en niets is demotiverender dan een half afgewerkte to-dolijst voordat je je laptop dichtklapt. En nog een tip: de fijnste todolijst-app is wat ons betreft Todoist. 

#4. Verzamel je informatie op één plek. 

Hoe sneller je bij belangrijke bestanden kunt, hoe efficiënter je wordt. En met een toegankelijke app als Evernote bewaar je al je informatie op één centrale plek – van je to-dolijstjes tot foto’s en de hand-out van je presentatie van de volgende week. Handig: het basic-abonnement op Evernote is helemaal gratis. 

#5. Elimineer afleiding. 

Leg je telefoon uit het zicht, of zet ’m in vliegtuigstand. Maak afspraken over je studietijden met je gezin of huisgenoten. Plak een briefje op de deur als je even niet gestoord wilt worden. Richt je op één taak tegelijk – multitasken is funest. Log jezelf uit op al je socialmediakanalenInstalleer een plug-in in je internetbrowser die bepaalde websites blokkeert, of investeer in slimme hardware. En als je een paar duizend euro over hebt, zou je kunnen overwegen om een futuristische productiviteitsbril aan te schaffen. Al durven we niet te garanderen dat die echt werkt 😉 

#6. Plan pauzes in en beweeg. 

Drie uur aaneengesloten studeren lukt bijna niemand, maar elke 3 minuten het nieuws checken is ook niet top voor je productiviteit. Plan daarom met behulp van een timer om de 25 minuten een minipauze van 5 minuten in (volgens de Pomodoro-techniek) en zorg dat je in beweging komt. Doe wat rekoefeningen, zet een muziekje op en dans je schouders los, of loop de trap een paar keer op en af. Kun je daarna weer full-focus met je neus in de boeken.  

#7Let op je houding. 

Dit klinkt misschien gek, maar je productiviteit hangt nauw samen met je zithouding. Als je rechtop zit, kun je dieper ademhalen, waardoor er meer zuurstof naar je hersenen stroomt – en je je langer en beter kunt concentreren. Trek je schouders dus naar achteren, duw je borst vooruit en maak je nek mooi lang, met je kruin naar het plafond. Merk je dat je snel weer in elkaar zakt? Dan heb je misschien wel baat bij deze gadget. Of verander je bureau met deze minidesk in een stabureau zonder al te diep in je buidel te tasten. 

#8. Studeer samen. 

Studeren is een solitaire bezigheid, maar dat betekent niet dat je alles alleen moet doen. Schuif daarom virtueel aan bij online colleges en houd bewust contact met je docenten en medestudenten. Samen kom je écht verder. 

#9. Maak notities. 

Áls je dan een online college bijwoont, switch dan ook echt naar je studiemodus. We know: met colleges die je op kunt nemen en later terug kunt kijken is het heel verleidelijk om achterover te leunen en alleen maar te luisteren. Maar door actief mee te doen en notities te maken, liefst lekker ouderwets met pen en papier, onthoud je veel meer en blijft de stof dus beter hangen.  

#10. Vraag niet te veel van jezelf. 

Het gevaar van thuis studeren is dat het altijd kan. Na een fysiek college trek je de deur achter je dicht, maar als je dat college in je woonkamer hebt gevolgd, kan het verleidelijk zijn om nog even door te studeren. Zit je echt in de flow? Dan is dat natuurlijk prima. Maar let op dat je ergens een grens trekt. Ga niet te lang door en plan ook tijd in voor ontspanning. 

#11. Beloon jezelf. 

Misschien wel de belangrijkste tip van dit hele lijstje: geef jezelf iets om naar uit te kijken. Is je to-dolijst af, of heb je eindelijk dat plan van aanpak gemaakt dat je al zo lang uitstelde? Trakteer jezelf dan op een extra lange pauze, een aflevering van je favoriete serie, een lekkere snack, een halfuurtje gamen of iets anders waar je blij van wordt. Zo hou je jezelf gemotiveerd. 

#12. Bel ons als je het even niet meer weet. 

Heb je even een studiedip, heb je problemen met de online leeromgeving, of zie je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer? Weet dan dat je altijd contact met je studiecoach kunt opnemen voor advies of een hart onder de riem – want wij willen net zo graag als jij dat je plezier hebt in je studie.

Gerelateerde artikelen