GESCHIEDENIS

NOVI was de eerste opleider op het gebied van IT in Nederland. Een indrukwekkende geschiedenis waar we erg trots op zijn. We hebben een aantal van de wapenfeiten van afgelopen 60 jaar voor je op een rij gezet.

DE OPRICHTING

NOVI bestaat sinds 1958. Althans de voorloper daarvan, namelijk het Nederlands Studiecentrum voor Administratieve Automatisering (SSAA). Het SSAA werd opgericht door een aantal professoren, onder wie de legendarische schaakkampioen prof. dr. Max Euwe, die van mening was dat er een opleiding op het gebied van Informatica moest komen.

1958

AMBI ALS STANDAARD IN DE IT

De belangrijkste opleiding was AMBI: Automatisering en Mechanisering van Bestuurlijke Informatieverwerking, die in 1964 is gestart en pas in 2010 definitief is beëindigd. Het SSAA kreeg de officiële erkenning van het ministerie om als landelijk exameninstituut voor AMBI op te treden. AMBI was lange tijd dé opleiding op (bijna) hbo-niveau om een goede carrière te maken in de ICT-sector.

1964

VAN SSAA NAAR NOVI

Het SSAA organiseerde seminars, lezingen, cursussen en opleidingen. Ook werden voorlopers van het huidige NGI, het genootschap voor Informatica, en het maandblad INFORMATIE en natuurlijk NOVI door het SSAA opgezet. Vanaf 1971 ging het geheel verder onder de naam Studiecentrum NOVI. Tienduizenden mensen deden bij NOVI examen in grote hallen in de Jaarbeurs in Utrecht. Toen NOVI na een doorstart werd overgenomen, werden de verschillende onderdelen opgesplitst. Voor de leerplanontwikkeling en het afnemen van de AMBI-examens werd een nieuwe organisatie opgericht: Stichting het Nationaal Exameninstituut voor Informatica (EXIN).

1964

OPRICHTING HOGESCHOOL

In 1997 werd Hogeschool NOVI opgericht. Het doel van de hogeschool was de AMBI-afgestudeerden door middel van een aanvullend hbo-traject, bovenop de specifieke kennis die zij al met hun AMBI-ervaring hadden opgebouwd, tot een hbo-getuigschrift te brengen.

1997

DE EERSTE LECTOR

In 2012 was NOVI de eerste onbekostigde instelling die een lector aanstelde, in de persoon van prof. lec. dr. ing. Hans Mulder MScBA. Inmiddels is Hans Mulder geen lector meer, maar hij blijft als adviseur aan NOVI gebonden. Nu heeft NOVI twee lectoren, ieder verantwoordelijk voor een specifiek werkgebied.

2012

DE BESTE VAN NEDERLAND

Uit beoordeling in de Keuzegids HBO 2015 blijkt dat de ICT-opleiding van Hogeschool NOVI met afstand de beste keus is. Op diverse gebieden, waaronder programma, vaardigheden en info & contact, behaalt de hbo-ICT van NOVI de hoogste score. Een beoordeling waar wij als hogeschool erg trots op zijn!

2015

NOVI VERHUIST

NOVI Hogeschool is in augustus 2016 verhuisd naar een nieuwe locatie met moderne lokalen en faciliteiten voor studenten. Ook de werkplekken zijn vernieuwd en uitgebreid. De opening van het pand werd gevierd met collega’s, docenten en studenten.

2016

NOVI LANCEERT EDHUB

In 2017 lanceerde NOVI het online leerplatform EdHub, met als doel om boeken te vervangen door een moderne leertool waar de inhoud gemakkelijk en regelmatig geüpdatet kan worden. Zo kunnen studenten beter en interactiever onderwijs volgen, zowel klassikaal als thuis.

2017

Topopleiding 2018

Net als in de afgelopen jaren, zijn NOVI’s hbo-opleidingen wederom uitgeroepen tot Topopleiding door de Keuzegids, de enige echt onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van opleidingen in Nederland beoordeelt en vergelijkt. Tevens behoort NOVI Hogeschool tot de top 5 beste kleinere Hogescholen van Nederland.

2017

Meer weten over NOVI?

Neem dan snel contact met ons op!