CURSUS

Introductie Blockchain

Snap je nog niets van die hypes over cryptocurrencies zoals Bitcoin en de blockchain technologie? De cursus Introductie Blockchain leert je de basis van de blockchain-technologie. Aan de hand van Bitcoin kijken we wat de technologie uniek maakt. We duiken in de wereld van mining, wallets, signatures en hashing. Ook behandelen we de mogelijkheden en toepassingen van Bitcoin en het lightning netwerk.

 

In het kort

Studierichting

Introductie Blockchain

Duur

Eigen tempo

Kosten

€ 999,- Gratis met STAP-budget

Financiering
STAP-subsidie
Start

1 februari

Inschrijven tot

31 december

Maak gebruik van het STAP-budget

Financier tot wel 100% van de cursus 'Introductie Blockchain' met het STAP-budget!

Spreek een opleidingsadviseur

Middel 2  Kies je opleiding

Maak een keuze uit onze opleidingen en/of neem contact op met NOVI. Alle opleidingen van NOVI komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Middel 2  Direct inschrijven

Vul het “Directe Inschrijven” formulier in en wij schrijven je in. Als je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Dit heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV.

Middel 2 Het STAP-portaal

Het STAP-budget vraag je aan op het STAP-portaal van UWV. Dien deze aanvraag meteen in na de start van het aanvraagmoment. De ervaring leert dat het budget (zeer) snel op raakt. Je ontvangt bericht van UWV als het budget aan je is toegekend.

Middel 2  Start je studie

NOVI regelt de rest. Wij ontvangen het STAP-budget van UWV en zullen dit bedrag met je opleidingskosten verrekenen.

student

Over deze cursus

Past deze cursus bij mij?

Voor het volgen van deze cursus is geen specifieke IT-ervaring vereist. 

Hoe is de cursus opgebouwd?

De cursus bestaat uit 5 lessen met 2 uur theorie en 1 uur ingeruimd voor dialoog. We gaan in op de verschillende aspecten van Bitcoin en blockchain. Daarmee ontstaat een compleet en genuanceerd beeld van de cryptowereld.

 • Les 1: Het opslaan van gegevens binnen de IT.
  We slaan gegevens op binnen computers. Wat is de basis daarvan, wat is een database en hoe delen we gegevens in? We zien dat alles wat digitaal is, eenvoudig gekopieerd kan worden. Waarom is er de behoefte gekomen om juist geld digitaal te maken?
 • Les 2: Digitale schaarse: Bitcoin op basis van Blockchain.
  Bitcoin als alternatief digitaal geld. De revolutionaire techniek Blockchain is voor Bitcoin ingezet om te zorgen dat we digitale zaken uniek kunnen maken. Hoe is Bitcoin ontstaan, welke basis principes zijn er binnen een blockchain en welke ontwikkelingen zijn er in de loop der tijd geweest?
 • Les 3: De techniek (wallets, signatures, transacties).
  We gaan in op de techniek van wallets, private- en public keys, transacties, mining, ‘proof-of-work’, hashing).
 • Les 4: Investeren: bitcoin en altcoins.
  De grote koersschommelingen, maar vooral de grote stijgingen in de prijs geven bitcoin en crypto’s (altcoins) veel aandacht in de pers. Maar waarom is die prijs zo gestegen, welke rol kunnen andere crypto’s spelen en waarom zou ik wel of niet investeren?
 • Les 5: Toekomst en toepassingen (oa Lightning), NFT.
  Welke ontwikkelingen zijn er binnen de blockchainwereld? We kijken naar NFT’s, Defi, het lightning netwerk. En wat moeten we met de energieconsumptie van Bitcoin?

Wat ga ik leren?

Je leert de basis van de blockchain-technologie. Aan de hand van Bitcoin kijken we wat de technologie uniek maakt. We duiken in mining, wallets, signatures, hashing etc. Maar ook kijken we naar de mogelijkheden en toepassingen van Bitcoin. Het lightning netwerk en toepassingen van andere cryptocurrenties. Met deze kennis kan je gemakkelijk meepraten (of meedoen) met iedereen die 'investeert'.

Praktische informatie

Wanneer je je inschrijft voor de cursus krijg je toegang tot ons online leerplatform EdHub. Door middel van uitleg, voorbeelden, video’s en opdrachten leer je hoe de afzonderlijke concepten werken. Zo bereid je je voor op de les, waarin deze concepten samen komen. Ten slotte test je jouw kennis met een verwerkingsopdracht. Daarna volg je de volgende chunk. Loop je vast of wil je sparren met een docent? Dat kan! Tijdens de cursus zijn er online docenten beschikbaar aan wie jij je vragen kan stellen. Er zijn ook praktijkdagen waarin je op locatie werkt aan een grotere opdracht. Als je alle opdrachten hebt doorlopen, krijg je van NOVI een certificaat.

Belangrijke data

Bij NOVI houden we van persoonlijke begeleiding. Hoewel je de cursus volledig online en in je eigen tijd kunt volgen, is het wel zo fijn om met je docent of medestudenten te sparren. Daarom trappen we gezamenlijk de cursus af met een kick-off op onze locatie in Utrecht.

Houd vrijdag 3 februari daarom vrij. De kick-off valt samen met de eerste praktijkdag. Dit belooft een vliegende start van jouw cursus!

Daarnaast volgen er nog twee praktijkdagen:

 • Vrijdag 17 februari van 9:30 uur tot 12:30 uur
 • Vrijdag 3 maart van 9:30 uur tot 12:30 uur

De praktijkdagen zijn, net als de kick-off, op NOVI's locatie in Utrecht (Newtonlaan 247). 

Wat onze studenten zeggen

Deze mensen kozen voor een opleiding bij NOVI.

 

Sarah

Sarah heeft de bootcamp Full Stack Developer afgerond en kijkt terug op een fantastische tijd. 

Bekijk Sarah's verhaal

Sanne

Sanne is bij NOVI gestart met de bootcamp Ethical Hacker, waarna ze verder is gegaan met de opleiding Cyber Security.

Bekijk Sanne's verhaal

Joris

Joris zag in de opleiding Software Development een kans om zich als  game-designer verder te ontwikkelen.

Bekijk Joris' verhaal