21 Juli 2015

Hoe veilig is mijn ‘aandeel’?

Door Yuri Bobbert, lector op het terrein van bedrijfskritische informatiebeveiliging (Business Information Security)

In een sterk informatiegedreven samenleving leren we steeds vaker de duistere kanten van het internet kennen. Onze ‘always on’-economie maakt dat organisaties beducht moeten zijn op vele gevaren die hierin schuilen. En hoe cyberinvloeden de zorgvuldig ontwikkelde reputatie, het opgebouwde vertrouwen en daarmee de continuïteit van de bedrijfsvoering in het geding brengen. Niet alleen van organisaties, maar ook van haar bestuurders en toezichthouders. 

Om organisaties en haar bestuurders concrete handvatten te bieden, om enerzijds hun kwetsbare plekken in kaart te brengen en anderzijds effectieve interventies te plegen hoe zij hun weerbaarheid kunnen vergroten, ben ik in 2008 gestart met onderzoek hiernaar. Met de intentie om de problematiek beter te begrijpen en concrete oplossingen te bieden voor zowel de wetenschap (rigour) als de praktijk (relevance). Deze zogenaamde ‘Design Science Research’-aanpak heeft als kenmerk dat we relevante theorieën, raamwerken (denk aan COBIT), normenkaders (ISO/BIR), etc. kritisch beoordelen en aanscherpen op basis van praktijkimplementaties.

De aanscherping gebeurt met een zogenaamde artefact (in mijn onderzoek is dit de SecuriMeter). Met dit type onderzoek voedt de dagelijkse praktijk de wetenschap en vice versa. In mijn boek ‘Hoe veilig is mijn aandeel?’ vind je drie invalshoeken op basis van Design Science Research, namelijk:

  • De methode hoe bestuurders en managers reputatie, vertrouwen en continuïteit kunnen borgen.
  • Diverse wetenschappelijke en praktijkgeoriënteerde onderzoeken, waarin ik de theorieën en uitgangsprincipes toelicht.
  • Ruim twintig praktijkcases en diverse toekomstperspectieven die hedendaagse bestuurders en managers ter harte kunnen nemen om de volwassenheid van hun Informatiebeveiliging op het vereiste niveau te krijgen en te houden.

Wereldwijd wordt er heel weinig langdurig wetenschappelijk onderzoek gedaan in het ‘Business Information Security’-vakgebied. In het boek lees je dan ook mijn wetenschappelijke publicaties, die ik heb gedaan in de VS, Azië en de UK. Het platform voor Informatiebeveiliging (PvIB) heeft recent een boekrecensie geschreven, die is gepubliceerd in hun vakblad. Lees hier deze boekrecensie.

Ik ben content dat zowel de wetenschap als de praktijkprofessional het onderzoek en het boek omarmen.

25% korting op ‘Hoe veilig is mijn aandeel?’
De lezers van de NOVI-nieuwsbrief en de bezoekers van onze site kunnen het boek ‘Hoe veilig is mijn aandeel?’ met 25% korting bestellen. Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Reacties op ‘Hoe veilig is mijn aandeel?’
Naast de recensie van het platform voor Informatiebeveiliging (PvIB), die hier te lezen is, zijn ook onderstaande reacties gegeven.

Brenno de Winter, onderzoeksjournalist
Yuri Bobbert heeft in zijn boek ‘Hoe veilig is mijn aandeel?’ een mooie methodiek om beveiliging in de boardroom te brengen.

Toby Boerlage, MD van i-to-i BV
Ik heb het boek van Yuri Bobbert met veel plezier gelezen. Interessant om te lezen hoe denken en doen samen komen. Het boek spreekt ervaring en gedegenheid en geeft een praktische, inspirerende kijk op het vakgebied. De leercyclus van Kolb is duidelijk doorlopen en Yuri Bobbert is er goed in geslaagd om de lezer deelgenoot te maken van zijn praktijk en toegepaste theorieën. In zijn bespiegeling van Information Security in de organisatie van de toekomst klinkt duidelijk de toenemende betrokkenheid van de Business door. Ik denk dus ook dat het boek een eye-opener kan zijn voor menig bestuurder en daarmee de knowing-doing-gap weer een stukje verkleind zal worden.

Dennis Nuijens, MD C-Cure
Mooi (hand)boek in zeer begrijpelijke taal geschreven met praktische tips en maatregelen om ‘principe-gebaseerd’ en goed informatiebeveiligingsbeleid neer te zetten. En nu komt ‘ie: ook wordt erin beschreven HOE je dit kunt doen. Bobbert heeft al zijn theoretische en praktische ervaring hierin prachtig verwerkt. Dit alles maakt het een boek dat op ieder bureau thuishoort waar informatiebeveiliging een rol speelt. Een aanrader!

B. Diepenbroek, MD ISA Bear Consulting
De auteur heeft een boek opgeleverd dat, ondanks het kleine lettertype, zeer goed leesbaar is. Beter leesbaar ook (omdat minder theoretisch) dan zijn vorige boek. Aan de hand van o.a. theorie, concrete cases en een blik in de toekomst wordt het belang van informatiebeveiliging onderbouwd. Het is mijns inziens een must read voor de moderne bestuurder. Temeer aangezien Information Security een niet te negeren boardroom-onderwerp is geworden, hetgeen helaas in veel gevallen nog moet worden onderkend. Dit boek overtuigt hierbij op doortastende en praktische wijze.

[vc_jumbotron title=”Geïnteresseerd?” margin_top=”70″ margin_bottom=”100″ scroll_animation=”fadeIn” scroll_animation_delay=”0″]Wil jij het boek ‘Hoe veilig is mijn aandeel?’ bestellen met 25% korting? Laat dan je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

[contact-form-7 id=”2334″ title=”Whitepaper”][/vc_jumbotron]

 

Gerelateerde artikelen